1 op de 3 Vrouwen krijgt vroeg of laat te maken met een hartaandoening

Hart- en vaatziekten kennen geen leeftijd. Een heftige boodschap, maar helaas een feit. Vroeg of laat krijgt 35% van de vrouwen in haar leven met hartproblemen. En niet alleen op oudere leeftijd want steeds vaker treft deze ziekte ook jongere vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Een leeftijd waarop je meestal helemaal niet bezig bent met het feit dat een hartaandoening ook jou kan treffen. Toch is het goed je er bewust van te zijn en te weten hoe je zelf voor een groot deel het risico kan verkleinen.

u00a0

De moderne tijd en onze leefstijl is u00e9u00e9n van onze grootste risicofactoren

We weten ondertussen wel wat de meest voorkomende risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van een hart- of vaataandoening. Een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken, erfelijkheid, langdurige stress, diabetes en overgewicht. Maar veel van deze factoren zijn voor een groot deel gelinkt aan de tijd waarin we leven.

Onze voeding wordt steeds ongezonder, we bewegen veel minder en alle moderne gemaksproducten die ontwikkeld zijn, zorgen er juist vaak voor dat we sneller grijpen naar bijvoorbeeld veel bewerkte en kant- & klaarproducten in de supermarkt. Ook pakken we sneller de auto in plaats van te fietsen of te lopen, kijken we veel meer tv en zitten we gedurende de dag veel meer dan vroeger. Eigenlijk zijn we zelf het slachtoffer van onze eigen gemakscultuur. Dit zorgt ervoor dat mensen op een steeds jongere leeftijd al te maken krijgen met een hoge bloeddruk en of een te hoog cholesterolgehalte. Het aantal mensen met overgewicht en diabetes type 2 wordt per jaar hoger en hoger. Maar ook het milieu, zoals luchtvervuiling en harde omgevingsgeluiden dragen niet bij aan de hartgezondheid.

Dit is een van de redenen dat ook veel jonge mensen al veel vroeger in hun leven te maken krijgen met een chronische ziekte, zoals een hartaandoening.

u00a0

Voorkom dat je een statistiek wordt!u00a0

Waar voorheen met het grootste deel van de vrouwen veelal na de menopauze te maken kreeg met hartaandoeningen als gevolg van de oestrogeen daling, wijzen statistieken uit dat ook jongere vrouwen tussen de 35 -55 jaar steeds vaker hartproblemen ontwikkelen. Een hartprobleem kan daarom ook jou gebeuren! Zelfs wanneer je niet een van de klassieke risicofactoren hebt kan je jezelf niet onoverwinnelijk wanen. Wordt geen statistiek! Pas je leefstijl aan en herken de signalen.

u00a0

Een gezonde leefstijl reduceert de kans op hartproblemen met 80%

Onze huidige gemakscultuur is dus naast de bekende risicofactoren een grote boosdoener. Het goede nieuws is dat er met wat gezonde(re) aanpassingen in je huidige leefstijl enorm veel winst te behalen is, waarmee je het risico op hart/vaatziekten flink verkleint.

Een hartaandoening heb je namelijk niet op het moment van een cardiaal event of wanneer je de diagnose krijgt, maar het is een proces dat al jaren, al dan niet decennia lang in je lichaam aan het ontwikkelen is.

Preventie is daarom zo ontzettend belangrijk! Ter voorkoming van hartaandoeningen maar ook op de kans van herhaling van nieuwe events.

Want wanneer je een ingreep hebt gehad ben je weliswaar u2018opgelaptu2019, maar daarmee niet uit de gevarenzone. Hoe je je leven er daarna op inricht en aanpast is de meest bepalende factor. Vind je het moeilijk om je oude gewoontes te veranderen in gezondere opties? Schroom je dan niet daar hulp bij te zoeken. Voor elk aspect zoals bijvoorbeeld gezonder eten, stoppen met roken of meer bewegen zijn professionals die je daarbij kunnen ondersteunen.

u00a0

De harde hartu00a0feiten voor vrouwen op een rij:

