img-4

Scan Van Het Hart

Wat is een Hartscan?

Een hartscan, medisch bekend als een cardiale beeldvormingstest, is een essentieel diagnostisch hulpmiddel voor het opsporen van hartziekten. Dit type onderzoek maakt gebruik van geavanceerde technologie om gedetailleerde beelden van het hart te verkrijgen, waardoor artsen de structuur en functie van het hart kunnen beoordelen. Er zijn verschillende methoden voor hartscans, waaronder echocardiografie, MRI (magnetische resonantie imaging) van het hart, en CT (computertomografie) scans die vaak worden uitgevoerd met een contrastmiddel om de bloedvaten duidelijker zichtbaar te maken.

Deze scans zijn cruciaal voor het diagnosticeren van aandoeningen zoals kransslagaderziekte, hartfalen en hartklepaandoeningen. Ze bieden waardevolle informatie over de grootte en vorm van het hart, de dikte en beweging van de hartwanden, en de efficiëntie van de bloedstroom door de hartkamers en kleppen. Door middel van een hartscan kunnen artsen ook de aanwezigheid van littekenweefsel bepalen en de effectiviteit van eventuele eerder toegepaste behandelingen evalueren. Dit onderzoek is van onschatbare waarde voor het plannen van verdere behandelingsstrategieën en het volgen van de voortgang van hartpatiënten.

Inzicht in de Technieken en Voordelen van Hartscans

Hartscans maken gebruik van diverse technologieën, elk geschikt voor specifieke diagnostische doeleinden. Hieronder belichten we de meest gebruikte methoden en de voordelen die zij bieden in de cardiologische zorg.

Echocardiografie: Het Eerste Onderzoek

Een van de meest toegankelijke en veelgebruikte methoden voor hartbeeldvorming is de echocardiografie, of echo van het hart. Dit type scan maakt gebruik van geluidsgolven om real-time beelden van het kloppende hart te creëren. Het biedt essentiële informatie over:

 • Hartstructuur: De grootte en vorm van het hart en de conditie van de hartkleppen.
 • Hartfunctie: Hoe goed het hart bloed pompt (ejectiefractie) en de beweging van de hartwanden.

Echocardiografie is niet-invasief, vrij van straling en kan uitgevoerd worden in een ziekenhuis of polikliniek. Het is bijzonder nuttig voor het volgen van hartpatiënten over langere perioden.

CT-scans van het Hart: Gedetailleerde Beeldvorming

CT-scans bieden een meer gedetailleerd beeld en worden vaak gebruikt om coronaire hartziekten te diagnosticeren. Tijdens een CT-scan van het hart wordt een kleine hoeveelheid contrastmiddel gebruikt om de kransslagaders zichtbaar te maken, wat helpt bij het opsporen van vernauwingen of blokkades. Voordelen van deze methode omvatten:

 • Hoge Resolutie Beelden: Biedt gedetailleerde beelden van de hartstructuur en bloedvaten.
 • Snelheid: Een CT-scan is binnen enkele minuten voltooid, wat essentieel is voor patiënten met ernstige symptomen.

MRI van het Hart: Uitgebreide Diagnostische Informatie

Hart-MRI is een krachtige techniek voor het verkrijgen van gedetailleerde beelden van het hartweefsel en de bloedvaten zonder blootstelling aan röntgenstraling. Het is bijzonder nuttig voor het bepalen van:

 • Weefselviabiliteit: Identificeren van levensvatbaar hartspierweefsel na een hartaanval.
 • Complexe Aandoeningen: Gedetailleerd onderzoek naar complexe hartafwijkingen en aangeboren hartziekten.

Hoewel MRI uitgebreide en nauwkeurige data biedt, duurt het langer dan andere scans en kan het niet gebruikt worden bij alle patiënten, vooral zij die metalen implantaten hebben.

De Rol van Contrastmiddelen

In veel gevallen verbetert de toediening van een contrastmiddel de zichtbaarheid van interne structuren tijdens een hartscan. Dit helpt artsen om bloedvaten beter te beoordelen en om subtiele afwijkingen te detecteren die anders misschien onopgemerkt zouden blijven. Het is belangrijk op te merken dat, hoewel zeldzaam, sommige patiënten een allergische reactie kunnen hebben op het contrastmiddel. Daarom nemen medische teams extra voorzorgsmaatregelen en zijn altijd voorbereid op het beheersen van eventuele allergische reacties.

Gerelateerde Onderzoeken en Voorbereidingen bij een Hartscan

Bij het plannen van een hartscan is het essentieel om ook te kijken naar aanvullende onderzoeken en de nodige voorbereidingen die patiënten moeten treffen om de nauwkeurigheid en effectiviteit van de scan te verhogen. Dit deel belicht enkele van de cruciale stappen en gerelateerde procedures.

Voorbereiding op de Scan

De voorbereiding op een hartscan kan variëren afhankelijk van het type onderzoek, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die patiënten meestal moeten volgen:

 • Vasten: Veel scans vereisen dat patiënten enkele uren voor de scan niet eten of drinken.
 • Medicatie: Patiënten moeten mogelijk stoppen met bepaalde medicijnen of juist specifieke medicatie innemen voorafgaand aan de scan.
 • Metaalvrije Kleding: Omdat metalen voorwerpen beelden kunnen verstoren, wordt patiënten gevraagd om sieraden en andere metalen voorwerpen thuis te laten.

Deze voorbereidingen helpen om de meest heldere en nauwkeurige beelden te verkrijgen en risico’s tijdens de scan te minimaliseren.

Aanvullende Diagnostische Tests

Vaak worden naast hartscans andere diagnostische tests aanbevolen om een compleet beeld van de hartgezondheid te krijgen:

 • Bloedonderzoeken: Deze kunnen helpen bij het evalueren van de niveaus van bepaalde enzymen en hormonen die wijzen op hartproblemen.
 • Stress Tests: Hierbij wordt gekeken hoe het hart functioneert onder fysieke stress, vaak door middel van een loopband of fietstest.
 • Holter-Monitoring: Bij deze test dragen patiënten een draagbare apparaat dat hartactiviteit over langere tijd registreert, meestal 24 tot 72 uur.

Deze tests bieden aanvullende gegevens die belangrijk zijn voor een volledige cardiologische evaluatie.

Zorg Na de Scan

Na de hartscan is de zorg voor de patiënt net zo belangrijk als de voorbereiding ervoor. Afhankelijk van de uitkomsten van de scan kunnen de volgende stappen zijn:

 • Follow-up Bezoeken: Voor verdere evaluatie en om behandelplannen te bespreken.
 • Aanpassingen van Medicatie: Afhankelijk van de bevindingen kan de arts de medicatie van de patiënt aanpassen.
 • Leefstijlaanpassingen: Advies over dieet, lichaamsbeweging en andere levensstijlfactoren om de hartgezondheid te verbeteren.

De Rol van de Afdeling Radiologie

De afdeling radiologie speelt een cruciale rol in het uitvoeren van hartscans. Patiënten kunnen vaak direct contact opnemen met deze afdeling voor vragen over de procedure, voorbereiding of follow-up zorg. Het is belangrijk dat patiënten zich comfortabel voelen en vertrouwen hebben in het medische personeel dat de scans uitvoert.

Door deze gecoördineerde aanpak kunnen hartscans effectief bijdragen aan het vroegtijdig detecteren en behandelen van hartziekten, wat essentieel is voor het behoud en de verbetering van de hartgezondheid van patiënten.

Upcoming Events