Hoe voorkom je een nieuw hartinfarct?

Wanneer je een hartinfarct hebt overleefd wil je een herhaling daarvan natuurlijk voorkomen. Maar vanwege je eerdere hartinfarct heb je ongewild wel een grotere kans op het krijgen van een nieuw infarct. Ongeveer 1 op de 5 hartpatiënten overkomt dit.

Het goede nieuws is dat je de kans op een nieuw infarct met maar liefst 80% kan verlagen wanneer je op een goede en bewuste manier bezig bent met je hartgezondheid. Deze hartgezonde leefstijlpijlers werken naast het voorkomen van nieuwe hartproblemen ook preventief in het voorkomen van hart of vaataandoeningen in het algemeen! Zeker wanneer je al belast bent met een van de andere risicofactoren zoals een te hoge bloeddruk, een te hoog LDL cholesterolgehalte, diabetes, overgewicht of wanneer je erfelijk een hoger risico loopt. Door je ongezonde gewoontes te veranderen naar een gezonder patroon werk je al naar significanter lager risico op nieuwe hartproblemen.

Richt je leven in op een zo optimaal mogelijke hartgezondheid:

Leefstijl adviezen

  • Maak gezondere eetkeuzes en vermijd zoveel mogelijk zout, suiker en verzadigde vetten in je eetpatroon. Het Mediterrane voedingspatroon of het Dash dieet zijn bewezen het meest gunstig voor mensen met een hart/vaataandoening. (of ter voorkoming daarvan) Zie mijn eerdere artikel hierover: het Mediterrane en DASH dieet
  • Probeer ervoor te zorgen dat je BMI niet te hoog is. Wanneer je moeite hebt met afvallen zou je ter ondersteuning de hulp kunnen inschakelen van een dietist of leefstijlcoach die je daarin kan begeleiden.
  • Probeer ondanks je, in meer of mindere mate aanwezige, lichamelijke beperkingen tóch dagelijks zoveel mogelijk te bewegen en in beweging te blijven. Zoek een manier die goed voor jou werkt en je goed kan volhouden of met begeleiding een fysiotherapeut.
  • Drink zo min mogelijk alcohol en stop met roken.
  • Voorkom zoveel als mogelijk situaties of gedachten die je stress geven en probeer manieren te vinden die je helpen te ontspannen.

Neem consequent je medicijnen in

De medicijnen die je voorgeschreven hebt gekregen na je hartinfarct beschermen je ook voor een belangrijk deel op nieuwe hart of vaatproblemen. Ze reguleren onder andere je bloeddruk, het cholesterol en stimuleren een zo goed mogelijke hartfunctie. Daar op eigen initiatief mee stoppen is dus absoluut geen goed plan. Mocht je problemen ervaren in het gebruik, bijvoorbeeld van de bijwerkingen die ze geven, overleg dan met je cardioloog of er voor jouw situatie alternatieven of andere oplossingen zijn. Maak het bespreekbaar.

Sla geen controleafspraken over

Ook al voel je je misschien goed, vind je het een teveel gedoe of komt het je niet uit, dat is geen reden om belangrijke periodieke controles te missen! Deze apk keuringen zijn er niet voor niets en ook al heb je geen klachten, toch is dat lang niet alles zeggend en ook geen garantie voor het feit dat er dan ook geen problemen hoeven zijn. Een te hoge bloeddruk bijvoorbeeld voel je zelf ook niet. En zo kunnen er onder de oppervlakte wellicht meer niet voelbare symptomen spelen. Door er op tijd bij te zijn kan het ook adequaat behandeld worden. Dit geldt ook voor de afspraken bij andere zorgverleners zoals de Trombosedienst.

Doe zelf thuis ook regelmatig je check-ups

Door zelf je waarden te meten manage je ook voor een heel groot deel je gezondheid en kan je ook wanneer dat nodig is tussentijds aan de bel trekken bij je arts. Meet daarom met regelmaat (bijvoorbeeld 1x per week) zelf je bloeddruk en saturatie gehalte.  (schaf zelf een bloeddruk en zuurstofmeter aan) Ook wanneer je diabetes hebt of andere aandoeningen naast je hartziekte is het goed om hier boven op te blijven zitten.
Helaas zijn nieuwe gezondheidsproblemen niet altijd met een gezonde leefstijl te voorkomen en spelen ook andere oorzaken daar een rol in. Maar onderzoeken hebben wel uitgewezen dat 80% van de herhalingen van hartinfarcten (of infarcten elders in het lichaam) hierdoor voorkomen kan worden. Dat zijn bemoedigende cijfers en daarom des te meer reden om zo gezond en prettig als mogelijk met je hartaandoening te leven!
Lees hier ook:  zelfmanangement en het veranderen van leefstijl draagt bij aan de hartgezondheid

Praat mee in onze forums

Hart in Shape Forums Hartklachten bij Vrouwen

Viewing 1 – 5 of 5 discussions

U moet ingelogd zijn om nieuwe vragen te stellen.

Populaire Posts

Bloedverdunners en Voeding

Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen. Niet bij iedereen is bekend dat de

Lees verder »
Viewing 1 – 10 of 10 discussions

Word lid van onze groepen

Viewing all groups that are Hart

Viewing 1 – 7 of 7 groups

Viewing 1 – 7 of 7 groups