Samenvatting
    Voeg een kop toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

    Ook zonder intensief sporten kan je al flink aan jouw gezondheid werken.

    “Maxine, heb jij nog beweegdoelen/ tips voor mij?”
    Deze vraag kreeg ik van een lid van de community op de Hart in Shape website.

    Hier is natuurlijk niet een antwoord op te geven dat voor iedere hartpatiënt geldt of haalbaar is. Onze aandoeningen en ons energielevel is voor iedere hartpatiënt ook best verschillend. Dus ook waar jouw grens ligt qua uithoudingsvermogen (maximale hartslag) en veiligheid.

    Jouw cardioloog kan je het beste adviseren welke sporten voor jou veilig zijn en de mate van intensiteit daar van.
    En de oefeningen die je goed kon volhouden tijdens je revalidatie zijn natuurlijk ook mooie voorbeelden om daarna lekker zelf mee verder te gaan.

    Maar voor vrijwel iedereen is een wandeling meestal wel goed haalbaar! En ook hiermee werk je al behoorlijk aan je gezondheid want:

    – Het verlaagt je bloeddruk en cholesterol
    – Je verbrand er calorieën mee
    – Het is ontspannend, maakt je hoofd leeg
    – Het verkleint de kans op diabetes type 2
    – Je vergroot er je conditie mee
    – Het stimuleert je stofwisseling
    – Je versterkt je spieren
    – Het vermogen om meer zuurstof op te nemen in je longen wordt er door vergroot

    Daarnaast je kan lekker gaan lopen wanneer het jou uitkomt en het is helemaal gratis.

    Ook zonder intensieve inspanning kan je dus al wel flink werken aan jouw hartgezondheid!

    Veelgestelde Vragen

    Wat is veilig sporten met een hartaandoening?

    Veilig sporten met een hartaandoening betekent dat je rekening houdt met je eigen grenzen, een aangepaste intensiteit kiest en een sport beoefent die jouw hart niet overbelast. Overleg altijd eerst met je arts voordat je begint met sporten.

    Wandelen, fietsen, zwemmen en yoga zijn voorbeelden van sporten die vaak veilig zijn voor mensen met hartproblemen. Het is belangrijk om een sport te kiezen die je leuk vindt en waarbij je je comfortabel voelt.

    Beweging helpt de conditie van je hartspier te verbeteren, verlaagt je bloeddruk en cholesterol en vermindert het risico op nieuwe hartproblemen. Het draagt ook bij aan je mentale gezondheid.

    Luister naar je lichaam. Bij symptomen zoals pijn op de borst, duizeligheid of extreme vermoeidheid moet je direct stoppen en contact opnemen met je arts. Gebruik ook hulpmiddelen zoals een hartslagmeter om je inspanning te controleren.

    Krachttraining kan veilig zijn als het in overleg met een arts of fysiotherapeut wordt gedaan. Begin met lichte gewichten en focus op een goede techniek om overbelasting te voorkomen.

    Hartrevalidatie bestaat meestal uit een combinatie van lichamelijke oefeningen, begeleiding bij leefstijlveranderingen en psychosociale ondersteuning. Dit gebeurt vaak onder toezicht van een gespecialiseerd team.

    De algemene richtlijn is om minimaal 150 minuten per week aan matige inspanning te doen, verdeeld over meerdere dagen. Overleg met je arts om een passend schema te maken.

    Ja, veel mensen voelen zich onzeker na een hartincident. Het is belangrijk om je angst bespreekbaar te maken en stapsgewijs vertrouwen op te bouwen. Overweeg begeleiding van een fysiotherapeut of revalidatieprogramma.

    Je kunt je vooruitgang bijhouden door een logboek bij te houden van je activiteiten, hartslag en hoe je je voelt na het sporten. Ook wearables zoals fitness-trackers kunnen handig zijn.

    Op onze website, https://hartinshape.nl, vind je een uitgebreide collectie recepten die speciaal zijn ontwikkeld voor een gezonde leefstijl en ondersteuning van je hart.

    Praat mee in onze forums

    Privé

    Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.

    Word lid van onze groepen

    Bekijk alle groepen die Hart zijn

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen