Recept Samenvatting
    Add a header to begin generating the table of contents
    Rode bietensoep uit de Dutch Oven

    Rode bietensoep uit de Dutch Oven

    Rode bietensoep uit de Dutch Oven

    Deze hartverwarmende soep is perfect voor koude dagen of wanneer je iets unieks wilt serveren. De rijke smaak van rode bieten gecombineerd met de aardse tonen levert een heerlijke soep op, perfect om te maken in een Dutch Oven.

    Benodigdheden

    • Dutch Oven of een zware soeppan
    • Snijplank
    • Scherp mes
    • Lepel
    • Maatbeker
    • Rasp

    Ingrediënten

    • 500 gram rode bieten, geschild en in blokjes
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 liter groentebouillon
    • 2 laurierbladen
    • 1 theelepel gedroogde tijm
    • 1 theelepel suiker
    • 2 eetlepels appelciderazijn
    • 100 ml zure room of crème fraîche (optioneel)
    • Zout en peper naar smaak

    Bereidingstijd

    Totale tijd: ongeveer 1 uur

    Bereidingswijze

    1. Verhit de Dutch Oven op middelhoog vuur en voeg een beetje olie of boter toe.
    2. Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en sauteer tot ze glazig zijn.
    3. Doe de bietenblokjes in de pan en roerbak deze enkele minuten mee.
    4. Schenk de groentebouillon in de pan en voeg de laurierbladen en tijm toe.
    5. Laat de soep met het deksel op de pan op laag vuur ongeveer 45 minuten zachtjes koken, of totdat de bieten volledig gaar zijn.
    6. Verwijder de laurierbladen en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
    7. Roer de suiker en appelciderazijn door de soep en breng op smaak met zout en peper.
    8. Laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken, zodat alle smaken goed kunnen mengen.
    9. Optioneel: serveer de soep met een lepel zure room of crème fraîche.

    Opmerking

    Hoe langer de soep staat, hoe meer de smaken zich ontwikkelen. Deze soep is daarom perfect om een dag van tevoren te maken en te bewaren voor de volgende dag. Ook kun je deze soep invriezen voor later gebruik.

    Eet smakelijk!

    Rode bietensoep uit de Dutch Oven - Veelgestelde Vragen

    Wat is een Dutch Oven?

    Een Dutch Oven is een zware, gietijzeren pan met een goed sluitend deksel. Hij verdeelt warmte gelijkmatig en behoudt deze lang, ideaal voor stoofpotten en soepen.

    Door de gelijkmatige warmteverdeling en -behoud is de Dutch Oven perfect voor het langzaam garen van rode bieten, waardoor de smaken goed ontwikkelen.

    Begin met het sauteren van ui en knoflook in de Dutch Oven. Voeg gesneden rode bieten, bouillon, aardappelen en kruiden toe. Laat het geheel langzaam gaar stoven.

    Ja, een Dutch Oven kan gebruikt worden op alle warmtebronnen, inclusief inductie, mits de bodem vlak en glad is.

    Laat de pan afkoelen, was hem met warm water en zachte zeep, en droog hem grondig. Vermijd het gebruik van schurende middelen om de pan niet te beschadigen.

    Ja, rode bietensoep kan goed worden ingevroren. Laat de soep eerst afkoelen, doe het in vriesbestendige bakjes en vries het in.

    Laurierbladeren, dille, en zwarte peper zijn uitstekend. Ze complementeren de zoete smaak van de rode bieten goed.

    Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur om de soep te bereiden, afhankelijk van de grootte van de bietenstukken en de gewenste dikte van de soep.

    Serveer met een lepel zure room of Griekse yoghurt en wat verse dille. Ook knapperig brood past goed bij deze soep.

    Ja, gebruik groentebouillon in plaats van kippen- of runderbouillon voor een vegetarische versie van de soep. Voeg eventueel extra aardappelen of wortels toe voor meer vulling.

    Populaire Posts

    Bloedverdunners en Voeding

    Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen. Niet bij iedereen is bekend dat de

    Lees verder »

    Leven met bloedverdunners

    Blauwe plekken, kleine wondjes die maar blijven bloeden en op je voeding letten. Veel hartpatiënten zullen het herkennen; het zijn bijwerkingen van antistollingsmedicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd. Goed dat ze er zijn, want ze beschermen tegen stolsels in het bloed. Maar bijwerkingen leveren soms bizarre of vervelende situaties op. En

    Lees verder »

    Word lid van onze groepen

    Viewing all groups that are Hart

    Viewing 1 – 7 of 7 groups

    Viewing 1 – 7 of 7 groups