De kracht van havermout. Het is niet alleen goed voor het hart en de vaten, dit supergraan heeft meer nog meer (verborgen) gezondheidsvoordelen!

img-5

Havermout mag gerust een superfood graan genoemd worden!

Havermout is al sinds jaar en dag een veel gegeten ontbijtje, meestal als havermoutpap wat al om wel bekend is bij de meeste mensen. Maar wist je dat deze volkoren granen ook heel veel goeds voor je gezondheid kunnen doen en het daarom als ontbijt ook voor hart-en vaatpatiënten een enorm gezond begin van je dag is? Of ter preventie van het ontwikkelen van diabetes of hart en vaataandoeningen. Een aantal van die gezondheidsfeiten zijn:
 • Havermout verlaagt de kans op hart en vaatziekten. De vezel beta-glucan in havermout kan namelijk het cholesterol in het bloed verlagen. Een te hoog cholesterol is een serieuze risicofactor voor het ontwikkelen van hart- of vaataandoeningen. 
 • Beta-glucan stabiliseert ook de GI (bloedsuikerspiegel), zodat deze minder pieken en dalen geeft wat vooral voor mensen met Diabetes een positief effect heeft. 
 • Het bevat heel veel antioxidanten waarvan er een aantal alleen in havermout te vinden zijn en deze beschermen je beter tegen bv. darmkanker, huidirritaties en zelfs tegen coronaire hartaandoeningen. Ook zijn er onderzoeken die aangeven dat havermout de bloeddruk kan verlagen.
 • Het is een graansoort dat van nature gluten vrij is, al kan nog wel sporen bevatten wanneer het in een fabriek me gluten in aanraking is geweest. Check daarom altijd goed het etiket wanneer je een glutenallergie of intolerantie hebt!
 • Havermout is een energiebooster! Omdat het zo goed vult, heb je er de hele ochtend een verzadigd gevoel van.
 • Het is ook een eiwit- en vezelrijk graan en zit het bomvol vitamines en mineralen zoals vitamine B1 dat onder andere zorgt voor een goede koolhydraatstofwisseling, maar ook voedingsstoffen als magnesium, zink, ijzer en selenium.
Naast dat het zoveel goeds voor je gezondheid doet en het alleen al om die reden een goed idee is om je dag lekker te beginnen met havermout, is het ook een gemakkelijk, snel en gebalanceerd ontbijtje. En er is behalve de welbekende havermoutpap veel meer mee te variëren dan je misschien zou denken. Maak een goede start van je dag met met bijvoorbeeld één van deze 5 ontbijtvariaties.
 • Yoghurt /kwark met havermout en (gepureerd) fruit zoals op mijn foto. Tip: wanneer het s’avonds al klaar maakt en een nacht in de koelkast zet is de havermout geweekt en daardoor wat zachter.
 • De ‘ouderwetse” havermoutpap met een lik pindakaas er doorheen geroerd. Dat geeft nét even een andere smaak aan het geheel.
 • Maak lekkere cake of muffins waarbij je het meel vervangt door havermout.
 • Ook prima mee te mixen in je smoothies. Door de havermout vullen ze dan ook een stuk beter.
 • En je kan er heerlijke pannenkoekjes mee bakken.  https://hartinshape.nl/heerlijke-havermoutpannenkoekjes

Share this post

Upcoming Events