De kracht van havermout. Goed voor het hart en de vaten want dit supergraan heeft meer nog meer gezondheidsvoordelen!

Havermout mag gerust een superfood graan genoemd worden!

Havermout is al sinds jaar en dag een veel gegeten ontbijtje, meestal als havermoutpap wat al om wel bekend is bij de meeste mensen. Maar wist je dat deze volkoren granen ook heel veel goeds voor je gezondheid kunnen doen en het daarom als ontbijt ook voor hart-en vaatpatiënten een enorm gezond begin van je dag is? Of ter preventie van het ontwikkelen van diabetes of hart en vaataandoeningen.

Een aantal van die gezondheidsfeiten zijn:

  • Havermout verlaagt de kans op hart en vaatziekten. De vezel beta-glucan in havermout kan namelijk het cholesterol in het bloed verlagen. Een te hoog cholesterol is een serieuze risicofactor voor het ontwikkelen van hart- of vaataandoeningen. 
  • Beta-glucan stabiliseert ook de GI (bloedsuikerspiegel), zodat deze minder pieken en dalen geeft wat vooral voor mensen met Diabetes een positief effect heeft. 
  • Het bevat heel veel antioxidanten waarvan er een aantal alleen in havermout te vinden zijn en deze beschermen je beter tegen bv. darmkanker, huidirritaties en zelfs tegen coronaire hartaandoeningen. Ook zijn er onderzoeken die aangeven dat havermout de bloeddruk kan verlagen.
  • Het is een graansoort dat van nature gluten vrij is, al kan nog wel sporen bevatten wanneer het in een fabriek me gluten in aanraking is geweest. Check daarom altijd goed het etiket wanneer je een glutenallergie of intolerantie hebt!
  • Havermout is een energiebooster! Omdat het zo goed vult, heb je er de hele ochtend een verzadigd gevoel van.
  • Het is ook een eiwit- en vezelrijk graan en zit het bomvol vitamines en mineralen zoals vitamine B1 dat onder andere zorgt voor een goede koolhydraatstofwisseling, maar ook voedingsstoffen als magnesium, zink, ijzer en selenium.

Naast dat het zoveel goeds voor je gezondheid doet en het alleen al om die reden een goed idee is om je dag lekker te beginnen met havermout, is het ook een gemakkelijk, snel en gebalanceerd ontbijtje.

En er is behalve de welbekende havermoutpap veel meer mee te variëren dan je misschien zou denken.

Maak een goede start van je dag met met bijvoorbeeld één van deze 5 ontbijtvariaties

  • Yoghurt /kwark met havermout en (gepureerd) fruit zoals op mijn foto. Tip: wanneer het s’avonds al klaar maakt en een nacht in de koelkast zet is de havermout geweekt en daardoor wat zachter.
  • De ‘ouderwetse” havermoutpap met een lik pindakaas er doorheen geroerd. Dat geeft nét even een andere smaak aan het geheel.
  • Maak lekkere cake of muffins waarbij je het meel vervangt door havermout.
  • Ook prima mee te mixen in je smoothies. Door de havermout vullen ze dan ook een stuk beter.
  • En je kan er heerlijke pannenkoekjes mee bakken.  https://hartinshape.nl/heerlijke-havermoutpannenkoekjes

Veelgestelde Vragen

Wat is de kracht van havermout?

Havermout is zeer voedzaam en bevat belangrijke vitamines, mineralen en vezels die bijdragen aan een gezond lichaam. Het is vooral goed voor het hart en de vaten.

Havermout bevat beta-glucan, een soort vezel die heeft aangetoond het LDL-cholesterol te verlagen, een risicofactor voor hartziekten.

De vezels in havermout helpen bij het regelen van de bloedsuikerspiegel en houden uw vaten gezond door het verminderen van het risico op atherosclerose, een aandoening die de slagaders kan verstoppen.

Andere gezondheidsvoordelen van havermout zijn onder meer het helpen bij gewichtsbeheersing, het ondersteunen van de spijsvertering, en bij het vermindering van inflammatoire responsen in het lichaam.

Alhoewel dit kan verschillen van persoon tot persoon is het algemeen aanbevolen om minstens een portie (ongeveer 40 gram) havermout per dag te consumeren.

Het is het beste om hele haver of staalgeslepen haver te eten, omdat deze de meeste voedingsstoffen en vezels bevatten.

Hoewel instant havermout nog steeds gezond kan zijn, bevatten ze vaak toegevoegde suikers en minder vezels dan hele of staalgeslepen haver.

Het is mogelijk, hoewel havermoutallergieƫn zeldzaam zijn. Mensen met coeliakie of glutenintolerantie moeten echter havermout vermijden of zeker zijn dat deze glutenvrij is.

Ja, havermout is een uitstekende bron van energie en voedingsstoffen voor kinderen en kan hen helpen zich langer vol te voelen.

Havermout kan worden toegevoegd aan uw dieet op veel verschillende manieren, inclusief als ontbijtgranen, in smoothies, gebakken goederen, en zelfs in hartige gerechten zoals soepen en stoofschotels.

Praat mee in onze forums

PrivƩ

Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.

Word lid van onze groepen

Bekijk alle groepen die Hart zijn

Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen

Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen