Gezond Hart recept. Groente roosteren in de oven.

Een snel, gemakkelijk en heerlijk gezond ovengerecht. Waar volop mee te variëren is omdat de meeste groenten prima geschikt zijn om te roosteren.

Wil je lekker en gezond eten, maar heb je geen tijd en/of zin om lang in de keuken te staan? Dan is dit recept een ideale uitkomst, want de oven doet het meeste werk. Zelf hoef je alleen de groenten te wassen en eventueel in stukken te snijden en binnen 30 minuten heb je een heerlijke voedzame maaltijd op tafel staan dat ook nog eens gezellig oogt.

Zelf vind ik groenten uit de oven meestal veel lekkerder dan gekookte groenten omdat het lekker knapperig blijft. Meer bite heeft. En bijna alle groenten zijn geschikt om te bakken in de oven zoals:

  • Wortelen
  • Bietjes
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Spruitjes
  • Bloemkool of Broccoli
  • Aubergine
  • Courgette
  • Uien
  • Asperges
  • Tomaten
  • (zoete) Aardappel

Voor het beste resultaat is het belangrijk de oven goed voor te verwarmen op een hoge temperatuur (200/225 graden C.) en voldoende (olijf)olie te gebruiken. Houdt per 500 gram groente 1 eetlepel (olijf)olie aan.

Was de groenten en dep ze droog en bestrijk beide kanten van de groenten met de olie. Een kwastje is hier heel handig voor. Leg de groenten op een bakplaat met bakpapier en kruid de groente naar smaak. Wanneer je lekkere (verse) kruiden en peper gebruikt hoef je eigenlijk geen of maar weinig zout te gebruiken. Zorg er wel voor dat de groenten niet op elkaar liggen.

Ook kan je kippendijen, kalkoen/kipfilet of vis erbij op de plaat leggen. Dan heb je met aardappel of krieltjes gelijk een volledige maaltijd op de bakplaat liggen.

Zet de bakplaat in oven en schep de groenten gedurende de baktijd nog 1 of 2 keer om. Hoe lang het duurt voor de groenten gaar zijn hangt af van de stevigheid van de groenten. Wortels en aardappel bijvoorbeeld moeten wel 30 tot 35 minuten in de oven, maar tomaten en aubergine bijvoorbeeld zijn sneller gaar. (15 tot 20 minuten) De groenten zijn gaar wanneer de binnenkant zacht is en de buitenkant een mooi bruin knapperig laagje heeft.

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.