Provençaalse Groenteschotel uit de Dutch Oven
Een heerlijke en kleurrijke groenteschotel bereid in een Dutch Oven, geïnspireerd op de zonnige smaken van de Provence. Dit recept is perfect voor een gezonde en voedzame maaltijd en kan zowel als hoofdgerecht of bijgerecht geserveerd worden.
Benodigdheden
- Dutch Oven of andere zware gietijzeren pan
- Snijplank
- Koksmes
- Houten lepel
Ingrediënten
- 1 courgette, in plakjes
- 1 aubergine, in blokjes
- 2 rode uien, grof gesnipperd
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 gele paprika, in reepjes
- 3 tomaten, in blokjes
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 6 el olijfolie
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Verse basilicum, voor garnering
Bereidingstijd
Totale tijd: ongeveer 60 minuten
- Voorbereiding: 15 minuten
- Kooktijd: 45 minuten
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in de Dutch Oven op middelhoog vuur.
- Voeg de uien en knoflook toe en fruit deze ongeveer 2-3 minuten tot ze zacht beginnen te worden.
- Voeg de aubergine en courgette toe aan de pan en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
- Voeg vervolgens de paprika’s, tomaten, tijm en rozemarijn toe en roer alles goed door elkaar.
- Plaats de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 35-40 minuten stoven op laag vuur, roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
- Breng op smaak met zout en peper en roer alles nogmaals goed door.
- Garneer met verse basilicum vlak voor het serveren.
Serveringstip
Deze groenteschotel is heerlijk met een stukje knapperig Frans brood of als bijgerecht bij gegrilde vis of vlees. Voor een compleet vegetarische maaltijd, serveer met quinoa of een andere volkoren graan.