Rode bietensoep uit de Dutch Oven
Deze hartverwarmende soep is perfect voor koude dagen of wanneer je iets unieks wilt serveren. De rijke smaak van rode bieten gecombineerd met de aardse tonen levert een heerlijke soep op, perfect om te maken in een Dutch Oven.
Benodigdheden
- Dutch Oven of een zware soeppan
- Snijplank
- Scherp mes
- Lepel
- Maatbeker
- Rasp
Ingrediënten
- 500 gram rode bieten, geschild en in blokjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 2 laurierbladen
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels appelciderazijn
- 100 ml zure room of crème fraîche (optioneel)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingstijd
Totale tijd: ongeveer 1 uur
Bereidingswijze
- Verhit de Dutch Oven op middelhoog vuur en voeg een beetje olie of boter toe.
- Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en sauteer tot ze glazig zijn.
- Doe de bietenblokjes in de pan en roerbak deze enkele minuten mee.
- Schenk de groentebouillon in de pan en voeg de laurierbladen en tijm toe.
- Laat de soep met het deksel op de pan op laag vuur ongeveer 45 minuten zachtjes koken, of totdat de bieten volledig gaar zijn.
- Verwijder de laurierbladen en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
- Roer de suiker en appelciderazijn door de soep en breng op smaak met zout en peper.
- Laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken, zodat alle smaken goed kunnen mengen.
- Optioneel: serveer de soep met een lepel zure room of crème fraîche.
Opmerking
Hoe langer de soep staat, hoe meer de smaken zich ontwikkelen. Deze soep is daarom perfect om een dag van tevoren te maken en te bewaren voor de volgende dag. Ook kun je deze soep invriezen voor later gebruik.