  • Hartaandoeningen zijn de nr #1 killer voor vrouwen. Ongeveer 50 vrouwen sterven per week aan een cardiovasculaire aandoening en deze getallen groeien per jaar. Er sterven meer vrouwen aan hartziekten dan aan kanker.
  • Vrouwen krijgen steeds vaker op jongere leeftijd te maken met hartproblemen. Ook hebben vrouwen een hoger risico om er aan te overlijden in vergelijking met mannen.
  • Vrouwen ontwikkelen hier ook op steeds jonger leeftijd de risicofactoren voor zoals; overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en een te hoog LDL cholesterol.
  • 1 op de 3 vrouwen krijgt op enig moment in haar leven te maken met hartproblemen
  • Naast dat er wekelijks zoveel vrouwen aan overlijden houden er ook veel vrouwen, die het wu00e9l overleefd hebben, er blijvende grote schade aan over.
  • Vrouwen worden ondanks de moderne tijd en ontdekkingen ook vandaag de dag nog steeds te vaak ondergediagnosticeerd en ondervertegenwoordigd in onderzoeken. Ook in de behandeling krijgen vrouwen onterecht veelal dezelfde doseringen in medicatie als mannen.
  • Een vrouwenhart is gemiddeld kleiner dan een mannenhart
  • Ook het type hartinfarct verschilt meestal t.o.v. een manneninfarct. Bij vrouwen komt naast de infarcten veroorzaakt door atherosclerose bijvoorbeeld SCAD vaak voor (waarbij scheurtjes ontstaan het bloedvat) en het broken-heart syndroom na een heftige emotionele gebeurtenis.

u00a0

Herken de signalen!

Intuu00eftie is vaak een goede raadgever. De meeste vrouwen leven vanuit hun hart en voelen het vaak zelf al wel goed aan wanneer er iets niet pluis voelt. Luister naar je hart en wat het je probeert te vertellen!

De moderne geneeskunde ontwikkelt zich meer en meer en ondanks dat er op veel vragen nog niet alle antwoorden zijn, is er met de kennis van nu wel al veel bereikt.u00a0Een voorbeeld daarvan is dat inmiddels gelukkig bij steeds meer mensen bekend is dat hartklachten bij vrouwen zich vaak anders manifesteren dan bij de meeste mannen.

Ons vrouwenlichaam werkt anders, onze type hartinfarcten zijn vaak anders en daarom zijn ook onze klachten ook meestal anders. Anders in de zin van anders dan bij mannenu2026 niet in de zin van a-typisch, want wanneer zoveel vrouwen wereldwijd veelal dezelfde klachten ervaren is dat al lang niet a-typisch meer. Maar juist heel typisch!

u00a0

Luister naar je u2018niet pluisu2019 gevoel en herken de klachten. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Benauwdheid. Bij inspanning meer naar adem moeten happen dan voorheen. Of wanneer je plat ligt
  • Duizeligheid, licht in het hoofd en flauwvallen
  • Ongekende en extreme vermoeidheid
  • Pijn op de borst ( dit hebben lang niet alle vrouwen) en kan ook voelen als maagklachten of in de streek iets boven het hart
  • Hartritmestoornissen
  • Misselijkheid
  • Pijn in de kaken of een van je armen
  • Pijn in de bovenrug, tussen de schouderbladen en of je nek

u00a0

Time is muscle!

Wacht bij klachten niet en laat het checken! Liever een keer teveel dan af te gaan wachten, waar wij vrouwen ook vaak een handje van hebben. En zorg dat je serieus genomen wordt.u00a0Tijdig reageren bij problemen kan letterlijk het verschil maken tussen blijvende grote schade of ergeru2026 en de mogelijkheid waarbij nog wel tijdig ingegrepen kan worden. Het eerder herkennen en sneller behandelen kan een hoop schade en leed voorkomen!

Time is ook muscle als het gaat om je leefstijl. Hoe eerder je het roer omgooit en je oude slechtere gewoontes inruilt voor gezondere opties, hoe meer je werkt aan het verlagen van je risico!u00a0Leer en voel wat goed voor jou is, waar je je gezond en happy bij voelt en leer goed voor jezelf te zorgen. Leef vanuit u00e9n voor je hart!

13 jaar geleden werd ik met een fors hartinfarct weggestuurd op de spoedpost met een zetpil diclofenac en de diagnose u2018slokdarmkrampenu2019.nIk realiseer mij goed hoeveel geluk ik heb gehad dit overleefd te hebben, ondanks de forse schade die het aangericht heeft. Veel vrouwen hebben dit geluk niet, of leven net als mij met flink wat beperkingen en onzekerheden over de toekomst.nJuist om deze reden wil ik deze belangrijke boodschap blijven herhalen! Voorkom (met hetgeen je zelf in de hand hebt) dat dit jou overkomt. Leer van deze ervaringen en zorg goed voor jezelf!

Share this post