Langdurige stress geeft een aanzienlijk verhoogd risico op hartproblemen

“Wanneer het hart is aangedaan, zal dit doorwerken in de hersenen. En de toestand van de hersenen veroorzaakt weer een reactie op het hart…, zodat er onder invloed van een prikkeling tussen deze uiterst belangrijke organen veel wederzijdse acties en reacties plaatsvinden”

– Charles Darwin –

Hoofd & Hart gaan hand in hand

We kennen inmiddels allemaal de risicofactoren wel die de kans op een hart of vaatziekte verhogen, zoals een te hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht, erfelijkheid, roken ed.

Maar wist je dat de hersenen ook een ontzettend belangrijke beïnvloeder zijn als het gaat om je hartgezondheid?

Onderzoekers vinden steeds meer verbanden tussen een slechte geestelijke gezondheid en een hoger risico op hart- & vaatziekten.

Stress

Langdurige stress is ook een serieuze risicofactor. Het kan je bloeddruk verhogen, het pompvermogen vertragen en hartritmestoornissen veroorzaken. Daarnaast heeft stress vaak een slecht invloed op gezond gedrag. Want stress vreet negatieve energie en zorgt er meestal voor dat je slecht slaapt, overdag bekaf bent waardoor je je er minder goed toe kan zetten om te gaan sporten. Ook zoeken veel mensen hun troost in eten wat vaak resulteert in een ongezonder eetpatroon of gaan meer alcohol drinken.

Langdurige mentale problemen zorgen ervoor dat je in een ongezonde cirkel blijft zitten met een grotere kans op grote gezondheidsproblemen tot gevolg.

Traumatische jeugdervaringen

Uit een door JAMA Cardiology gepubliceerd artikel uit 2020 bleek dat volwassenen die meerdere traumatische gebeurtenissen in hun jeugd hebben meegemaakt, zoals mishandeling, verwaarlozing of seksueel of emotioneel misbruik, 2x zoveel risico hebben op hart- en vaatziekten en een vroege dood als mensen die deze pijnlijke ervaringen niet hadden.

Depressie

De relatie tussen depressie en hartaandoeningen is echt een tweerichtingsverkeer. Een depressie vergroot het risico op het ontwikkelen van een coronaire hartziekte.

Wanneer je al een hartaandoening hebt, heb je volgens onderzoek wel 3x zoveel kans om depressief te worden dan mensen zonder (grote) gezondheidsproblemen.

Maar liefst 1 op de 5 overlevenden van een hartaanval ontwikkelt vroeg of laat een depressie. En deze depressie is vervolgens weer een grote risicofactor voor een nieuwe hartaanval.

Vijandigheid en woede

Wanneer je snel boos of agressief bent loop je volgens dit onderzoek ook 2 tot 3x zoveel kans op een hartinfarct of andere hartproblemen.

Eenzaamheid 

Wanneer je alleen woont en of een klein sociaal netwerk hebt heb je ook significant meer kans op een hartaanval of plotseling overlijden. Maar wanneer je een sterk netwerk van vrienden hebt verlaagt dit kans op vroegtijdig overlijden behoorlijk in vergelijking met degenen zonder sociale steun.

Hoe blijf je ondanks je tegenslagen toch mentaal gezond en vergroot je je hartgezondheid?

Wanneer je met één of meerdere van bovenstaande problemen worstelt is het voor je gezondheid en mentale gezondheid dus goed deze problemen aan te pakken. En hiermee verklein je tegelijkertijd dus ook de kans op hartaandoeningen.

Deze tips zouden je daarbij kunnen helpen:

Schakel de hulp in van een professional  

Een zorgprofessional zoals een psycholoog of andere therapeut die gespecialiseerd is in de problematiek waar jij mee worstelt kan je helpen hier beter mee om te gaan. Hulp zoeken is geen teken van falen! Het is juist een teken van kracht wanneer jij jezelf belangrijk genoeg vindt om los te komen van alles wat je mentaal weerhoudt en tegenwerkt. Therapie kan negatieve denkpatronen doorbreken en je ondanks alles wat je meegemaakt hebt veerkrachtiger maken om er mee te dealen.

Maak leefstijlverbeteringen

Wanneer je je gesloopt voelt door je al je zorgen, je depressie en de daarmee gepaarde negatieve mindset, werkt dit bijna altijd door in je leefstijl. Slaapproblemen, geen energie hebben om te bewegen/ te sporten, niet kunnen stoppen met roken, teveel alcohol drinken en/of slecht voor jezelf zorgen op het gebied van voeding.

Maar helaas zal dit je alleen maar meer en meer een slecht en vermoeid gevoel geven in plaats van energie. Je komt dan nog maar heel moeilijk uit die negatieve leefbalans waar je in terecht gekomen bent. Maar door dagelijks bijvoorbeeld een goed stuk te gaan wandelen en gezonder te gaan eten vergroot je juist je energielevel. En dit zal ook weer positief werken op een goede en o zo belangrijke nachtrust.

Ook hebben de meeste mensen de neiging wanneer ze emotioneel in de knel zitten, zich van andere mensen die hun dierbaar zijn af te sluiten. Eenzaamheid, jezelf in een isolement plaatsen doet je gezondheid ook geen goed. Praten met andere mensen of afleiding zoeken van alles waar je mee worstelt kan ook voor een ontzettend positieve boost zorgen. Ook kunnen zij je stimuleren om gemotiveerd te blijven.

Houd je hersenen actief

Activiteiten die je hersenen stimuleren kunnen ook positief werken op je mentale gesteldheid. Door een nieuwe hobby of een andere nieuwe activiteit te zoeken die je dagelijkse patronen doorbreekt kunnen hierbij helpen. Ook bijvoorbeeld lezen of (online) braintraining spelletjes kunnen je helpen scherper te blijven.

Beperk je stress (zoveel als mogelijk)

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je je in een situatie bevindt waar je voor je gevoel met geen mogelijkheid meer uit kan komen. Het verlichten van stress is voor iedereen een grote uitdaging.

Door de juiste prioriteiten voor jezelf te stellen, ongezonde gedachten proberen te elimineren en proberen de manier waarop je met negativiteit en problemen omgaat veranderen en hoe je hiernaar kijkt kan daarin een goede start zijn. Zoek hier hulp bij wanneer je hier zelf niet uitkomt!

Ook mindfulness- en of ademhalingsoefeningen, die je tegenwoordig overal op internet en in apps kan vinden, kunnen een goede ontspanning zijn. Een verkwikkende wandeling of andere bezigheden waar jij je ontspanning uit haalt kunnen je mentaal ontlasten en je helpen het stressniveau onder controle te houden.

Onder aan de streep zijn de dingen die goed zijn voor je mentale gezondheid ook goed voor lichaam. En je hart!

Bron: Harvard Health


Praat mee in onze forums

Hart in Shape Forums Hartklachten bij Vrouwen

Viewing 1 – 5 of 5 discussions

U moet ingelogd zijn om nieuwe vragen te stellen.

Populaire Posts

Bloedverdunners en Voeding

Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen. Niet bij iedereen is bekend dat de

Lees verder »
Viewing 1 – 10 of 10 discussions

Word lid van onze groepen

Viewing all groups that are Hart

Viewing 1 – 7 of 7 groups

Viewing 1 – 7 of 7 groups