Samenvatting
    Voeg een kop toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

    Het leed dat Overgang heet

    Gemiddeld komen vrouwen 7 kilo aan tijdens de overgang. En ja.. zelfs wanneer je niet anders of meer eet dan je altijd deed.

    Hormonale veranderingen:

    Tijdens de overgang verandert er ontzettend veel in je lichaam op hormonaal gebied. Want terwijl ons oestrogeengehalte daalt, vertraagt ook de stofwisseling. Daarnaast verliezen we naarmate we ouder worden sowieso meer spiermassa waardoor ons lichaam minder vet verbrand.
    Veel vrouwen zien dan ook hun lichaam veranderen door deze gewichtstoename.
    En helaas dames.. het vet slaat zich vaak rondom de buik op.
    Naast dat dat natuurlijk super onwenselijk is, is het ook niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Want een teveel aan buikvet (visceraal vet) kan zorgen voor ontstekingen en een hogere bloeddruk!
    We zullen daarom wat veranderingen moeten maken in ons leef en eetpatroon want dat is de beste manier om niet kilo’s aan te komen en geen (extra) gezondheidsproblemen te krijgen.

    Voeding & Bewegen

    Tijdens de overgang is het daarom goed om je dagelijkse calorie inname wat te verlagen zodat deze meer synchroon loopt met de verlaagde stofwisseling.
    Eet volgens het mediterrane of Dash eetpatroon. (op mijn website vind je hier meer info over)
    En blijf bewegen! Dat is juist rondom de overgang extra belangrijk!
    Want zoals gezegd wordt onze spiermassa alleen maar minder naarmate we ouder worden en juist de spiermassa bevordert de vetverbranding!
    Naast meer eiwitten eten is het dus ook ontzettend belangrijk voldoende in beweging te blijven in de overgang!

    Begeleiding bij het afvallen

    Yep, sommige vrouwen fietsen probleemloos de overgang door, maar de meesten van ons zien hun lichaam toch echt ten nadele veranderen, om het nog niet eens te hebben over de andere klachten die je erbij cadeau krijgt…
    Opvliegers, hoofdpijn, een lager libido en slechter slapen bijvoorbeeld.
    Wil jij beter de overgang doorkomen, wat kilo’s kwijt raken of voorkomen dat je aankomt?
    Beweegtips en beter slapen?
    Dit zijn een paar van de elementen die allemaal in het door cardioloog Janneke Wittekoek en Greenhabit ontwikkelde lifestyle programma zitten.
    Speciaal afgestemd voor vrouwen die rondom de overgang zitten.
    In 12 weken leer jij op een motiverende manier, in de vorm van een game, hoe je de overgang beter doorkomt. En blijvend een gezond(er) leefpatroon ontwikkelt!
    Op 6 juli 2022 vertellen dr.Janneke Wittekoek en Chantal Linders je er alles over in een gratis webinar.
    Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor dit webinar:
    webinar- hartinshape-greenhabit-jannekewittekoek
    Investeer in jezelf!

    Veelgestelde Vragen

    Wat zijn overgangsklachten en hoe herken ik ze?

    Overgangsklachten zijn symptomen die optreden tijdens de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Deze klachten ontstaan door een afname van het hormoon oestrogeen.

    Gezonde voeding, regelmatig bewegen en ontspanningstechnieken zoals yoga of mindfulness kunnen helpen. Op onze website Hartinshape.nl vind je recepten en oefeningen die je hierbij ondersteunen.

    Ja, hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Dit kan deels komen door een vertraagde stofwisseling.

    Let op een gezonde levensstijl: eet gebalanceerde maaltijden, beweeg dagelijks en beperk de inname van suikers en verzadigde vetten.

    Hormonen spelen een rol in hersenfuncties. Tijdens de overgang kunnen schommelingen in hormoonspiegels leiden tot vergeetachtigheid en concentratieproblemen.

    Blijf mentaal actief door te lezen, puzzels te maken of nieuwe dingen te leren. Zorg ook voor voldoende slaap en een gezond dieet. Tips vind je in onze kennisbank op Hartinshape.nl.

    Ja, moeheid is een veelvoorkomende klacht. Dit kan komen door slechte nachtrust, hormonale veranderingen of andere overgangsklachten zoals opvliegers.

    Zorg voor een vast slaapritme, eet energierijke voeding zoals volkorenproducten en groenten, en blijf actief.

    Als de klachten je dagelijks leven ernstig beïnvloeden, zoals extreme vermoeidheid, depressieve gevoelens of veel pijnlijke opvliegers, is het verstandig om medisch advies te vragen.

    Ja, hormoontherapie kan helpen, maar het is niet voor iedereen geschikt. Er zijn ook natuurlijke supplementen en leefstijlaanpassingen mogelijk. Bespreek dit met je huisarts.

    Praat mee in onze forums

    Privé

    Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.

    Word lid van onze groepen

    Bekijk alle groepen die Hart zijn

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen