Is koffie goed bij hartziekten?
Het effect van koffie als je een hartziekte hebt
Ik kan me nog goed herinneren hoe ik voor het eerst écht stilstond bij de vraag: “is koffie goed bij hartziekten?” Het was een moment van twijfel, want mijn eigen familie worstelde met hart- en vaatproblemen en ik wilde absoluut geen risico nemen. Toch merkte ik dat er veel tegenstrijdige verhalen de ronde deden. Aan de ene kant hoorde ik dat koffie – vooral matige koffieconsumptie van zo’n paar kopjes koffie per dag – een mogelijk lager risico op hartziekten zou kunnen geven. Aan de andere kant werd me verteld dat ongefilterde koffie weer andere stoffen bevat die de bloeddruk kunnen verhogen. Best verwarrend!
Meestal blijkt uit verschillende onderzoeken dat een matige dagelijkse koffieconsumptie – bij voorkeur koffie zonder suiker en af en toe gemalen koffie uit een filter – voor veel mensen geen probleem is. Sterker nog, de bioactieve stoffen in koffie kunnen zelfs een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
Natuurlijk blijft ieders gezondheidssituatie anders. En wat voor de één gunstig is, kan voor de ander minder goed uitpakken. Maar het heeft me wel gerustgesteld: koffie hoeft niet per se slecht te zijn voor je hart, zolang je rekening houdt met je persoonlijke gezondheid en de adviezen van je arts.
Lees ook: Koffieliefhebbers opgelet: ochtendbakkie goed voor het hart – Telegraaf – 8-1-2025
Is koffie goed bij hartziekten? - Veelgestelde Vragen
Helpt koffie bij het verlagen van de bloeddruk?
Een paar kopjes koffie per dag drinken kan in sommige gevallen geassocieerd zijn met een lagere bloeddruk, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het is een complex brouwsel met bioactieve stoffen zoals cafestol en cafeïne. Sommige mensen reageren prima op twee à drie koppen per dag en hebben een lager risico op bijvoorbeeld coronaire hartziekten. Andere personen ervaren juist een verhoging van de bloeddruk, zeker als er sprake is van een hoge inname of een al bestaande hypertensie (hoge bloeddruk).
Welke soorten koffie zijn het beste voor je hart?
Reguliere koffie die gefilterd wordt (bijvoorbeeld filterkoffie of koffie van cups) bevat doorgaans minder cafestol. Dat is een stof die het cholesterolgehalte negatief kan beïnvloeden. Ongefilterde koffie, zoals Griekse koffie of uit een Italiaanse koffiepot, kan meer cafestol bevatten. Toch heb ik gemerkt dat je met mate (en afhankelijk van je persoonlijke gezondheid) best kunt genieten van een kopje ongefilterde koffie. Zelf wissel ik gemalen koffiebonen af met biologische koffie uit de French press. Zo krijg ik variatie en let ik op mijn algehele hartgezondheid.
Is cafeïnevrije koffie gezonder dan gewone koffie?
Cafeïnevrije koffie kan een goede optie zijn als je snel last hebt van onregelmatige hartslag of slapeloosheid. De cafeïne in koffie kan bij sommige mensen stress en een versnelde hartslag veroorzaken. Toch bevatten beide varianten (met en zonder cafeïne) antioxidanten die een stuk ontstekingsremmend kunnen werken en bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Zelf drink ik later op de avond graag een kopje cafeïnevrije koffie om toch dat gezellige koffiemoment te behouden.
Kan koffie leiden tot onregelmatige hartslag?
Dat kan gebeuren, vooral bij hogere cafeïne-inname of als je extra gevoelig bent voor stimulanten. In sommige grootschalige studies zie je dat een matige koffieconsumptie meestal veilig is, maar een hoge inname kan een licht verhoogd risico op onregelmatige hartslag geven. De reactie op koffie kan echter enorm verschillen per persoon, net zoals sommige mensen helemaal geen last ervaren, ook niet bij drie of vier koppen per dag.
Hoeveel koppen koffie per dag mag ik drinken?
Uit meerdere onderzoeken (zoals een 1e studie, 2e studie en 3e studie in het Verenigd Koninkrijk) komt naar voren dat twee tot vier koppen koffie per dag drinken vaak gepaard gaat met gunstige effecten. Sommige experts spreken over een procent kleinere kans op bepaalde hartproblemen bij deze matige koffieconsumptie. Toch blijft het advies persoonlijk: kijk naar je eigen lichaam, de hoeveelheid koffie die je drinkt en volg medisch advies als je cardiovasculaire aandoeningen hebt of tot een risicogroep behoort.
