Recept Samenvatting
    Add a header to begin generating the table of contents
    Hartige falafel met bloemkool

    Hartige falafel met bloemkool

    Hartige Falafel met Bloemkool: Een Hartvriendelijk Recept

    Voor hartpatiënten is het belangrijk om gezond en hartvriendelijk te eten. Dit recept voor hartige falafel met bloemkool is perfect daarvoor. Het is rijk aan vezels en essentiële voedingsstoffen, en het is een heerlijke en gezondere optie voor een klassieke favoriet.

    Benodigdheden

    • Blender of keukenmachine
    • Bakplaat
    • Bakpapier
    • Koekenpan

    Ingrediënten

    • 300 gram bloemkoolroosjes
    • 400 gram kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
    • 1 ui, fijngesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 bosje verse koriander
    • 1 bosje verse peterselie
    • 1 theelepel komijnpoeder
    • 1 theelepel korianderpoeder
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 2 eetlepels volkoren meel (bij voorkeur volkoren speltmeel)
    • 1 eetlepel olijfolie
    • Peper en zout naar smaak
    • Citroensap van een halve citroen

    Bereidingsstappen

    Bereidingstijd: 45 minuten

    Stap 1: Bloemkool Voorbereiden

    1. Kook de bloemkoolroosjes gedurende ongeveer 5 minuten in een pan met kokend water totdat ze zacht zijn. Laat ze goed uitlekken.
    2. Laat de gekookte bloemkool een paar minuten afkoelen voordat je ze in de keukenmachine doet.

    Stap 2: Meng alle Ingrediënten

    1. Voeg de uitgelekte kikkererwten, fijngehakte ui, knoflook, koriander en peterselie toe aan de keukenmachine met de bloemkool.
    2. Pulseer de ingrediënten tot een ruwe puree.
    3. Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder, bakpoeder, volkoren meel, olijfolie, en citroensap toe. Pulseer nogmaals tot alles goed gemengd is.
    4. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

    Stap 3: Falafel Vormen

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    2. Neem kleine handvolle van het mengsel en vorm hiervan kleine balletjes of platte schijven.
    3. Leg ze op de bakplaat en bestrijk de bovenkant licht met wat olijfolie voor een knapperig resultaat.

    Stap 4: Falafel Bakken

    1. Bak de falafels 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Draai ze halverwege om zodat beide kanten mooi goudbruin zijn.
    2. Serveer de falafel warm als onderdeel van een salade of in een volkoren pita met je favoriete verse groenten en een yoghurtsaus.

    Voedingswaarde

    Dit recept is geschikt voor 4 personen. Onderstaande voedingswaarden zijn per portie.

    • Calorieën: 280 kcal
    • Eiwitten: 15 gram
    • Vetten: 8 gram
    • Koolhydraten: 38 gram
    • Vezels: 10 gram
    • Natrium: 150 mg

    Door gebruik te maken van bloemkool en kikkererwten, rijk aan vezels en plantaardige eiwitten, is deze hartige falafel een gezonde keuze voor iedereen, met name voor mensen die een hartvriendelijk dieet volgen. Geniet van deze heerlijke maaltijd zonder je zorgen te maken over je hartgezondheid!

    Hartige falafel met bloemkool - Veelgestelde Vragen

    Wat zijn de basisstappen voor het maken van hartige falafel met bloemkool?

    Begin met het raspen van de bloemkool en meng het met kikkererwten, kruiden en specerijen. Vorm hiervan balletjes en bak of frituur ze tot ze goudbruin zijn. Serveer met een frisse saus naar keuze. Hoe kan ik de falafel glutenvrij maken?

    Ja, een keukenmachine kan het raspen van de bloemkool vergemakkelijken en tijd besparen, waardoor je een fijnere textuur krijgt. Welke saus past goed bij deze falafel?

    Je kunt de falafel ook in de oven bakken. Leg ze op een bakplaat en besprenkel licht met olie. Bak 20-25 minuten op 200°C, draai halverwege om. Wat zijn goede kruiden om toe te voegen aan de falafel?

    Ja, je kunt de falafelballetjes van tevoren maken en ze in de koelkast bewaren tot je klaar bent om ze te bakken of frituren. Zijn er vervangers voor kikkererwten?

    Let op gluten, noten (als je noten toevoegt) en eventuele persoonlijke allergieën voor bepaalde kruiden of specerijen. Hoe kan ik mijn falafel extra knapperig maken?

    Populaire Posts

    Bloedverdunners en Voeding

    Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen. Niet bij iedereen is bekend dat de

    Lees verder »

    Leven met bloedverdunners

    Blauwe plekken, kleine wondjes die maar blijven bloeden en op je voeding letten. Veel hartpatiënten zullen het herkennen; het zijn bijwerkingen van antistollingsmedicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd. Goed dat ze er zijn, want ze beschermen tegen stolsels in het bloed. Maar bijwerkingen leveren soms bizarre of vervelende situaties op. En

    Lees verder »

    Word lid van onze groepen

    Viewing all groups that are Hart

    Viewing 1 – 7 of 7 groups

    Viewing 1 – 7 of 7 groups