Knapperige Falafel met Frisse Tahinsaus
Dit recept voor knapperige falafel met een frisse tahinsaus is perfect voor een gezonde lunch of een heerlijk diner. Serveer de falafel met je favoriete groenten in een pitabroodje of op een salade.
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Bakplaat
- Pannetje voor de tahinsaus
- Oven
Ingrediënten
Voor de falafel:
- 400g kikkererwten (gedroogd of uit blik)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 handvol peterselie, fijngehakt
- 1 handvol koriander, fijngehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 50g bloem
- 1 theelepel zout
- peper naar smaak
- olie om in te frituren of te bakken
Voor de tahinsaus:
- 100g tahin
- 2 eetlepels citroensap
- 1 teentje knoflook, geperst
- water naar behoefte
- zout naar smaak
Stappen
1. Voorbereiden (15 minuten)
- Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, week ze dan minimaal 8 uur of een nacht in water. Giet ze af en spoel ze goed.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Falafel maken (20 minuten)
- Doe de kikkererwten, ui, knoflook, peterselie, koriander, komijnpoeder, paprikapoeder, cayennepeper, bloem, zout en peper in de keukenmachine.
- Mix alles tot een grof deeg. Zorg ervoor dat het mengsel niet te fijn wordt.
- Vorm kleine balletjes van het mengsel en leg ze op een bakplaat.
3. Bakken (20-25 minuten)
- Besprenkel de falafel balletjes met olie en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige cistron.
4. Tahinsaus maken (10 minuten)
- Meng in een pannetje de tahin, citroensap, knoflook en zout samen.
- Voeg langzaam water toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
- Proef en pas indien nodig de smaak aan.
5. Serveren (5 minuten)
- Serveer de knapperige falafel met de tahinsaus en je favoriete groenten. Geniet ervan!
Totaal bereidingstijd
70-75 minuten (inclusief wachttijd voor het weken van de kikkererwten)
Reacties