Hollandse Erwtensoep uit de Dutch Oven
De Hollandse erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een stevige soep die traditioneel in de winter wordt gegeten. Deze versie van het recept is specifiek voor bereiding in een Dutch Oven, een gietijzeren kookpot die je kunt gebruiken boven een open vuur of op het fornuis.
Benodigdheden
- Dutch Oven of andere grote soeppan
- Snijplank
- Scherp mes
- Lepel om te roeren
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 2 liter water
- 300 gram schouderkarbonade of krabbetjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 preien, goed gewassen en in ringen gesneden
- 3 wortelen, geschild en in kleine blokjes
- 2 aardappelen, geschild en in blokjes
- 1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes
- 1 laurierblad
- Zout en peper naar smaak
- 1 rookworst (250 gram), in plakjes gesneden
Bereidingstijd
Ongeveer 2,5 uur
Stappen
- Was de spliterwten grondig in koud water en voeg ze toe aan de Dutch Oven samen met het water.
- Voeg de schouderkarbonade of krabbetjes en het laurierblad toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
- Zodra het water kookt, schuim het dan af met een lepel en zet het vuur lager zodat het geheel zachtjes kan pruttelen.
- Voeg na een half uur koken de ui, prei, wortelen, aardappelen en knolselderij toe aan de soep.
- Laat de soep ongeveer 1,5 uur zachtjes koken, of totdat de erwten geheel uit elkaar zijn gevallen en de groenten zacht zijn.
- Verwijder het vlees uit de soep, laat even afkoelen, en snijd dan in kleine stukjes. Voeg het vlees terug in de soep.
- Voeg de plakjes rookworst toe aan de soep en laat deze nog 10 minuten mee verwarmen.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveren
Serveer de erwtensoep heet, met een stevig stuk roggebrood en katenspek voor een traditionele Nederlandse ervaring.