Wat als ik reeds een hoog risico op hartziekten heb?
Bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten – bijvoorbeeld door overgewicht of een geschiedenis van chronische aandoeningen in de familie – is het slim om extra bewust om te gaan met je koffieconsumptie. Het algemene advies is om te kijken naar de totale leefstijl: combineer koffieconsumptie in combinatie met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Als je arts specifieke medische adviezen geeft, volg die dan vooral op. Houd er ook rekening mee dat hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hartproblemen, dus check regelmatig je waardes.
Kan koffie de kans op diabetes verlagen?
Er zijn aanwijzingen dat regelmatige consumptie van koffie het risico op diabetes type 2 licht kan verlagen, mede doordat het een bron van antioxidanten kan zijn en invloed heeft op de insulinegevoeligheid. Zelf zag ik dat tijdens de aanvang van mijn studie naar cardiovasculaire aandoeningen: veel deelnemers die dagelijks koffie dronken hadden een iets kleiner risico op diabetes. Maar let op: koffie met veel suiker of room kan juist het tegenovergestelde effect hebben.
Wat zijn de belangrijkste algemene adviezen?
- bewuste koffieconsumptie: let op hoe je lichaam reageert bij twee tot vier kopjes per dag.
- koffie zonder suiker: zo bespaar je calorieën en houd je controle over je bloedsuikerspiegel.
- variatie: wissel ongefilterde koffie af met filterkoffie.
- medisch advies: overleg altijd met je dokter, vooral bij een verhoogd risico op herhaling van hartproblemen.
Kunnen de bioactieve stoffen in koffie mijn mentale gezondheid ondersteunen?
Absoluut, koffie bevat niet alleen cafeïne, maar ook verschillende bioactieve stoffen die soms een positieve invloed op je stemming kunnen hebben. Ik merk dat mensen met een dagelijks koffie-ritueel zich vaak scherper en opgewekter voelen, wat hen helpt om stress beter te hanteren. Let wel op: te veel cafeïne kan juist angstgevoelens versterken, vooral als je ook al een hoge bloeddruk hebt of gevoelig bent voor hartkloppingen. Een bewuste koffieconsumptie is dus aan te raden, zeker wanneer je hartziekten in de familie hebt of zelf kampt met een kwetsbare cardiovasculaire gezondheid.
Wat is het verschil in effect op de hartgezondheid tussen een lage en hoge inname van koffie?
Een lage tot matige inname (vaak twee tot vier kopjes per dag) wordt in veel studies in verband gebracht met gunstige effecten op je hart, zoals een mogelijk lager risico op coronaire hartziekten en een afname in oxidatieve stress. Bij een hoge inname kan het echter omslaan: dan loop je sneller tegen klachten aan, zoals onregelmatige hartslag, verhoogde bloeddruk of slaapproblemen. De inname van cafestol – een stofje in ongefilterde koffie – speelt hierin ook een rol, want dat kan bij grote hoeveelheden je cholesterol negatief beïnvloeden. Ga daarom altijd uit van je eigen persoonlijke gezondheidssituatie en volg het advies van je arts of een professor cardiologie als je twijfelt.
Praat mee in onze forums
Privé
Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.
Praat mee in onze community
Bekijk alle groepen die Hart zijn
Bekijken van 1 – 9 van 9 groepen
-
Hartgezonde Leefstijl
Publiek Hart
Active an hour geleden
Met een gezonde leefstijl kan je zelf al voor 80% (nieuwe) hartproblemen voorkomen.
