Hele Dag Hartoverslagen

Hele Dag Hartoverslagen

Wat zijn Hartoverslagen?

Hartoverslagen, ook bekend als extrasystolen, zijn een veelvoorkomende aandoening waarbij het hart een extra slag geeft, gevolgd door een merkbare pauze. Dit kan resulteren in een onregelmatig ritme dat door de persoon vaak wordt gevoeld als een overslaan of een krachtige slag. Hoewel dit fenomeen meestal onschuldig is, kan het ervaren van hartoverslagen gedurende de hele dag een onaangenaam en soms angstig gevoel opwekken.

Deze extra hartslagen worden veroorzaakt door een vroege of extra samentrekking van de hartspier, waarbij het elektrische signaal dat normaal het ritme van het hart regelt, onregelmatigheden vertoont. Bij de meeste mensen zijn deze extrasystolen incidenteel en niet schadelijk. Echter, wanneer ze frequent voorkomen, zoals meerdere keren per minuut de hele dag door, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening en is het raadzaam medisch advies in te winnen.

Het gevoel van hartoverslagen kan verergerd worden door factoren zoals stress, cafeïnegebruik, vermoeidheid en sommige medicijnen. Een grondige evaluatie door een arts is belangrijk om ernstigere problemen uit te sluiten en geruststelling te bieden aan de patiënt.

De Impact van Aanhoudende Hartoverslagen

Onderzoek naar de Oorzaken

Hoewel incidentele hartoverslagen voor velen een normaal verschijnsel zijn, vereist de ervaring van constante hartoverslagen gedurende een hele dag verder medisch onderzoek om ernstige hart- of vaatziekten uit te sluiten. Een belangrijke stap hierin is het uitvoeren van een cardiologisch onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een ECG (elektrocardiogram) om de elektrische activiteit van het hart te monitoren. Dit kan helpen om patronen van vroegtijdige hartslagen, die wijzen op extrasystolen, te identificeren.

Factoren die Hartoverslagen Beïnvloeden

 1. Stress en Levensstijl: Chronische stress en een hectische levensstijl kunnen de frequentie van hartoverslagen verhogen. Ontspanningstechnieken en mindfulness kunnen helpen deze symptomen te verminderen.
 2. Voeding en Stimulantia: Het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine en bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot een verhoogde incidentie van hartoverslagen. Een herziening van het dieet en medicijngebruik kan nodig zijn.
 3. Slaappatronen: Onregelmatige of onvoldoende slaap kan ook bijdragen aan het frequenter voorkomen van hartoverslagen.

Medische Behandelingen

Voor degenen die continu last hebben van hartoverslagen, kunnen medicijnen zoals bètablokkers of calciumkanaalblokkers worden voorgeschreven om het hartritme te normaliseren en de symptomen te beheersen. In sommige gevallen, waarbij medicatie niet effectief is en de kwaliteit van leven ernstig wordt beïnvloed, kan een elektrofysiologisch onderzoek en behandeling zoals een ablatie overwogen worden.

Het Belang van Regelmatige Controle

Het is cruciaal voor patiënten met aanhoudende hartoverslagen om regelmatig medisch onderzocht te worden. Dit helpt niet alleen bij het monitoren van de conditie maar ook bij het aanpassen van behandelingen op basis van de progressie of verandering in symptomen. Regelmatige follow-ups bieden een kans om behandelplannen te optimaliseren en verzekeren de patiënt van een beheersbaar gezondheidsregime.

Aanverwante Aandoeningen en Behandelingsopties

Cardiovasculaire Aandoeningen Gerelateerd aan Hartoverslagen

Hartoverslagen kunnen een indicator zijn van diverse hart- en vaatziekten, vooral als ze frequent voorkomen. Enkele gerelateerde aandoeningen zijn:

 1. Atriale Fibrillatie: Een onregelmatig en vaak snelle hartslag die kan leiden tot bloedstolsels in het hart, verhoogt het risico op een beroerte en hartfalen.
 2. Ventriculaire Tachycardie: Een snelle hartslag die ontstaat vanuit de ventrikels van het hart en kan leiden tot een verminderde bloedstroom naar de rest van het lichaam.
 3. Hartziekten: Onderliggende hartziekten zoals hartklepafwijkingen of aangeboren hartafwijkingen kunnen ook hartoverslagen veroorzaken.

Innovatieve Behandelingen en Management

Naast medicatie en levensstijlaanpassingen zijn er innovatieve behandelingen die kunnen helpen bij het beheersen van hartoverslagen en de daarmee samenhangende aandoeningen:

 1. Ablatie Therapie: Deze procedure richt zich op het verwijderen of isoleren van het gebied van het hart dat abnormale elektrische signalen veroorzaakt die leiden tot hartoverslagen.
 2. Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD): Voor patiënten met een risico op plotselinge hartdood kan een ICD, die hartritmestoornissen detecteert en corrigeert door middel van elektrische impulsen, levensreddend zijn.
 3. Pacemaker: Bij sommige vormen van bradycardie (langzame hartslag) of hartblok kan een pacemaker nodig zijn om het hartritme te normaliseren en te reguleren.

Levensstijl Interventies en Zelfzorg

Het beheersen van hartoverslagen omvat vaak aanpassingen in levensstijl die gericht zijn op het verminderen van risicofactoren:

 • Regelmatige Lichaamsbeweging: Helpt bij het versterken van het hart en verbeteren van de algehele hartgezondheid.
 • Stressmanagement: Technieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen, wat een bekende trigger is voor hartoverslagen.
 • Dieetaanpassingen: Het verminderen van cafeïne en alcohol, die hartoverslagen kunnen triggeren, is vaak een nuttige strategie.

De combinatie van medische behandelingen met levensstijlinterventies biedt de beste kans om hartoverslagen effectief te beheren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk dat patiënten samenwerken met hun gezondheidszorgproviders om een gepersonaliseerd plan te ontwikkelen dat afgestemd is op hun specifieke behoeften en gezondheidstoestand.

Upcoming Events