Gegratineerde Witlof met Vegan Kaassaus
Benodigdheden:
- Ovenschaal
- Kookpan
- Mixkom
- Stavermixer of blender
Ingrediënten:
- 4 stronkjes witlof
- 200 ml plantaardige melk
- 100 g cashew noten (ongebrand en ongezout)
- 50 g voedingsgist
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie (voor het bestrijken)
- Paneermeel (optioneel, voor extra crunch)
Stappen:
- Witlof voorbehandelen:
- Snijd de onderkant van de witlof stronkjes af en maak ze schoon onder koud water.
- Kook de witlof ongeveer 10 minuten in gezouten water tot ze beetgaar zijn.
- Vegan kaassaus maken:
- Week de cashew noten minimaal 1 uur in warm water.
- Giet de cashew noten af en doe ze in de blender.
- Voeg de plantaardige melk, voedingsgist, knoflook, citroensap, zout en peper toe.
- Blend het geheel tot een romige saus en proef of er nog extra zout of peper nodig is.
- Oven verwarmen:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Ovenschaal vullen:
- Bestrijk de bodem van de ovenschaal met een beetje olijfolie.
- Leg de gekookte witlof in de schaal en giet de vegan kaassaus eroverheen.
- Strooi optioneel wat paneermeel over de saus voor een extra crunchy laag.
- Gratinerend bakken:
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
- Serveren:
- Haal de schaal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
- Serveer de gegratineerde witlof als een heerlijk hoofdgerecht of als bijgerecht.
Tijdslijn:
- Kooktijd witlof: 10 minuten
- Bereiding vegan kaassaus: 10 minuten (plus 1 uur weken van cashew noten)
- Oven voorverwarmen: 10 minuten
- Baktijd in de oven: 20-25 minuten
- Totaal: Ongeveer 1 uur en 10 minuten (exclusief het weken van cashew noten)
Geniet van je smakelijke en gezonde gegratineerde witlof met vegan kaassaus!
Reacties