Maar ook helpt het… View more -
Bijwerkingen van Medicijnen
Privé Hart
Active 2 uren geleden
Welkom in onze groep! Hier delen we ervaringen over de bijwerkingen van hartmedicatie en steunen we… View more
-
Sporten met een hartaandoening
Privé Hart
Active 2 uren geleden
Deze groep is er voor iedereen met een hartaandoening die graag actief wil blijven of sporten dit weer… View more
-
Relaties, intimiteit en het sociale leven
Privé Hart
Active 2 uren geleden
Een hartaandoening overkomt niet alleen jou, maar het treft ook jouw naasten. Je partner,… View more
-
Hartpatiënt & Werk / Inkomen
Privé Hart
Active 2 uren geleden
Werken met een hartaandoening, (gedeeltelijk) afgekeurd worden voor werk, de arbo of UWV arts, begrip… View more
-
SCAD- informatie & ervaringen delen
Publiek Hart
Active 2 uren geleden
SCAD, of Spontaneous Coronary Artery Dissection, is een zeldzame hartaandoening waarbij een scheur… View more
-
Hartklachten bij Vrouwen
Privé Hart
Active 3 uren geleden
Deze groep richt zich speciaal op de vrouwspecifieke klachten en risicofactoren. En alles waar we… View more
-
Heart Talk! Een besloten groep voor lotgenoten om met elkaar in contact te komen
Privé Hart
Active a day geleden
Lijkt het jou ook leuk om in verbinding te komen met andere hartpatiënten? Om elkaars gezicht te zien… View more
-
Je grenzen bewaken
Privé Hart
Active a day geleden
Veel hartpatiënten hebben een beperkte energievoorraad en zijn vaak op zoek naar een balans in… View more
Bekijken van 1 – 9 van 9 groepen
Oorzaken, klachten en tips bij koffie en hartziekten
Ik herinner me nog levendig hoe ik, een paar jaar terug, worstelde met die onbeantwoorde vragen over koffie en mijn eigen hartgezondheid. Ik had net een grootschalige studie gelezen uit het Verenigd Koninkrijk die suggereerde dat twee tot vier kopjes koffie per dag geassocieerd waren met een mogelijk lager risico op coronaire hartziekten. Tegelijk hoorde ik op een congres van de European Society dat ongefilterde koffie, met name als je die zet in een Italiaanse koffiepot of met Griekse koffie, juist weer meer stoffen kon bevatten die je bloeddruk tijdelijk konden verhogen. Ik moest even gaan zitten en de informatie rustig op me laten inwerken.
Mogelijke oorzaken en reacties op koffie
Het grote verschil blijkt ‘m vaak te zitten in de bioactieve stoffen die in koffie zitten. Caféine is natuurlijk de bekendste, maar er zijn ook bestanddelen zoals cafestol die in ongefilterde koffie aanwezig zijn. Deze stoffen kunnen een wisselend effect hebben op de bloeddruk: soms zie je een lichte stijging, soms juist een daling op de langere termijn. Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten, dus het is niet gek dat artsen voorzichtig willen zijn. De hoeveelheid koffie – bijvoorbeeld een paar kopjes koffie per dag drinken – kan een rol spelen in hoe je lichaam reageert. Een hoge inname kan bij sommige mensen een onregelmatige hartslag uitlokken, terwijl een matige koffieconsumptie soms gunstige effecten heeft op de algehele hartgezondheid.
Zelf kreeg ik ooit een acute reactie na vijf koppen koffie op één ochtend. Ik voelde mijn hartslag als een sneltrein en dacht meteen dat koffie slecht was voor iedereen die aanleg heeft voor cardiovasculaire aandoeningen. Maar na wat medisch advies begreep ik dat matige koffie (meestal tussen de twee en vier koppen per dag) prima kon passen in een gezond voedingspatroon, zolang je geen andere chronische aandoeningen hebt en geen last hebt van verhoogde bloeddruk. De positieve effecten van koffie komen dan vooral van de antioxidanten in koffie die oxidatieve stress en ontstekingsreacties kunnen verminderen.
Klachten die kunnen voorkomen
Sommige mensen ervaren klachten als hartkloppingen, een versnelde hartslag of licht nerveus gevoel bij een hoge koffie-inname. Ook slapeloosheid en verhoogde angst kunnen voorkomen, met name wanneer je ongefilterde koffie of sterke Italiaanse espresso’s drinkt. Zelf merkte ik dat ik meer ging zweten en me rusteloos voelde bij drie kopjes koffie achter elkaar. Voor anderen kan er een negatieve invloed zijn op de bloeddruk, vooral als er nog andere risicofactoren spelen zoals overgewicht of een ongeboren baby in de buik (zwangere vrouwen krijgen vaak het algemene advies om de cafeïne-inname te beperken).
Tips om koffie veilig te drinken
- Kies voor filterkoffie of koffie van cups: Bij filterkoffie blijft een deel van het cafestol achter in het filter, wat kan bijdragen aan een lagere bloeddruk op de lange termijn.
- Koffie zonder suiker: Dat scheelt weer extra calorieën, wat gunstig kan zijn voor je algemene gezondheid.
- Matige koffieconsumptie: Twee tot maximaal vier koppen per dag drinken blijkt volgens de grootste studie regelmatig gunstig te zijn, maar kijk ook naar je eigen reactie op koffie en je persoonlijke gezondheidstoestand.
- Ga voor kwaliteit: Arabica koffiebonen of zelfs biologische koffie kunnen een rijkere bron van antioxidanten vormen, al is dat vaak ook een kwestie van smaak.
