Recept: Chili sin carne met zwarte bonen en paprika
Dit zoutarm recept voor chili sin carne is niet alleen heerlijk en vullend, maar ook een gezonde keuze zonder veel zout. Perfect voor een vegetarische maaltijd!
Benodigdheden
- Snijplank
- Koksmes
- grote pan (bijvoorbeeld een soeppan)
- Houten lepel
- Blender of staafmixer (optioneel)
- Kookgerei (maatbeker, maatlepels)
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 gele paprika, in blokjes
- 1 wortel, in kleine stukjes
- 1 courgette, in blokjes
- 1 blik zwarte bonen (400g), afgespoeld en uitgelekt
- 1 blik tomatenblokjes (400g), zonder toegevoegd zout
- 1 eetlepel tomatenpuree (zonder zout)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper (of naar smaak)
- Peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander voor garnering
Stappen en tijdslijn
Stap 1: Voorbereiding (10 minuten)
Was en snijd alle groenten: hak de ui, pers de knoflook, snijd de paprika’s, wortel en courgette in blokjes.
Stap 2: Uien bakken (5 minuten)
Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte ui toe en bak deze 2-3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de geperste knoflook toe en bak nog eens 1 minuut.
Stap 3: Groenten toevoegen (10 minuten)
Voeg de rode en gele paprika, wortel en courgette toe aan de pan. Bak de groenten 5-7 minuten totdat ze iets zachter worden.
Stap 4: Kruid het mengsel (5 minuten)
Voeg de zwarte bonen, tomatenblokjes, tomatenpuree, komijnpoeder, paprikapoeder en cayennepeper toe. Roer alles goed door elkaar.
Stap 5: Koken (20 minuten)
Breng het mengsel aan de kook en laat het vervolgens op een laag vuur 20 minuten sudderen. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen. Proef en voeg eventueel peper toe.
Stap 6: Serveren (5 minuten)
Serveer de chili sin carne warm in kommen en garneer met verse peterselie of koriander naar smaak. Dit gerecht is heerlijk met een stuk volkorenbrood of een gezonde salade.
Totaal tijd: Ongeveer 1 uur
Geniet van deze gezonde, zalige en zoutarme chili sin carne! Perfect voor een gezellige maaltijd met vrienden of familie.
Reacties