Het regelmatig drinken van een glas water met citroen is goed voor je hart en vaten. Lees hier wat het drankje allemaal voor je gezondheid doet!

img-5

Jouw dagelijkse voeding als medicijn! Het drinken van citroen water is hier weer een van de vele voorbeelden van. Want het regelmatig drinken van een glas water met citroen doet zoveel goeds voor jouw gezondheid! 

Ook hart en vaatpatiënten kunnen hier een flinke dosis gezondheidswinst uit halen want het is gezond voor je cardiovasculaire systeem, voorkomt uitdroging en het helpt een kaliumtekort tegen te gaan!

Het is goed voor het hart en bloedvaten

Dat citrusvruchten een goede bron van vitamine C (ascorbinezuur) zijn weet iedereen wel, maar wist je ook dat vitamine C en de flavonoïden die de citroen bevat een positief effect hebben op het cardiovasculaire systeem? Ze zorgen voor gezonde aderen en beschermen tegen celschade. 

Kalium

Bij hartpatiënten is het essentieel regelmatig het kaliumgehalte te laten controleren. Dit gebeurt middels een bloedtest. Omdat veel hartpatiënten diuretica gebruiken, een vochtafdrijver, verliezen ze al snel te veel vocht, wat een te laag kaliumgehalte in het bloed kan veroorzaken.

En kalium is één van de onmisbare mineralen voor ons lichaam. Want een tekort heeft nadelige gevolgen voor de hartfunctie. Ook zorgt kalium voor een goede connectie tussen de zenuwen en spieren en voor een het transport van voedingsstoffen die de bloeddruk reguleren. Onder andere fruit en (blad)groenten geven je lichaam een flinke kalium boost!

Spijsvertering en oxidatie

Nog een goede reden om met regelmaat een glas citroenwater te drinken is dat het je spijsvertering ten goede komt. Naarmate we ouder worden wordt het zuurgehalte in onze maag namelijk steeds iets lager. Citroenwater is een goede en gemakkelijke manier om dit aan te vullen omdat het zuur van de citroen afbreekt in je maag.

Daarnaast zorgen de antioxidanten in de citroen voor een bescherming tegen de vrije radicalen in je lichaam. Moleculen waar je ziek van wordt. En het voorkomt oxidatie een proces wat onder andere zorgt voor een slechte verteerbaarheid van belangrijke voedingsstoffen.

Een citroendrankje is een gemakkelijke en goede manier om je dagelijkse hoeveelheid vitamine C en voldoende vocht binnen binnen te krijgen

Ondanks dat de meeste mensen heel goed weten hoeveel groente en fruit per dag wordt aanbevolen, eet maar slechts 30% van de bevolking hier voldoende hoeveelheden van. Wanneer je een paar keer per week een glas citroenwater drinkt pak je gelijk al een 1/6e deel van ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamine C mee.

Ook drinken de meeste mensen te weinig op een dag. Het helpt daarom ook om wat extra vocht binnen te krijgen en uitdroging te voorkomen.

Afvallen door citroenwater

Op internet wordt citroenwater op veel websites aangeprezen wanneer je af wilt vallen. Maar ondanks de vele bovenstaande gezondheidsvoordelen is dit geen wondermiddeltje om rigoureus kilo’s te verliezen. Je valt af wanneer je minder energie binnenkrijgt dan verbruikt. Zo simpel is het. En van het drinken van citroenwater op zich val je geen gram af wanneer je daarnaast teveel eet en/of te weinig beweegt. 

Maar… het kan wel effectief zijn wanneer je het drinkt in plaats van een latte macchiato, frisdrank, een bewerkt vruchtensapje of een andere calorierijke drank. Het citroenwater bevat namelijk maar slechts 6 kcal in tegenstelling tot veel andere dranken. Wanneer je regelmatiger kiest voor deze variant in plaats van bijvoorbeeld een cappuccino scheelt dat behoorlijk in de calorie inname. Ook zorgt het pectine (een vezel) in de citroen voor een langer verzadigd gevoel. Om deze redenen kan het regelmatiger drinken van citroenwater op den duur wel wat doen voor je gewicht en taille omtrek.

Zo maak je deze super snelle gezondheidsbooster klaar:

Regelmatig vertel ik dat een paar kleine en gemakkelijke veranderingen in je voedingspatroon al een grote positieve impact op je gezondheid kunnen hebben. Dit is daar weer een goed voorbeeld van. En het maken van het drankje kost je maar een paar seconden van je tijd!

Knijp het sap van een halve citroen uit in een glas water (koud of lauw, dat maakt niet uit) en drink het op. 

Tip: drink het op met een rietje om je gebit te beschermen en zet ook liever om die reden niet je tanden in de citroen.

img-8

Variatie tips:

  • Drink de citroen met gekookt water en gember als thee
  • Of maak er een lekker zomers drankje van met wat ijsblokjes en wat verse munt
  • Naast het sap zit ook de schil van de citroen vol goede voedingstoffen en kan je, wanneer je deze raspt, heel goed toevoegen aan diverse gerechten

Note: Ga niet liters citroenwater per dag drinken! Zoals dat voor alles geldt: overdaad schaadt.. En hoewel je meestal het teveel aan vitamine C dat je binnenkrijgt weer uitplast kan een overschot wel een nadelig effect op de nierfunctie geven.

Ben jij al lid van de online Lifestyle community? Registreer je als lid en ontdek, deel, lees en maak contact in de leefstijlgroepen en forums!

Share this post

Upcoming Events