Gezonde Instant Pot Shakshuka met Tomaat en Ei
Welkom in de wereld van heerlijke en gezonde maaltijden! Vandaag gaan we een verrukkelijke shakshuka maken, een Midden-Oosters gerecht dat niet alleen smaakvol is, maar ook zoutarm en rijk aan antioxidanten ten gunste van je hart, bloedvaten en lever. Dit gerecht is perfect voor een voedzaam ontbijt, lunch of diner. Laten we aan de slag gaan!
Wat heb je nodig?
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 groene paprika, in blokjes
- 400 g tomatenblokjes (uit blik, zonder toegevoegd zout)
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel paprika poeder
- 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel voor een pittige kick)
- 4 eieren
- Verse koriander of peterselie, ter garnering
- Peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in de Instant Pot op de sauté-functie. Voeg de ui toe en bak deze 2-3 minuten tot hij glazig is.
- Voeg de knoflook en paprika’s toe en bak nog eens 5 minuten, tot de paprika’s zacht zijn.
- Roer de tomatenblokjes, komijn, paprika poeder en cayennepeper (indien gebruikt) erdoor. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
- Sluit de Instant Pot af met de deksel en zet de drukventiel op ‘verzegeld’. Kook gedurende 5 minuten op de drukstand.
- Laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. Pas op voor stoom!
- Maak met een lepel kleine kuiltjes in het tomaatmengsel en breek voorzichtig een ei in elk kuiltje.
- Draai de Instant Pot terug naar de sauté-functie en laat de eieren koken totdat het eiwit is gestold, maar de dooier nog vloeibaar is, ongeveer 3-4 minuten.
- Kruid met peper naar smaak en garneer met verse koriander of peterselie.
Serveren
Serveer je heerlijke shakshuka warm, eventueel met volkorenbrood of een knapperige pita aan de zijkant. Deze gezonde maaltijd is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een voedzame optie die je lichaam ondersteunt!
Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en laat je verrassen door de smaken van de Midden-Oosterse keuken. Eet smakelijk!
Reacties