Gezonde Havermout met Lijnzaad en Blauwe Bessen
Type recept: Zoutarm recept
Porties: 2
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totaaltijd: 15 minuten
Benodigdheden
- Koekenpan of steelpan
- Houten lepel of spatel
- Kom
- Weegschaal of maatbeker
- Mes en snijplank (voor de blauwe bessen)
Ingrediënten
- 100 g havermout
- 400 ml water of ongezoete amandelmelk
- 2 eetlepels lijnzaad
- 100 g blauwe bessen (vers of diepvries)
- 1 eetlepel honing of ahornsiroop (optioneel)
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
Stappenplan
Stap 1: Voorbereiding (1 minuut)
Begin met het verzamelen van alle ingrediënten en benodigdheden. Zorg ervoor dat je werkruimte schoon en georganiseerd is.
Stap 2: Havermout koken (5 minuten)
1. Doe de havermout en het water (of amandelmelk) in de koekenpan of steelpan.
2. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel aan de kook.
3. Roer de havermout regelmatig om plakken te voorkomen.
4. Zodra het begint te koken, verlaag je het vuur en laat je het 3-5 minuten sudderen tot het mengsel romig en de havermout zacht is.
Stap 3: Lijnzaad en blauwe bessen toevoegen (3 minuten)
1. Voeg na 5 minuten roeren de lijnzaad toe aan de pan en meng het goed door de havermout.
2. Voeg de blauwe bessen toe (als ze vers zijn, kunnen ze heel blijven; als ze diepvries zijn, laat ze even ontdooien in de kom en meng ze erdoor).
3. Laat het nog 1-2 minuten op het vuur staan, zodat de bessen iets kunnen verwarmen.
Stap 4: Serveren (1 minuut)
1. Haal de pan van het vuur en schep de havermout in kommen.
2. Voeg desgewenst honing of ahornsiroop en kaneel toe voor extra smaak.
3. Serveer direct en geniet van je gezonde, zoutarme havermout met lijnzaad en blauwe bessen!
Tips
- Experimenteer met andere soorten fruit, zoals banaan, aardbeien of frambozen, voor variatie.
- Je kunt extra vezels en voedingsstoffen toevoegen door noten of zaden toe te voegen.
Een heerlijk, gezond en zoutarm ontbijt dat snel te bereiden is!
Reacties