Navigeren door het onbekende: Het leven met een ongeneeslijke ziekte

Hoe leer je leven met een ziekte waar je niet meer beter van wordt?

Wanneer je zo ontzettend veel moet inleveren en je in veel opzichten beperkt bent dan voor je ziek werd. Gewoonweg omdat je vaak de energie er niet meer voor hebt of omdat fysieke beperkingen in de weg staan.

Je dingen die je graag wilt doen moet laten, het risico op medische terugvallen, slechte dagen of momenten .. het blijft dagelijks best een puzzel, zeker wanneer je zoveel als mogelijk nog wel de leuke dingen wilt kunnen doen die je graag wil doen en die belangrijk voor je zijn.

En de spontaniteit is er ook vaak wel af. Juist omdat je alles moet doseren en plannen.

Maar toch is er met wat creativiteit, zelfreflectie en denken in oplossingen vaak nog best veel mogelijk deze dingen tóch te kunnen blijven doen. Misschien in een andere vorm, op een ander tijdstip, misschien minder lang ..

Het vraagt om het anders inrichten van jouw leven.
Waarin je jezelf en jouw fysieke mogelijkheden centraal blijft houden.
Te kijken naar wat je nog wél kan in plaats van te denken in beperkingen.

Vaak zijn er voor veel dingen hele goede alternatieven te bedenken waarbij je in acht neemt wat voor jou mogelijk én goed is.

Heb jij tips die jou helpen en ook voor anderen heel handig zouden kunnen zijn?  Of wil je hierover in gesprek gaan met andere hartpatiënten? Kijk en/ of praat mee in de groep:

https://hartinshape.nl/groepen/het-dagelijks-leven-met-een-hartaandoening/

Leven in het nu, leren omgaan met alle dagelijkse beperkingen en ondanks alles toch een leuk en kwalitatief leven leiden. Dat vergt  veerkracht! Ik schreef er een blog over. Wie weet helpen de tips jou ook.

Blog: Veerkracht, hoe ga je om met de mentale acceptatie?

Share this post

Aankomende evenementen