Blijven bewegen met een hart- of vaatziekte

Bewegen met een hartaandoening

Het belang van beweging! (ook met een hartaandoening)

Ook met een hartaandoening is het heel belangrijk om toch zoveel als dat voor jou mogelijk is, toch te blijven bewegen. Dat hoeft natuurlijk niet fanatiek sporten te zijn. Dit is voor veel mensen met een hartaandoening ook niet (meer) mogelijk.

Toch zijn er altijd manieren te vinden om toch te blijven bewegen. Te weinig bewegen verhoogt namelijk het risico op (nieuwe) gezondheidsproblemen.

  • Diabetes Mellitus (suikerziekte
  • Cardiovasculair lijden (hartinfarct, herseninfarct)
  • Dementie
  • Bepaalde soorten kanker

Sporten kan een barrière zijn voor mensen met een medische aandoening. Angst of beperkingen, lichamelijk of qua energie, kan leiden tot het zoveel vermijden van bewegen. Toch zijn er eigenlijk voor alle drempels, fysiek of mentaal wel een oplossing is. En je niet perse fanatiek hoeft te sporten om toch op een gezonde manier wel in beweging te blijven.

Denken in oplossingen in plaats van beperkingen

Tijdens de hartrevalidatie ontdek je vaak al dat je lichaam al veel meer kan dan je voor mogelijk hield. Ook helpt dit veel hartpatiënten om hun angsten en onzekerheden wat weg te nemen, het vertrouwen in je lichaam weer terug te vinden en te ontdekken welke oefeningen je nog wél kunt doen. En hoe lang je ze veilig kunt volhouden.

Hoe houd je bewegen leuk en effectief?

Met wat creativiteit kom waarschijnlijk op meer ideeën komt dan je zou denken. Bewegen moet ontspannend zijn en geen “moetje” waar je misschien steeds meer tegenop gaat zien. Maar wel is soms bepaalde mate van stok achter de deur nodig om jezelf er toe te zetten en uitstelgedrag te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer je je voorgenomen hebt een flinke wandeling te gaan maken, het de hele dag pijpenstelen regent en je besluit dan maar de volgende dag te gaan. Terwijl je dan ook hele goede (binnenshuis) activiteiten zou kunnen gaan doen.

Dus jezelf druk opleggen. Moeten? Nee, dat niet. Maar maak het wel belangrijk genoeg voor jezelf en je gezondheid. Een beweegplanning maken kan motiverend werken. Met een dagschema en/ of beweegplan geef je je beweging meer prioriteit. En probeer dat zoveel mogelijk na te leven. Ook al is het minder lang of intensief dan je van plan was. Je pakt het wel weer mee!

Doe iets wat je ligt en leuk vindt. Anders houd je het ook niet lang vol. En ga je er tegen op zien waardoor het juist wel een moetje wordt. Wanneer je bijvoorbeeld niet van zwemmen houdt, ga jezelf dan niet opleggen om koste wat kost 3x per week banen in het zwembad te gaan trekken omdat dat zo gezond voor je is. Dat gaat op de lange termijn niet werken en zelfs tegenstaan.

Er zijn best veel ideeën te bedenken waarbij je op een laagdrempelige en leuke manier toch effectief beweegt. Een aantal van die ideeën zijn:

Wandelen, zwemmen of fietsen. Lekker een lange wandeling maken, alleen of met gezelschap (wat gelijk ook een corona-proof gelegenheid is om met vrienden/ kennissen lekker bij te kunnen kletsen) Of maak een wandeling alleen, al dan niet met een leuke upbeat playlist ter stimulans. 

Tip: Wandel met intervallen. Door je tempo te variëren stimuleer je je hartslag. Bijvoorbeeld 5 minuten in een snel tempo wandelen afgewisseld met 5 minuten in een rustiger tempo.

Yoga. Yoga is er in verschillende vormen waaronder ook ontspanningsyoga of met Pilates oefeningen. Ook voor wie al wat ouder is of lichamelijke beperkingen heeft zijn vrijwel altijd wel oefeningen die je nog kunt doen. Je kan het lekker thuis op een yogamat doen en bijvoorbeeld de oefeningen van YouTube streamen naar je tv.

Op die manier kan je ook wat krachttraining oefeningen doen. Met bijvoorbeeld een gymbal, kettlebells, een elastiek en wat dumbells kan je thuis best veel doen. Er zijn op internet veel oefeningen en instructies te vinden. Ook oefeningen waarbij de nadruk meer op herhaling dan de zwaarte ligt.

Houd je van dansen? Zet een leuke playlist op en ga eens lekker dansen in je woonkamer. Al dan niet alleen of met je partner en kinderen. Ook stijldansen is een leuke activiteit waarbij je toch lekker in beweging bent. Of ga aerobics doen.

Trampoline springen, hoela hoepen, touwtje springen er is genoeg te bedenken. Maar ook de kleine handelingen zijn vaak al effectief. Sta je bijvoorbeeld op van de bank of stoel, ga dan weer zitten en sta nog een keer op. Of nog wat vaker. Hiermee ben je nét nog even wat meer in beweging. Of loop een keer extra de trap op, doe onder het wachten tijdens het koken wat arm en of been oefeningen of train als je in bed ligt even je buikspieren.

Blijf in ieder geval in beweging! Alle kleine stappen daarin tellen al mee! Voor zowel je ontspanning als voor de lichamelijke gezondheidseffecten!

Ben jij al lid van deze online Lifestyle Community voor Vrouwen met een Hart of Vaatziekte? Registreer je als lid en praat en deel mee in de leefstijlgroepen en forums. Maak contact met andere hartpatiënten en laten we elkaar inspireren in het zo prettig mogelijk leven met een hart- of vaataandoening

Share this post