Quinoa Ovenschotel met Zwarte Bonen
Welkom in de wereld van gezonde en smaakvolle maaltijden! Vandaag gaan we een heerlijke Quinoa Ovenschotel met Zwarte Bonen maken, boordevol gezonde vetten en vitaminen uit kleurrijke groenten. Deze schotel is goed voor je hart en ondersteunt je immuunsysteem. Laat je inspireren en ontdek hoe eenvoudig het is om iets gezonds en lekkers op tafel te zetten!
Benodigdheden
- Ovenschaal (30 x 20 cm)
- Kookpan
- Snijplank
- Koksmes
- Houten lepel
Ingrediënten
- Voor de schotel:
- 200 g quinoa
- 400 ml groentebouillon
- 1 blik zwarte bonen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 1 courgette, in blokjes gesneden
- 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- Olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Voor de topping:
- 50 g feta of veganistische kaas (optioneel)
- 1 avocado, in plakjes
- Verse peterselie of koriander, fijngehakt
Stappen
Stap 1: Quinoa koken (10 minuten)
Begin met het koken van de quinoa. Spoel de quinoa onder koud water en voeg deze samen met de groentebouillon toe aan een kookpan. Breng het aan de kook en zet het daarna op een laag vuur. Laat het ongeveer 15 minuten sudderen, of totdat al het vocht is opgenomen en de quinoa luchtig is. Haal van het vuur en zet opzij.
Stap 2: Groenten sauteren (10 minuten)
Verwarm ondertussen een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui toe en fruit deze totdat deze glazig is. Voeg dan de knoflook, rode paprika en courgette toe. Bak alles ongeveer 5-7 minuten tot de groenten gaar zijn, maar nog steeds knapperig. Voeg de zwarte bonen, gerookte paprikapoeder, komijn, peper en zout toe, en meng goed door.
Stap 3: Meng de ingrediënten (5 minuten)
Voeg de gekookte quinoa toe aan de pan met groenten en bonen. Meng alles goed door elkaar zodat de smaken zich kunnen vermengen. Proef en breng indien nodig verder op smaak.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 4: Ovenschotel samenstellen (5 minuten)
Schep de quinoa-groentemengeling in de ovenschaal en verdeel deze gelijkmatig. Verkruimel de feta of veganistische kaas over de bovenkant (indien gebruikt).
Stap 5: Oven (25 minuten)
Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven en bak deze gedurende 25 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Stap 6: Serveren (5 minuten)
Haal de schotel uit de oven en laat deze enkele minuten afkoelen. Garneer met plakjes avocado en de fijngehakte peterselie of koriander. Geniet van deze kleurrijke en voedzame maaltijd!
Totaal bereidingstijd: 60 minuten
Dit gerecht zal je niet alleen vullen met gezonde vetten en vitamines, maar ook met de liefde voor koken. Eet smakelijk!
Reacties