Elise (31) leeft al vanaf haar geboorte met een ernstige hartafwijking. Lees hier haar indrukwekkende verhaal

“Het hebben van een ernstige hartafwijking heeft mijn leven gevormd, maar alles waar ik doorheen ben gegaan heeft bijgedragen aan hoe ik ben als persoon, het maakt mij tot wie ik ben.”  Elise

Elise heeft in haar jonge leven al veel medische hindernissen en operaties overwonnen. Ze is geboren met een onherstelbare hart-longafwijking en daar bovenop kreeg ze ook nog een herseninfarct. En voor wie denkt dat dat genoeg reden is om bij de pakken neer te gaan zitten heeft het mis! Deze krachtige jongedame krabbelt iedere keer weer op, blijft positief en zoveel mogelijk genieten van haar leven.
In het mooie blog dat ze schreef voor Hart in Shape vertelt ze haar verhaal waarin ze vertelt over haar aandoening, welke effecten dit heeft op haar leven en hoe ze hiermee omgaat.

Hi lieve lezer! Ik ben Elise en ik vertel hier iets over mijn leven met een aangeboren hart-longafwijking. Samen met mijn man Dick en ons hondje Noa woon ik vlakbij het mooie Gorinchem. Ik ben gek op shoppen, eten en drankjes doen met vrienden en ik kook of bak graag als ik daar de energie voor heb.
Doordat ik geboren ben met een hart-longafwijking is mijn leven ‘afwijkend’ ten opzichte van het leven van een andere 30-jarige. Het lijkt ondanks alles of ik fluitend door het leven ga. Vaak is dat ook zo, maar het gaat niet allemaal vanzelf.
Ik ben geboren met een gat tussen mijn hartkamers (VSD) en onderontwikkelde longvaten waardoor ik een zuurstofgehalte van gemiddeld 82% heb. Daardoor heb ik het snel benauwd. Ook had ik bij mijn geboorte geen longslagader, deze hebben ze tijdens mijn eerste operatie aangelegd en daar is een verhoogde druk ontstaan (pulmonale hypertensie).
Tijdens een poging het VSD dicht te maken hebben ze de aortaklep beschadigd waardoor deze lekt. Deze operatie is mislukt en het herstellen van mijn hart bleek onmogelijk. Ook heb ik een hoop verschillende ervaringen met hartritmestoornissen en leef sinds kort met een S-ICD.
Ik krijg vaak te horen dat ik alleen de leuke kanten van mijn leven aan mijn omgeving laat zien en hen niet betrek bij de moeilijke dingen. Dit is zowel mijn kracht als mijn valkuil. Mensen vinden me optimistisch en altijd positief maar daardoor was er ook veel onbegrip en kon ik me daar alleen in voelen. Ik ben ook zeker geneigd om positief, vaak ook naïef, in het leven te staan en zoek ik graag de grenzen van mijn kunnen op en ga er vaak overheen.
Want door deze afwijking is mijn leven erg beperkt, gelukkig is dit niet altijd zo geweest. Ik heb een redelijk normale jeugd gehad met hier en daar wat aanpassingen omdat ik altijd snel moe ben geweest, want er zijn best wat dingen die kinderen en jongeren doen niet gingen.
De laatste jaren had ik alleen minder geluk. Na een herseninfarct en het ontwikkelen van hartfalen heb ik mijn werk op moeten zeggen en mijn leven anders in moeten delen, door gebrek aan energie. Dat is erg lastig en soms voelt het onmogelijk want ik ben iemand die houdt van een druk sociaal leven en een ‘alles uit het leven willen halen’ mentaliteit heeft. Maar hoe ga je dat doen als je vaak maar 2 uurtjes productief ben op een dag?
Ook merk ik nu ik ouder word dat er andere dingen mee gaan spelen, het huishouden runnen, een gelijkwaardige relatie hebben en het niet kunnen krijgen van kinderen. Het hebben van een ernstige hartafwijking heeft mijn leven en karakter gevormd, zeker weten! Daardoor heb ik al jong leren schakelen en het accepteren en het soms ook negeren van onmogelijkheden. Gelukkig ben ik daar erg goed in, maar er komen steeds weer nieuwe uitdagingen om mee om te leren gaan. Je leert daardoor bijzaken van hoofdzaken te scheiden, ik kan me dus minder druk maken om de kleine dingen. Ik vlieg niet snel in de stress en kan wel een stootje hebben. Ook maakte me dat op jonge leeftijd al snel volwassen, want een onbezorgd leven ken ik niet.
Alles waar ik doorheen ben gegaan heeft bijgedragen aan hoe ik ben als persoon, het maakt mij tot wie ik ben. En daar ben ik best een beetje trots op! ♥

Vind je het leuk om meer blogs van Elise te lezen? Op haar website deelt ze haar ervaringen in mooi geschreven en herkenbare blogs


Klik hier

Veelgestelde Vragen

Wat is een aangeboren hartafwijking?

Een aangeboren hartafwijking is een verzamelnaam voor problemen met de structuur van het hart die ontstaan tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Dit kan variëren van een gaatje in de hartwand tot afwijkingen in de hartkleppen of bloedvaten.

Vaak wordt een aangeboren hartafwijking ontdekt bij de geboorte of tijdens routinecontroles. Soms wordt het al tijdens een zwangerschapsecho opgemerkt. Bij oudere kinderen of volwassenen kan het opvallen door symptomen zoals kortademigheid of vermoeidheid.

Veelvoorkomende symptomen zijn een snelle ademhaling, vermoeidheid bij inspanning, blauwe lippen (cyanose) en groeivertraging bij kinderen. Bij volwassenen kan het leiden tot hartkloppingen of pijn op de borst.

De impact varieert per persoon. Sommige mensen hebben geen klachten, terwijl anderen hun hele leven onder medische controle blijven en soms beperkingen ervaren bij inspanning of werk.

Ja, veel mensen leven een normaal en actief leven, afhankelijk van de ernst van de afwijking en de behandeling. Met een gezonde leefstijl en regelmatige controles bij een cardioloog kunnen complicaties vaak worden voorkomen.

De behandeling hangt af van het type afwijking en kan variëren van medicatie en regelmatige controles tot operaties zoals een hartklepreparatie of -vervanging.

Ja, een gezond en gebalanceerd dieet is belangrijk. Op Hartinshape.nl vind je recepten die gezond zijn voor het hart, zoals zoutarme maaltijden en voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren.

In veel gevallen wel, maar dit hangt af van de ernst van de afwijking en het advies van een cardioloog. Lichte sporten zoals zwemmen of wandelen zijn vaak geschikt.

Steun kun je vinden bij gespecialiseerde lotgenotenplatforms zoals Hartinshape.nl, waar je verhalen en tips kunt lezen van mensen die hetzelfde meemaken.

Sommige aangeboren hartafwijkingen hebben een genetische component, maar dit is niet altijd het geval. Erfelijkheidsonderzoek kan soms meer duidelijkheid bieden.

Een gezonde leefstijl helpt de belasting op je hart te verminderen en complicaties te voorkomen. Denk aan een gebalanceerd dieet, voldoende beweging en stoppen met roken. Meer tips hierover vind je op onze website.

Praat mee in onze forums

Privé

Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.

Word lid van onze groepen

Bekijk alle groepen die Hart zijn

Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen

Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen