Kruidige runderstoof met groenten uit de Dutch Oven
Bereid een heerlijke en hartverwarmende stoofpot met rundvlees en groenten, gekookt in een traditionele Dutch Oven. Dit recept zorgt voor een rijke, diepe smaak en een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Benodigdheden
- Dutch Oven of een zware stoofpan
- Snijplank
- Scherp mes
- Meetgerei
- Houten lepel
Ingrediënten
- 1 kg runderstoofvlees, in blokjes
- 2 uien, grof gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 wortels, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 300 g aardappels, in blokjes
- 2 tbs tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon
- 250 ml rode wijn
- 2 laurierbladen
- 1 tbs verse tijm, of 1 theelepel gedroogde
- 1 tbs verse rozemarijn, of 1 theelepel gedroogde
- Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- 2 tbs bloem
- Optioneel: verse peterselie voor garnering
Bereidingstijd
Ongeveer 3 uur kooktijd
Bereidingswijze
- Verhit de Dutch Oven op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe.
- Bestrooi de runderblokjes met zout, peper en bloem. Voeg ze toe aan de pan en bak tot ze rondom bruin zijn. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- In dezelfde pan, voeg uien en knoflook toe. Bak tot de uien glazig zijn, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Laat dit een minuut meebakken.
- Voeg de wortels, bleekselderij en aardappels toe aan de pan en roer goed.
- Doe het vlees terug in de pan. Voeg de rode wijn, runderbouillon, laurierbladen, tijm en rozemarijn toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Sluit de Dutch Oven en laat het geheel op laag vuur sudderen, af en toe roerend, gedurende ongeveer 3 uur, of totdat het vlees zacht is.
- Verwijder de laurierbladen en controleer of de kruiden nog naar wens zijn.
- Garneer met verse peterselie (indien gebruikt) en serveer warm.
Tip: Voor een dikkere saus, kun je een mengsel van water en maïzena toevoegen tijdens de laatste 30 minuten van het koken.