Stel hier al jouw vragen. Deel jouw ervaringen en kennis en leer van de ervaringen van andere hartpatiënten

 • Het sporten/bewegen toegankelijker maken na de hartrevalidatie

  Posted by maxine on 29/05/2022 at 17:59

  Hoe kunnen we het toegankelijker maken voor hartpatienten om na het nazorgtraject zelfstandig te blijven bewegen/ sporten.

  Veel hartpatiënten hebben enorm veel baat bij het nazorgtraject.

  Om het vertrouwen in hun lichaam weer te herwinnen na een angstig en levensbedreigend event en ze ervaren welke oefeningen/ sporten ze weer veilig zelfstandig zouden kunnen oppakken wanneer het traject vanuit het ziekenhuis afgerond is.

  Maar in dat zelfstandig oppakken loopt het helaas nog wel eens spaak. Een groot deel vd hartpatiënten vindt namelijk het fysieke revalidatie traject veel toevoegen maar wel wat te kort en of is nog volop met de mentale verwerking bezig.

  Daarnaast kost het geld. Terwijl hartpatiënten vaak te maken hebben met een (fors) inkomstenverlies (minder werken/ uitkering)
  Dit legt de drempel hoger, want een aanvullende verzekering voor fysiothearpie kost geld. En veelal worden dan maar een x aantal sessies vergoedt en biedt het geen langdurige oplossing. Ook een sportschool of vereniging kost natuurlijk contributiegeld. Geld dat er niet altijd meer is of een andere prioriteit heeft.

  Er zijn m.i. onderaan de streep juist zoveel zorgkosten mee te besparen wanneer hartpatiënten na de revalidatie, en eigenlijk gedurende hun hele ziekteproces, hier gemakkelijker toegang toe zouden krijgen.
  Sporten zal er voor een flink deel aan bijdragen dat er nieuwe hartproblemen ontstaan, de kans op overgewicht en diabetes wordt verkleint en natuurlijk werkt het gunstig voor het cholesterol en de bloeddruk. En laten we het mentale voordeel niet vergeten! Dit zou waarschijnlijk kunnen resulteren in minder zorgkosten als operaties, onderzoeken, doktersbezoeken enzovoort

  Naast het delen van mijn ervaringsverhaal wil ik mij als ervaringsdeskundige en de Hart in Shape community ook inzetten voor zaken die beter geregeld kunnen worden voor hartpatiënten, waarvan dit er één van is.
  #beterlevenmeteenhartofvaatziekte!

  Zelf heb ik na de revalidatie ook een tijdlang onder begeleiding van een fysiotherapeut gesport en heb hier zo ontzettend veel aan gehad! Dit zou eigenlijk voor iedere hartpatient toegankelijk moeten zijn!

  • This discussion was modified 2 years, 1 month ago by  maxine.
  maxine replied 2 years, 1 month ago 1 Member · 0 Replies
 • 0 Replies

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.