Hoe een hartgezond eetpatroon (ook) helpt tegen Corvid-19

Zowel aan je hartgezondheid werken, als de kans op Covid-19 verlagen

Dat een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit, zoals het Mediterrane eetpatroon, de hartgezondheid flink ten goede komt, is al door wetenschappelijke onderzoeken bewezen.Het verlaagt de bloeddruk, het LDL cholesterol en voorkomt een te hoog triglyceriden level. Dit zijn belangrijke pijlers om het ontwikkelen van (nieuwe) hart- en vaatziekten flink te verlagen.

Groente- en fruitrijke voeding wordt geassocieerd met mildere Covid-19 klachten

Maar uit een studie, gepubliceerd in Gut-BMJ  journal* in september 2021, blijkt dat dit eetpatroon nog een ander belangrijk voordeel voor je gezondheid kan bieden. De onderzoekers associeerden namelijk deze dagelijkse gezonde manier van eten, en dan vooral het eten van veel groenten en fruit, óók aan gezondheidsvoordelen met betrekking tot het Covid-19 virus. Uit de studie bleek dat mensen (volwassen 50’ers) een 9% lager risico hebben om besmet te raken met het Corona virus. Maar vooral dat bij een besmetting er een 41% lagere kans is op ernstige gezondheidsklachten door het virus. In vergelijking tot de deelnemers die een groente- en fruitarm eetpatroon hadden. Nog een goede reden om dagelijks veel groente en fruit aan je eetpatroon toe te voegen! Maar uiteraard blijft dit een toevoeging en is dit geen vervanging voor de bekende maatregelen zoals regelmatig je handen wassen, voldoende afstand houden en een mondkapje dragen de grootste bescherming tegen besmettingen. *Gut-BMJ article  – Misschien ook interessant: Mediterraan-eetpatroon Natuurlijke-cholesterolverlagers

Share this post