Me-Time voor jezelf inlassen. Je ontspanning pakken. Dat is geen guilty pleasure, maar essentieel voor je welzijn en gezondheid
Hoe houd je alle ballen omhoog wanneer je leeft met een chronische aandoening, al dan niet met een onzeker verloop? En zonder schuldgevoel? Deze 5 tips kunnen je daarbij helpen:
Wanneer alles (te)veel energie vergt en je daarnaast ook nog vaak moet dealen met de ongemakken en de onzekerheid van je ziekte, dan kan dat voor behoorlijk wat stress, spanning en angsten zorgen.
Maar die gevoelens werken juist contraproductief op je gezondheid en je welbevinden, want stress en angsten kosten niet veel mentale energie, onderschat ook de lichamelijke gevolgen niet.
Stress verhoogt je hartritme, de ademhaling en je bloeddruk. Het zorgt er vaak ook voor dat je slechter slaapt, waardoor je overdag moe bent en je daardoor misschien ongezonder gaat eten en geen puf hebt om te sporten. Je belandt al snel in een ongewilde vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uit komt. Die cirkel doorbreken lijkt misschien ver van je bed, maar het is echt mogelijk! En die omwenteling begint bij jezelf. Door ervoor te zorgen dat jouw batterij weer opgeladen wordt, je jezelf de ruimte geeft om te ontspannen en daarvoor zonder schuldgevoel de tijd en ruimte voor inlast.
Je mentale gezondheid en welbevinden
Maar dat is natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan want er zit helaas geen afstandbediening op je lichaam, ook niet op je gedachten en emoties. Volledige controle heb je nu eenmaal niet want je welzijn en welbevinden worden door verschillende factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld:
- genetische aanleg
- je sociale- economische situatie en omgeving (sociale contacten, werk, financiële situatie bv)
- chronische gezondheidsproblemen
- (nare) ervaringen uit het verleden
- alcohol of drugsproblemen
Een aantal van deze factoren heb je zelf in de hand, andere overkomen je of zijn je overkomen. Vaak het gevolg van ‘dikke pech’.
Daarnaast heb je nog je drukke dagelijkse bezigheden en verplichtingen die veel van je vragen. Al dan niet positief of negatief, het vergt wél energie. Kinderen, werk, huishouden, familie en vrienden, huisdieren, je dag is vaak vol genoeg.
En ook het ziek zijn op zichzelf kost behoorlijk wat van je tijd. Denk aan ziekenhuisafspraken, onderzoeken, veelvuldig naar de apotheek om je medicijnen te halen, controles van bv. De trombosedienst, je medicatie innemen en zelf metingen verrichten. Het zal je bekent voorkomen. Om dan ook nog aan jezelf toe te komen en daar ook ruimte voor in te plannen is best een uitdaging. Maar wel essentieel!
Elimineer zoveel als mogelijk de stress en negativiteit en pak de regie over jouw leven.
Door schade en schande word je wijzer, zeggen ‘ze’… Maar eerlijk is eerlijk, in de 12,5 jaar dat ik nu leef met een chronische hartaandoening die invloed heeft op bijna alle facetten van mijn leven, heb ik gaande weg wel ontdekt en geleerd hoe je de regie zoveel mogelijk kan terugpakken. Hoe je het leven voor jou, door o.a. meer te gaan plannen en keuzes te maken die goed voor jou zijn, toch meer stressvrij en leuker kan maken.
Hopelijk heb jij ook wat aan deze tips:
1. Weg met het schuldgevoel!
Dat is de meest belangrijke denk ik, tenminste dat ervaar ik zelf zo. Voel je niet (meer) schuldig over het feit dat je jezelf en je gezondheid belangrijk genoeg vindt om daarvoor ook me-time in te lassen en je batterij weer op te laden wanneer je dit nodig hebt.
Durf dus ook ‘NEE’ te zeggen op momenten wanneer dit nodig is of wanneer een situatie teveel voor je is. Oefening baart daarin kunst. Je zult zien dat het je geleidelijk aan ook steeds wat beter af gaat.
Probeer jezelf namelijk voor ogen te houden dat jouw gezondheidssituatie geen keuze is, maar iets dat je is overkomen en dat je het zelf ook dolgraag anders had gezien. Je batterij opladen is ook geen keuze maar op dat moment het beste wat je jezelf en je lichaam en geest kan geven! We onderschatten ook vaak onze omgeving daarin. Want mensen om je heen die het beste met je voorhebben kennen jouw situatie en willen juist dat je je gezondheid belangrijk maakt. Onder aan de streep help je niet alleen jezelf maar ook je kinderen, partner, familie en andere dierbaren daarmee!
2. Schrijf je shit op.
Sinds ik ben begonnen met het schrijven van blogs en artikelen voor Hart in Shape heb ik gemerkt dat ik hier niet alleen heel veel voldoening uit haal, maar dat het ook therapeutisch voor mij werkt. Door de (nare) ervaringen op te schrijven is het ook een stukje verwerking gebleken. Waar ik eerder nog best een forse drempel ervaarde om met mensen over mijn aandoening te praten en het vaak ook voor mijzelf wegduwde, merk ik nu dat het schrijven er over die muur veel meer afbreekt.
Mijn tip: ga achter je computer zitten of pak een notitieboek en schrijf de stress en angstgevoelens van je af. Het zal je wellicht mentaal veel lichter maken en je kan álles schrijven/zeggen wat je wilt en hoeft je daarbij niet in te houden. Scheld zonodig op papier en zorg dat je de negativiteit verwerkt en misschien zelfs wel (deels) kwijtraakt. Deze uitwerking heeft het in ieder geval op mij.
3. Ook al ben je moe, blijf gezond eten en junk food zoveel mogelijk te vermijden.
Zonder belerend te klinken is dit een niet onbelangrijke tip. Want wanneer je goed en gezond eet, je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt en je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt, zal je je hierdoor echt energieker en beter voelen. En ook geef je je gezondheid daarmee een flinke boost. Wanneer je moe bent ben je sneller geneigd om naar junk food ed te grijpen. Probeer ook dan toch gezond te blijven eten. Het werkt in zoveel aspecten door!
4. Slaap voldoende, blijf bewegen en doe ademhalingsoefeningen ter ontspanning.
In eerdere blogs heb ik het al vaker benoemd, slapen is soms teveel een onderschoven kindje als het gaat om je totale gezondheid. Er worden veel lichamelijke processen hersteld in je slaap. Maar wanneer je moe bent zal je overdag ook minder energie hebben en kan je mentaal juist nog minder aan. En dan beland je daardoor vaak weer in die negatieve spiraal.
Sporten of bewegen schiet er dan al snel bij in omdat je je te moe voelt terwijl je juist door bewegen (op een manier die jij leuk vindt en goed kan volhouden) veel beter gaat voelen. Ook mentaal! Je voelt je voldaan, hebt vaak meer geduld en kan ook meer hebben als het gaat om negatieve situaties. Een wandeling in de natuur kan ook enorm rustgevend zijn. Even weg van alle prikkels om je heen. Ook ademhalingsoefeningen* kunnen je helpen om te rustiger te worden wanneer je gespannen of angstig bent, maar ook om in slaap te komen wanneer je hier moeite mee hebt.
5. Acceptatie en positief blijven.
Dit is misschien wel het meest lastige aspect wanneer je leeft met een chronische (progressieve) ziekte. Hier is helaas ook geen one-size-fits-all oplossing voor. We zijn allemaal ons eigen individu en handelen, denken en verwerken op onze eigen manier.
Maar wat ik jou als tip mee wil geven, iets dat voor mij goed werkt en wellicht ook jou wat zou kunnen ondersteunen is door zoveel mogelijk in het ‘NU’ te blijven leven. We hebben geen controle over dingen die ons in toekomst gaan overkomen. Je ziekte kan je vaak ook niet plannen en je hebt meestal ook geen invloed op het verloop ervan. Je daarover druk gaan maken is dus eigenlijk zonde van je tijd en je energie. Go with the flow…. Dat geldt ook voor je verleden. Hoeveel narigheid en pijn je ook hebt meegemaakt, je verleden verander je niet meer. Erover piekeren heeft daarom geen zin en zal je NU juist een naar gevoel erover blijven geven.
Ga daarom voor wat NU het best voor jou en je gezondheid is! Kies voor jezelf, pak de me-time wanneer je dit nodig hebt en geniet van alle positieve dingen die je NU hebt en kan doen! Verdoe je tijd niet met zorgen waarop je geen invloed hebt en ‘ ja maar als..’ gedachten. Ze gaan je niet helpen. Ze bezorgen je juist alleen maar meer en meer een negatief gevoel. Want daardoor mis je nu wel al het goede wat er NU gebeurd!
We hebben allemaal nu eenmaal onze eigen tijdlijn in het leven. Die valt niet te plannen en deze is ook niet oneindig.. Geniet daarom, of probeer althans, zo goed en zo veel als mogelijk te genieten van alles wat je wél leuk vindt, wél kan en wél goed gaat, in het gezelschap van de mensen die jij daarbij graag om je heen wilt hebben!
Note:
Ja, soms krijg je ontzettend veel op je bordje en kom je er zelf niet uit. Is die cirkel teveel dichtgespijkerd om zelf te doorbreken. Je bent daar heus niet de enige in en je hóeft het ook niet allemaal zelf te doen. Gelukkig hebben we daar professionals voor die je daarin kunnen begeleiden. Schroom je niet om daar gebruik van te maken. Het gaat om jouw leven. Zorg goed voor jezelf!
Misschien ook interessant :
ADEMHALINGSOEFENING om beter te slapen en om te ontspannen