Met een paar switches maak jij van BBQ-en een hartgezonde maaltijd

img-5

Hartgezond barbeque-en

Nu we de winter achter ons laten en de temperaturen weer stijgen, de dagen weer langer zijn en de zon lekker schijnt, wordt ook de bbq weer afgestoft. Gezellig buiten eten en bbq-en met familie en of vrienden is voor veel mensen een gezellig onderdeel van de zomer. Wanneer ik met mijn hond door de wijk loop snuif ik hier en daar al de lekkere grill luchtjes uit de tuinen op. Heerlijk!

Maar vaak gaat onze manier van bbq-en gepaard met veel vlees, ongezonde vette sausjes en veel stokbrood. Niet echt gezond voor ons hart en ons gewicht. Terwijl regelmatig bbq-en eigenlijk helemaal niet zo ongezond hoeft te zijn! Sterker nog; met een paar aanpassingen kan je er zelfs een hele lekkere, voedzame en gezonde maaltijd op grillen.

Lees hier de tips waarmee je de traditionele (ongezondere) manier van bbq-en heel gemakkelijk omtovert naar een gezondere versie.

Vervang het vette vlees voor vis of gevogelte

Meestal grillen we erg vette en bewerkte vleessoorten op de bbq. Denk aan worstjes, gemarineerde varkensvlees stukjes en speklapjes bijvoorbeeld. Het vlees wat al bewerkt is bevat vaak een grote hoeveelheid verzadigde vetten of transvetten. Dat zijn de ongezonde vetten die niet goed zijn voor onze aders en hart. Mijd vooral de transvetten! Ook bevatten ze meestal veel suiker en te veel zout, waar je vocht van vasthoudt.

Wanneer je deze vleessoorten vervangt voor vis, aan een spietje of in een pakketje in aluminiumfolie of voor een spiesje kipfilet of kalkoenfilet maak je gelijk al een hele gezonde switch! Marineer je vlees of vis zelf met knoflook, kruiden en olijfolie. Op die manier weet je ook precies wat er in de marinade zit en dat het gezonde ingrediënten bevat. En het hoeft je ook echt niet veel tijd te kosten. Het vlees of de vis kan je al een paar uur voor je gaat eten lekker in de marinade in de koelkast zetten, zodat je s’avonds zo klaar bent.

Groenten of een aardappel poffen grillen op de bbq 

In plaats van kant en klare huzarensalades of aardappelsalades is het veel gezonder én veel lekkerder om een groenten te grillen op de bbq. Je kan dit doen in een aluminium mandje of aan een spies. Gebruik hiervoor de wat hardere groentesoorten zoals, courgette, aubergine, (rode) ui, paprika, groene asperges, mais en tomaat. En breng het lekker op smaak met olijfolie en kruiden. (Zelf vind ik provinciaalse kruiden er erg lekker bij)

Maak er zelf een frisse salade of pastasalade bij en kies liever voor volkoren stokbrood dan wit stokbrood.

Maak zelf je sausjes 

Wat onze traditionele bbq vaak zo ongezond maakt zijn de kant en klare sauzen die we erbij eten. Knoflooksaus, whiskey saus, mayonaise en sate saus bijvoorbeeld. Maar in een handomdraai maak je je sausjes lekker zelf. Op yoghurt basis. Dit scheelt een hele boel calorieën, suikers en verzadigde vetten!

Klik hier voor de saus receptjes.

Bbq-en hoeft dus helemaal niet ongezond te zijn. Met een paar simpele switches geniet je er deze zomer lekker van en op een gezonde manier!

* Op onze website staan meer lekkere hartgezonde recepten 

Ben jij al lid van deze online Lifestyle Community voor Vrouwen met een Hart of Vaatziekte? Registreer je als lid en praat en deel mee in de leefstijlgroepen en forums. Maak contact met andere hartpatiënten en inspireer elkaar in het zo prettig mogelijk leven met een hart- of vaataandoening.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post

Upcoming Events