Recept Samenvatting
    Add a header to begin generating the table of contents
    Falafel met een vleugje kaneel

    Falafel met een vleugje kaneel

    Falafel met een Vleugje Kaneel

    Als hartpatiënt is het belangrijk om je dieet aan te passen aan een hartvriendelijke levensstijl. Dit gezonde recept voor Falafel met een vleugje kaneel is niet alleen lekker, maar ook voedzaam en speciaal samengesteld met ingrediënten die bijdragen aan een goede hartgezondheid. Met een eenvoudige bereiding kun je in een mum van tijd genieten van deze heerlijke, vegetarische traktatie.

    Benodigdheden

    – Een keukenmachine of staafmixer
    – Mengkom
    – Bakplaat
    – Bakpapier
    – Koekenpan
    – Groente-/kaasschaaf voor garnering

    Ingrediënten

    Voor de Falafel:

    – 400 gram kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
    – 1 kleine rode ui, fijngehakt
    – 2 teentjes knoflook, geperst
    – 1 bosje peterselie, fijngehakt
    – 1 theelepel komijnpoeder
    – 1/2 theelepel kaneel
    – 1/4 theelepel gemalen koriander
    – 1/2 theelepel bakpoeder
    – 2 eetlepels volkorenmeel of kikkererwtenmeel
    – Sap van 1/2 citroen
    – Zout en peper naar smaak
    – 2 eetlepels olijfolie

    Voor de garnering:

    – 1 wortel, geraspt
    – Handje vol rucola of babyspinazie
    – 4 eetlepels magere yoghurt
    – 1/2 theelepel sumak (optioneel)
    – Volkoren pitabroodjes (optioneel)

    Bereidingsstappen

    Stap 1: Bereid de Falafelmix

    Doe de kikkererwten in een keukenmachine samen met de rode ui, knoflook, peterselie, komijnpoeder, kaneel, koriander, bakpoeder, meel, en citroensap. Pulseer de ingrediënten tot je een grof, maar goed gemengd mengsel hebt. Het mengsel moet voldoende stevig zijn om balletjes van te maken. Breng op smaak met zout en peper.

    Stap 2: Vorm de Falafel

    Neem kleine porties van het falafelmengsel en vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot. Druk de balletjes iets plat zodat ze gelijkmatig kunnen garen.

    Stap 3: Bak de Falafel

    Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de falafel in porties, ongeveer 3-4 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Plaats de gebakken falafel op een met bakpapier beklede bakplaat.

    Stap 4: Bereid de Garnering

    Meng in een kom de magere yoghurt met een beetje sumak voor een extra smaakdimensie. Schaaf de wortel in dunne linten en was de rucola of babyspinazie.

    Stap 5: Serveren

    Serveer de falafel op een schaal met de geraspte wortel, rucola of spinazie, en een klein kommetje van de yoghurtsaus. Je kunt er ook voor kiezen om alles in een volkoren pitabroodje te serveren voor een complete maaltijd.

    Bereidingstijd

    – Voorbereiding: 15 minuten
    – Bereiding: 20 minuten
    – Totaal: 35 minuten

    Voedingswaarde (per portie, zonder pitabroodje)

    – Portiegrootte: 4 porties
    – Calorieën: 180 kcal
    – Eiwitten: 7 gram
    – Koolhydraten: 24 gram
    – Vetten: 6 gram
    – Vezels: 7 gram
    – Natrium: 200 mg

    Dit gezonde en hartvriendelijke gerecht is perfect voor iedereen die zijn dieet wil verbeteren zonder concessies te doen aan smaak. Geniet van deze falafel als lunch, diner, of zelfs als tussendoortje en ondersteun je hartgezondheid op een smakelijke manier.

    Falafel met een vleugje kaneel - Veelgestelde Vragen

    Hoe kan ik falafel bereiden zonder een frituurpan?

    Je kunt falafel ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, leg de falafel op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze ongeveer 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.

    Je kunt ook tarwebloem of havermeel gebruiken als alternatief voor kikkererwtenmeel. Dit kan echter de smaak en textuur iets veranderen, dus voeg indien nodig extra kruiden toe om de smaak te versterken.

    Ja, gebruik glutenvrij meel in plaats van tarwebloem, zoals amandelmeel of maïsmeel, en zorg ervoor dat alle ingrediënten en kruiden geen gluten bevatten. Controleer altijd de etiketten om er zeker van te zijn dat ze glutenvrij zijn.

    Om je falafel een extra pittige kick te geven, voeg je cayennepeper, chilipoeder of fijngehakte verse jalapeños toe aan het mengsel. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe naar smaak, zodat het niet te pittig wordt.

    Ja, je kunt ongekookte falafel invriezen. Vorm de falafel, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en vries ze in tot ze stevig zijn. Bewaar ze daarna in een afsluitbare zak. Ontdooi en bak ze direct uit de vriezer.

    Als je geen kikkererwten hebt of wilt gebruiken, kun je witte bonen of linzen als alternatief proberen. Het zal de smaak ietwat veranderen, maar de structuur blijft dicht bij het origineel. Zorg ervoor dat je ze goed laat uitlekken en droogt.

    Een frisse yoghurtsaus met munt en citroen past uitstekend bij de zoete ondertoon van kaneel in falafel. Ook een traditionele tahini-saus met knoflook en citroensap kan de smaak heerlijk aanvullen.

    Ja, je kunt een ei gebruiken als extra bindmiddel, vooral als je mengsel te kruimelig is. Houd er echter rekening mee dat dit het gerecht niet langer veganistisch maakt. Voeg het ei geleidelijk toe om de consistentie goed te krijgen.

    Voor een extra krokante falafel kun je ze paneren in fijngehakte nootjes of paneermeel voordat je ze bakt. Ook kan je ze besprenkelen met een beetje olie voor het bakken in de oven, voor een knapperig resultaat.

    Als je allergisch bent voor kaneel, laat je het gewoon weg uit het recept. Je kunt experimenteren met andere specerijen zoals kardemom of gember voor een andere, maar complexe smaakdimensie. Verzeker altijd dat vervangende ingrediënten veilig zijn voor jouw dieet.

    Populaire Posts

    Bloedverdunners en Voeding

    Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen. Niet bij iedereen is bekend dat de

    Lees verder »

    Leven met bloedverdunners

    Blauwe plekken, kleine wondjes die maar blijven bloeden en op je voeding letten. Veel hartpatiënten zullen het herkennen; het zijn bijwerkingen van antistollingsmedicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd. Goed dat ze er zijn, want ze beschermen tegen stolsels in het bloed. Maar bijwerkingen leveren soms bizarre of vervelende situaties op. En

    Lees verder »

    Word lid van onze groepen

    Viewing all groups that are Hart

    Viewing 1 – 7 of 7 groups

    Viewing 1 – 7 of 7 groups