Recept voor Falafelballetjes met Knapperige Salade en Hummus
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Bakplaat
- Bakspray of bakpapier
- Kom voor de salade
- Kom voor de hummus
Ingrediënten
Voor de falafelballetjes:
- 250 g gedroogde kikkererwten (geweekt in water, minimaal 12 uur)
- 1 ui, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje verse peterselie, getopt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel)
- 1 eetlepel zout
- 2 eetlepels bloem
- Olijfolie voor het bestrijken
Voor de knapperige salade:
- 1 komkommer, in blokjes
- 2 tomaten, in blokjes
- 1 wortel, geraspt
- 100 g rode kool, fijn gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- Peper en zout naar smaak
Voor de hummus:
- 200 g kikkererwten uit blik
- 2 eetlepels tahini
- 2 eetlepels citroensap
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel zout
- Water (naar behoefte)
Te nemen stappen
Stap 1: Voorbereiden van de falafelballetjes (20 minuten)
- Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in de keukenmachine.
- Voeg ui, knoflook, peterselie, komijn, paprikapoeder, cayennepeper (indien gewenst), zout en bloem toe.
- Blend het mengsel tot een grove pasta. Proef en voeg indien nodig extra zout toe.
- Vorm met je handen kleine balletjes van het mengsel en leg ze op een bakplaat.
- Besprenkel de balletjes met olijfolie.
Stap 2: Bakken van de falafelballetjes (30 minuten)
- Verwarm de oven voor op 200°C (390°F).
- Bak de falafelballetjes gedurende 25-30 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.
Stap 3: Bereiden van de salade (10 minuten)
- Meng in een kom de komkommer, tomaten, wortel en rode kool.
- Besprenkel met olijfolie, citroensap, peper en zout. Meng goed door elkaar.
Stap 4: Bereiden van de hummus (10 minuten)
- Doe de kikkererwten, tahini, citroensap, knoflook, olijfolie en zout in de keukenmachine.
- Blend tot een gladde massa. Voeg water toe indien nodig om de gewenste consistentie te bereiken.
Tijdlijn
- Voorbereiding falafelballetjes: 20 minuten
- Bakken van de falafelballetjes: 30 minuten
- Bereiden van de salade: 10 minuten
- Bereiden van de hummus: 10 minuten
Serveer Suggestie
Serveer de falafelballetjes op een bord met de knapperige salade ernaast en een flinke lepel hummus. Geniet van dit heerlijke en gezonde gerecht!
Reacties