Kruidige Marokkaanse Stoof uit de Dutch Oven
Deze heerlijke en aromatische Marokkaanse stoofpot is perfect voor een gezellige avond. Het gerecht staat bol van rijke smaken die kenmerkend zijn voor de Marokkaanse keuken, zoals kaneel, komijn, en zachte, malse stukken vlees of groenten, die langzaam gegaard worden in je Dutch Oven.
Benodigdheden
- Een Dutch Oven of een andere zware gietijzeren stoofpan
- Een scherp mes
- Een snijplank
- Meetlepels
Ingrediënten
- 500 g lamsvlees, in blokjes (of vervang door kikkererwten voor een vegetarische variant)
- 2 uien, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 wortels, in plakjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 1/4 tl cayennepeper (optioneel voor extra pit)
- Zout en peper naar smaak
- 250 ml runder- of groentebouillon
- Handje rozijnen
- Handje verse koriander, grof gehakt
Bereidingsstappen
- Voorbereiden: Verhit de Dutch Oven op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe.
- Bruinen: Voeg de blokjes lamsvlees toe (indien gebruikt) en bak ze rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Fruit de uien: In dezelfde pan, voeg meer olie toe indien nodig, en fruit de uien tot ze zacht zijn.
- Knoflook en specerijen: Voeg de knoflook, kaneel, komijn, paprikapoeder, kurkuma en cayennepeper toe en bak deze kort mee tot het heerlijk begint te geuren.
- Groenten toevoegen: Voeg de wortels en paprika toe en roer goed om ze met de specerijen te bedekken.
- Tomaten en bouillon: Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe. Breng aan de kook.
- Lamsvlees terug in de pan: Doe het lamsvlees weer terug in de pan (of voeg de kikkererwten toe als je voor de vegetarische optie gaat). Laat het geheel sudderen met het deksel op de pan voor ongeveer 1 uur, of tot het vlees heel zacht is.
- Rozijnen: Voeg de laatste 15 minuten de rozijnen toe.
- Seizoeneer: Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.
- Serveren: Serveer warm, gegarneerd met verse koriander. Dit gerecht gaat goed samen met couscous of rijst.
Bereidingstijd
Totaal: ongeveer 1 uur en 30 minuten
Geniet van deze verrukkelijke en hartverwarmende kruidige Marokkaanse stoof!