Recept Samenvatting
    Add a header to begin generating the table of contents
    Provençaalse groenteschotel uit de Dutch Oven

    Provençaalse groenteschotel uit de Dutch Oven

    Provençaalse Groenteschotel uit de Dutch Oven

    Een heerlijke en kleurrijke groenteschotel bereid in een Dutch Oven, geïnspireerd op de zonnige smaken van de Provence. Dit recept is perfect voor een gezonde en voedzame maaltijd en kan zowel als hoofdgerecht of bijgerecht geserveerd worden.

    Benodigdheden

    • Dutch Oven of andere zware gietijzeren pan
    • Snijplank
    • Koksmes
    • Houten lepel

    Ingrediënten

    • 1 courgette, in plakjes
    • 1 aubergine, in blokjes
    • 2 rode uien, grof gesnipperd
    • 1 rode paprika, in reepjes
    • 1 gele paprika, in reepjes
    • 3 tomaten, in blokjes
    • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 6 el olijfolie
    • 1 tl gedroogde tijm
    • 1 tl gedroogde rozemarijn
    • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • Verse basilicum, voor garnering

    Bereidingstijd

    Totale tijd: ongeveer 60 minuten

    • Voorbereiding: 15 minuten
    • Kooktijd: 45 minuten

    Bereidingswijze

    1. Verhit de olijfolie in de Dutch Oven op middelhoog vuur.
    2. Voeg de uien en knoflook toe en fruit deze ongeveer 2-3 minuten tot ze zacht beginnen te worden.
    3. Voeg de aubergine en courgette toe aan de pan en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
    4. Voeg vervolgens de paprika’s, tomaten, tijm en rozemarijn toe en roer alles goed door elkaar.
    5. Plaats de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 35-40 minuten stoven op laag vuur, roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.
    6. Breng op smaak met zout en peper en roer alles nogmaals goed door.
    7. Garneer met verse basilicum vlak voor het serveren.

    Serveringstip

    Deze groenteschotel is heerlijk met een stukje knapperig Frans brood of als bijgerecht bij gegrilde vis of vlees. Voor een compleet vegetarische maaltijd, serveer met quinoa of een andere volkoren graan.

    Praat mee in onze 'recepten' groepen

    Bekijk alle groepen die Recepten zijn

    Bekijken van 1 – 2 van 2 groepen

    Bekijken van 1 – 2 van 2 groepen

    Provençaalse groenteschotel uit de Dutch Oven - Veelgestelde Vragen

    Waar vind ik een goede Dutch Oven voor dit recept?

    Een kwalitatieve Dutch Oven kun je vinden bij keukenwinkels of online. Kies voor een gietijzeren versie met stevig deksel en let op dat de pan goed sluit voor de beste kookresultaten.

    Zorg dat de Dutch Oven schoon en droog is. Indien nieuw, ‘season’ de pan door hem in te vetten met olie en hem te verwarmen, om een natuurlijke antiaanbaklaag te creëren.

    Je kunt aubergines, courgettes, paprika’s, tomaten en uien gebruiken voor een authentieke Provençaalse smaak. Ook kun je andere groentes toevoegen naar wens.

    De groenteschotel moet ongeveer 1,5 tot 2 uur op laag vuur stoven in de Dutch Oven, tot alle groenten zacht zijn en de smaken goed gemengd zijn.

    Ja, de Dutch Oven kan ook in de oven geplaatst worden. Bereid de schotel voor op het fornuis en zet dan in een voorverwarmde oven op 180°C voor ongeveer 45 minuten.

    Na elk gebruik de Dutch Oven afkoelen, handwassen met zacht afwasmiddel en droog. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of metalen schuursponsjes.

    Ja, de meeste gietijzeren Dutch Ovens kunnen veilig op inductiekookplaten gebruikt worden. Controleer altijd met de fabrikant of jouw specifieke model geschikt is.

    De groenteschotel kan tot 3 dagen in een afgesloten container in de koelkast bewaard worden, en opnieuw verwarmd in de Dutch Oven of in de magnetron.

    Ja, je kunt stukjes kip of rundvlees toevoegen aan deze schotel. Voeg het vlees toe aan het begin, zodat het goed gaart en de smaken zich vermengen.

    Deze Provençaalse groenteschotel gaat goed samen met een frisse salade of stokbrood. Voor een vollere maaltijd kun je het serveren met rijst of pasta.

    Word lid van onze groepen

    Bekijk alle groepen die Hart zijn

    Bekijken van 1 – 7 van 7 groepen

    Bekijken van 1 – 7 van 7 groepen