Waarom zijn veel hart- en vaatpatiënten ondanks de gezondheidsrisico’s niet therapietrouw?

Veel hart/vaatpatiënten nemen hun voorgeschreven medicatie niet consequent in.

Een te hoge bloedruk of een te hoog cholesterolgehalte wordt meestal behandeld met medicatie. Vooral na een hartinfarct krijg je een flinke diversiteit aan nieuwe medicijnen voorgeschreven. Veel daarvan zal je voor langere tijd of gedurende de rest van je leven moet blijven gebruiken. De meest gebruikelijke voorgeschreven hartmedicatie zijn de bètablokker, statines, antistollingsmedicijnen, en RAS-remmers en nitraten. Maar dat kunnen er ook meer zijn wanneer je bijvoorbeeld ook een diuretica (vochtafdrijvers) slikt of medicatie voor het reguleren van het hartritme nodig hebt. En misschien gebruik je daarnaast ook nog medicatie voor andere aandoeningen. Al snel slik je dagelijks dus een flinke hand pillen. Medicijnen met ieder hun eigen werking en doel om ervoor te zorgen dat je hart en bloeddruk zo stabiel mogelijk functioneren. Maar waarom stopt een groot deel van de patiënten na verloop van tijd dan tóch met het innemen een of meerdere medicijnen? Uit onderzoek blijkt namelijk dat 25 tot 30% van de hartpatiënten na ongeveer een maand na een doorgemaakt hartinfarct stopt met tenminste 1 geneesmiddel.  Na 1 jaar is zelfs de helft van de hartpatiënten niet meer therapietrouw en worden medicijnen soms helemaal niet meer opgehaald bij de apotheek. Dat dit grote gevolgen voor de gezondheid kan hebben en de kans op nieuwe cardiovasculaire problemen zal vergroten leeft blijkbaar lang niet bij iedere patiënt.  Dit kan meerder oorzaken hebben:
  • Vergeten de medicijnen in te nemen. Gebrek aan een (dag)structuur of ritme hierin
  • Te veel bijwerkingen van de medicatie 
  • Frequente meditatiewisselingen of een moeilijk hanteerbaar behandelschema
  • Slechte communicatie tussen arts en patiënt waardoor het onduidelijk kan zijn wat het belang is van de medicatie.
  • Fysieke of mentale beperkingen van de patiënt (bijvoorbeeld oogproblemen of motorische beperkingen)
  • Een gebrek aan motivatie. De zin en het belang van de behandeling niet zien.
  • Sociaal-economisch. Bijvoorbeeld laagopgeleiden met weinig sociale steun. Niet iedereen kan de bijsluiter lezen of begrijpen. Of de medicatie of zorg weigeren vanwege de medische kosten. 
  • Wanneer je meerdere chronische aandoeningen hebt kunnen een of meerdere daarvan meer op de achtergrond komen te staan. (co- of multimorbiditeit)
  • Als je niet of nauwelijks klachten hebt kan daarmee onterecht de indruk worden gewekt dat de medicatie niet meer nodig is.

Ook een goede structuur in het tijdstip van de medicijninname is belangrijk

Medicijnen beschermen je hart en bloedvaten en zorgen er ook voor dat je hart beter functioneert of ontlast wordt. Dit beschermt je ook tegen de kans op herhaling van nieuwe hartproblemen. Daarom is het naast de pillen consequent dagelijks in te nemen ook aan te raden dit zoveel mogelijk op hetzelfde en juiste tijdstip te doen. Want voor sommige medicatie is het beter deze s’morgens in te nemen, maar een aantal werken juist weer beter wanneer je deze s’avonds inneemt. (bijvoorbeeld de statines ivm de aanmaak van het cholesterol door de lever) Ga daarom niet zelf dokteren en houdt een goede dagstructuur daarin aan. Deze tips kunnen een handig geheugensteuntje zijn:
  • Maak er een dagelijks ritueel van, net als tandenpoetsen, waardoor je minder kans hebt dat je medicijnen vergeet in te nemen
  • Zet meldingen in de agenda je telefoon ter ondersteuning. Je ontvangt dan meldingen op je mobieltje wanneer het tijd is om je medicatie in te nemen.
  • Plaats je medicatie voor de hele dag op een plek waarbij het veel in je zicht staat. Op het aanrecht bijvoorbeeld. Hierdoor kan je er letterlijk niet meer omheen.
  • Apothekers bieden ook steeds vaker medicijnen op rol. Ze zitten dan in zakjes met een dispenser waar de datum opstaat en de tijden van inname. Op die manier wordt het minder vergeten in te nemen en is ook handig wanneer je moeite hebt om een juiste dosering aan te houden van je medicijnen.
  • Een medicijndoosje of box waar de dagen van de week op staan kan ook een handig hulpmiddel zijn. Eens per week kan je daar voor de komende week of dagen al je medicijnen in doen, verdeeld over de dag, ochtend, middag en avond.

Stop nooit zelf met je medicatie!

Het is ontzettend vervelend wanneer je veel vervelende bijwerkingen ervaart van je medicatie. En bijna ieder medicijn heeft ook wel een of meerdere bijwerkingen die voor ongemak kunnen zorgen. Soms denk je misschien dat het middel zelfs bijna erger is dan de kwaal. Of is het allemaal heel onpraktisch wanneer je veel en veel wisselende medicijnen of doseringen moet gebruiken. Maar wanneer het gaat om je gezondheid kan het zeer schadelijk zijn om zelf te gaan dokteren.  Wat kan je wél doen? * Overleg met jouw arts of er eventueel alternatieven zijn voor jouw situatie waardoor je minder last hebt van de bijwerkingen. Maak het bespreekbaar en zoek samen naar eventule oplossingen ipv zomaar te stoppen. * Vraag je arts om een uitleg over het nut en de noodzaak van de medicijnen. Wanneer je begrijpt waarom je ze zo hard nodig hebt en hoe ze werken voor jouw hart zal je ook beter begrijpen waarom het zo belangrijk is dat je de medicatie gebruikt. En daardoor gemotiveerder zijn om ze te blijven innemen. Ook de apotheker kan je daar vanuit zijn specialisme veel over vertellen. En welke interacties het eventueel met andere medicatie kan geven. Vermeld het ook wanneer je homeopatische middelen, supplementen of kruiden (kruidenthee) gebruikt. Een aantal kunnen namelijk de werking van bepaalde medicijnen verstoren of verminderen.   *Bron: Richtlijnendatabase CVRM

Praat mee in onze forums

Hart in Shape Forums Hartklachten bij Vrouwen

Bekijken van 1 – 5 van 5 discussies

U moet ingelogd zijn om nieuwe vragen te stellen.

Word lid van onze groepen

Bekijk alle groepen die Hart zijn

Bekijken van 1 – 7 van 7 groepen

Bekijken van 1 – 7 van 7 groepen

Bekijken van 1 – 10 van 10 discussies

FAQ - Waarom zijn veel hart- en vaatpatiënten ondanks de gezondheidsrisico’s niet therapietrouw?