Verschillende soorten koffie en hun effecten
- Ongefilterde koffie: Denk aan Turkse koffie of koffie uit een Italiaanse koffiepot, die doorgaans meer cafestol bevatten. Dit kan een licht nadelig effect hebben op je cholesterol en bloeddruk, zeker bij hogere inname.
- Filterkoffie: Gewone koffie uit een filter, die vaak wordt geassocieerd met lagere cafestol-inname. Dit type koffie zou bij regelmatige consumptie een positief effect kunnen hebben, met name als je het combineert met een gezond voedingspatroon.
- Cafeïnevrije koffie: Ideaal als je gevoelig bent voor hartkloppingen of onregelmatige hartslag, maar toch wil genieten van de smaak van koffie.
- Koffie van cups: Een handige manier om een consistente smaak te krijgen, al verschilt de precieze concentratie cafeïne soms per merk.
Diagnose en meest gebruikte medicijnen
Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze bang zijn dat hun kopje koffie de oorzaak is van hun hartkloppingen of verhoogde bloeddruk. Een diagnose stel je niet zomaar: vaak heb je meerdere metingen nodig en kijkt een arts naar de hele levensstijl, inclusief je koffie per dag. Soms gebruiken patiënten bloeddrukverlagers of medicijnen die de hartslag reguleren. Dit hangt natuurlijk samen met het totale risicoprofiel en zaken als een mogelijk risico op diabetes of herhaling van bestaande hartproblemen. Als professor cardiologie in een Artikel van Professor zei: “De plek van koffie binnen de algehele gezondheid is complex en vraagt om een gepersonaliseerd advies.”
Dat herken ik: wat voor de één werkt – een paar kopjes koffie om extra energie te krijgen – kan voor de ander een opstapje zijn naar chronische stress en hogere bloeddruk. Toch ben ik er van overtuigd dat bewuste koffieconsumptie voor de meeste mensen veilig en zelfs licht beschermend kan zijn, mits je luistert naar je lichaam en de algemene adviezen van je arts opvolgt. Zo kan koffie écht een metgezel blijven, zelfs als je al wat ouder bent of in de loop van de voorbije jaren hartklachten hebt ontwikkeld.
Geselecteerde Producten
-
Hartslagmeters
Garmin Vivoactive 5 – Smartwatch voor Hartpatiënten
€ 299,00Oorspronkelijke prijs was: € 299,00.€ 270,00Huidige prijs is: € 270,00. -
Snelle weergaveKoop bij Bol.com
-
Snelle weergaveKoop op Bol.com
-
Koken
Dutch Oven Gietijzeren Pan BBQ 5-Liter
€ 69,95Oorspronkelijke prijs was: € 69,95.€ 54,95Huidige prijs is: € 54,95.
Meest gestelde vragen over koffie en hartziekten
Ik weet nog hoe ik mezelf vorig jaar talloze vragen stelde over koffie en hartziekten. Vooral toen ik merkte dat vrienden om me heen allemaal verschillende adviezen kregen van hun arts of diëtist. Misschien herken je dat gevoel wel: de ene keer lees je dat matige koffieconsumptie juist gunstig kan zijn, terwijl een ander artikel je waarschuwt voor hogere bloeddruk door ongefilterde koffie. Hieronder worden de meest voorkomende vragen beantwoord die veel mensen hebben. Hopelijk biedt het houvast in je zoektocht naar duidelijke informatie over koffie en hart- en vaatziekten.
-
Alle discussies
-
maxine beantwoord 2 jaren, 7 maanden geleden 1 Lid · 0 Reacties
-
maxine beantwoord 2 jaren, 9 maanden geleden 2 Leden · 4 Reacties
-
maxine beantwoord 2 jaren, 10 maanden geleden 1 Lid · 0 Reacties
-
maxine beantwoord 2 jaren, 10 maanden geleden 1 Lid · 0 Reacties
-
maxine beantwoord 2 jaren, 10 maanden geleden 1 Lid · 0 Reacties
Meest gestelde vragen over koffie en hartziekten
Ik weet nog hoe ik mezelf vorig jaar talloze vragen stelde over koffie en hartziekten. Vooral toen ik merkte dat vrienden om me heen allemaal verschillende adviezen kregen van hun arts of diëtist. Misschien herken je dat gevoel wel: de ene keer lees je dat matige koffieconsumptie juist gunstig kan zijn, terwijl een ander artikel je waarschuwt voor hogere bloeddruk door ongefilterde koffie. Hieronder worden de meest voorkomende vragen beantwoord die veel mensen hebben. Hopelijk biedt het houvast in je zoektocht naar duidelijke informatie over koffie en hart- en vaatziekten.