Hartklachten bij vrouwen worden vaak gemist, omdat de signalen zich heel anders kunnen presenteren dan de ‘klassieke symptomen’ die meestal bij mannen voorkomen
Dagelijks overlijden er nog te veel vrouwen of levert de gemiste zorg onherstelbare hartschade op doordat de hartklachten die ze hadden niet herkend werden en dus ook niet behandeld werden. Sterker nog.. er sterven meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is dit doodsoorzaak nummer 1!
Hoe waar dit is heb ik zelf aan den lijve ondervonden en daarom gaat onderwerp mij dus letterlijk aan het hart. Mijn klachten werden ook niet herkend en serieus genomen door mijn toenmalige cardioloog. Ik had volgens hem ‘atypische symptomen’ die onmogelijk door mijn hart veroorzaakt konden worden. Ook had ik volgens de cardioloog mijn leeftijd niet mee (destijds was ik 36) en kwamen hartproblemen, ik citeer letterlijk; “alleen bij oude mensen voor.” Het feit dat ik erfelijk belast ben werd ook volledig genegeerd. Maar mijn symptomen bleken, achteraf…, helemaal niet atypisch! Want met mij ondervinden veel meer vrouwen soortgelijke klachten. Het is al lang niet meer alleen maar een oude mannen kwaal, maar helaas leeft die tunnelvisie opvatting in sommige praktijken nog wel. Door het kennisgebrek van mijn toenmalige specialist leef ik nu al 12 jaar met forse hartklachten die ook na een openhartoperatie niet meer volledig te herstellen zijn. Ik heb het geaccepteerd, maar dat het wellicht voorkomen of minder restschade had kunnen geven, dat frustreert nog wel omdat ik er dagelijks de gevolgen van ondervind…
Vaak voorkomende klachten bij vrouwen die kunnen duiden op een hartprobleem:
- Pijn tussen de schouderbladen en nek
- Pijn in de kaak of kaken
- Duizeligheid en een onverklaarbare vaak extreme vermoeidheid
- Kortademigheid
- Een onrustig zwaar gevoel op de borst of het gevoel alsof er een band om je borst zit. Bij mij zat de pijn wat meer richting mijn hals.
- Pijn / krampen in een van de bovenarmen
- Misselijkheid
Natuurlijk kunnen deze klachten ook heel goed een andere en meer onschuldige oorzaak hebben, maar ze kunnen óók op hartklachten wijzen. Neem het zekere voor het onzekere en laat het checken! Beter een keer teveel naar de (huis)arts dan het risico te lopen op gemiste hartaandoeningen.
Welke risicofactoren kunnen een rood vlaggetje zijn:
- Erfelijkheid
- Hoge bloeddruk
- De overgang of een hoge bloeddruk gedurende de zwangerschap (vaak hormonaal gerelateerd)
- Een ongezonde leefstijl
- Overgewicht
- Stress
- Diabetes
Dit zijn de meest voorkomende factoren, anders dan bij mannen spelen vaak ook hormonale invloeden of veranderingen een grote rol. De medische onderbouwing laat ik uiteraard over aan de specialisten maar het kan belangrijk zijn hier alert op te zijn.
Wat ik ook als advies wil meegeven…
Zorg ervoor dat je serieus genomen wordt!
Dat je klachten goed onderzocht worden en niet bijvoorbaat al afgedaan worden als bv stress gerelateerde klachten! Dit is namelijk mijn persoonlijke ervaring. Je voelt je moe en slecht, loopt met toenemende slopende klachten rond en het wordt afgedaan als een burn-out of stress terwijl je voelt dat het gewoon lichamelijk niet ‘klopt”. Dat gevoel van onmacht vond ik achteraf bijna nog het meest erge van het hele proces. Dat je maar niet gehoord en niet serieus genomen wordt. Wanneer dit ook bij jou niet gebeurd, zorg ervoor dat je bij de juiste specialist terecht komt. Vraag zonodig om een second opinion. Het gaat om jouw gezondheid en de consequenties kunnen enorm schadelijk zijn.
Gelukkig is er de laatste jaren wel steeds meer bekendheid en herkenning voor dit onderwerp. Bij specialisten, huisartsen en onder ons vrouwen zelf.
De belangrijkste belangrijke factor hierin zijn powervrouwen op hakken, zoals bv. Janneke Wittekoek, Yolanda Appelman en mijn persoonlijke heldin prof Angela Maas die hier al jaren voor strijden. Want doordat ik uiteindelijk via een second opinion bij haar terecht kwam, is wel de reden dat ik dit nu na kan vertellen. Zo duidelijk kunnen we dat wel stellen. Angela Maas is een dame waar de medische wereld de afgelopen 20 jaar niet meer omheen kan. Al in 2003 heeft zij als eerste cardioloog een poli cardiologie voor vrouwen opgericht en is zij veelvuldig in de media mbt dit onderwerp.
Vanwege mijn eigen ervaring ben ik erg op dit onderwerp gebrand en wil dit daarom met deze blog nogmaals belichten. Het is jouw hart, jouw lichaam, jouw gezondheid en jouw toekomst! Pak en houdt de controle en bij een ‘niet pluis gevoel’ laat het checken. En zoals al eerder gezegd.. beter een keer teveel dan te weinig.
-Maxine
Bron: De Hartstichting en Hart voor Vrouwen het boek van Angela Maas