Deze appelcake is een ontzettend lekker tussendoortje. En omdat je hem maakt met havermout vult het ook goed.

Een appelbrood met zichtbare appelschijfjes erop, één sneetje zo doorgesneden dat de rozijnen en noten erin zichtbaar zijn. Ernaast liggen dunne appelschijfjes en een paar rozijnen op een leistenen oppervlak.

Deze hartgezonde appelcake is lekker, goed vullend en je maakt hem in een handomdraai.

Nu de dagen weer korter worden en de temperaturen buiten dalen is het heerlijk om met elkaar lekker binnen op te warmen, na bijvoorbeeld een heerlijke wandeling, met een kop koffie of thee met wat lekkers erbij.

Deze appelcake is een gezonder alternatief als tussendoortje of als snack dan de bewerkte cakes uit de winkel. De cake is heerlijk, vult goed en je maakt hem snel en gemakkelijk zelf. Je kan de cake ook bakken in een muffin vorm en daardoor ook makkelijk meenemen voor onderweg, naar het werk of naar school. En het is natuurlijk ook ontzettend leuk om de cake samen met je kinderen te bakken. De hele keuken zal heerlijk naar appeltaart ruiken.

Hoe maak je de appelcake:

Benodigdheden:

–          Keukenmachine of maler

–          Cakeblik of muffin blik of vormpjes

Ingrediënten: 

–          1 appel in kleine stukjes gesneden (bijvoorbeeld een goudrenet)

–          2 bananen

–          100 gram havermout

–          1 ei

–          60 gram rozijntjes (een half uurtje geweekt in warm water)

–          50 gram amandelen

–          120 gram ontpitte dadels

–          2 eetlepels cacao

–          kaneel

–          1 theelepel baking soda

–          boter om het blik in te vetten

–          (optioneel) honing 

Instructies: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Vet het blik in met de boter
  3. Meng in een kom de geweekte rozijntjes, de stukjes appel, de cacao niks en strooi er een ruime hoeveelheid kaneel over. Wanneer je de cake wat zoeter wilt voeg dan honing naar smaak toe
  4. Meng alle ingrediënten goed door elkaar
  5. Mix daarna in de keukenmachine de havermout, de dadels, de bananen en de amandelen (evt schaafsel) tot het een mooi en glad beslag wordt.
  6. Voeg daarna het ei en de baking soda toe en meng dit nog even kort door het mengsel heen
  7. Voeg het appel/rozijnen mengsel toe en schep het door elkaar heen zodat het goed over het geheel verdeeld wordt
  8. Schep het beslag in het ingevette cakeblik of de muffin vormpjes en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel af
  9. Zet de cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten
  10. Door met een sateprikker in het midden van de cake te prikken kan je controleren of de cake goed gaar is. Wanneer er nog resten achterblijven aan de prikker moet je cake nog een paar minuutjes langer in de oven.
  11. Laat de cake goed afkoelen voor je hem uit het blik haalt

Tip: Je kan de cake heel gemakkelijk bewaren in de vriezer en per plakje of muffin er van tevoren uit halen wanneer je ze wilt eten.

Meer voedingstips en leefstijladviezen? Ontdek onze groepen en forums waar je ervaringen kunt delen en inspiratie kunt opdoen van anderen met dezelfde gezondheidsdoelen.

Verbeter je welzijn met bewuste voedingskeuzes

Hart in Shape Academy

Ontdek hoe gezonde voeding je energie, weerstand en vitaliteit kan versterken. Leer wat jouw lichaam écht nodig heeft en hoe je stap voor stap gezonder kunt eten zonder strenge regels.

Gerelateerde Forums & Discussies

Hart in Shape Forums Lekkere Snelle en Gezonde Recepten

Bekijk 1 van 1 discussies

U moet ingelogd zijn om nieuwe vragen te stellen.

Hart in Shape Forums Zoek op

Medische Publicaties Database

Actuele onderzoeken naar hartziekten en vaatziekten bieden waardevolle inzichten. Maar voor veel mensen zijn wetenschappelijke onderzoeken moeilijk te begrijpen.

Op deze pagina leggen we medische studies uit in normale begrijpelijke taal. We leggen duidelijk uit wat het onderzoek betekent, en – nog belangrijker – wat jij eraan hebt als hartpatiënt.

Deze appelcake is een ontzettend lekker tussendoortje. En omdat je hem maakt met havermout vult het ook goed. - Veelgestelde Vragen

Hoe maak ik deze appelcake?

Deze appelcake maak je door eerst je oven voor te verwarmen op 180 graden. Ondertussen mix je de havermout, eieren, appelmoes, honing en bakpoeder samen in een kom. Vervolgens giet je het in een beklede bakvorm, legt de appelschijfjes erop en bakt het voor 40-45 minuten.

Voor deze appelcake heb je nodig: 200 g havermout, 2 eieren, 200 g ongezoete appelmoes, 2 el honing, 2 tl bakpoeder en 2 appels (in dunne schijfjes gesneden).

De baktijd van deze appelcake is 40-45 minuten op 180 graden.

Ja, je kunt ook ander soort fruit gebruiken in dit recept. Perziken, peren of bessen passen ook erg goed.

Ja, deze appelcake is vrij van zuivel en geraffineerde suiker, en geschikt voor mensen die havermout verdragen.

Je kunt de overgebleven appelcake afgedekt bewaren in de koelkast voor maximaal 3-4 dagen.

Ja, deze appelcake kan je prima invriezen. Snijd de cake in plakjes en bewaar per stuk in de vriezer.

Het exacte aantal calorieën hangt af van de grootte van je stuk cake, maar een gemiddeld stuk (1/10e van de cake) bevat ongeveer 150 calorieën.

Ja, je kunt de honing vervangen door bijvoorbeeld ahornsiroop of agavesiroop als je dat in huis hebt.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je cake niet goed is gerezen. Mogelijk was de temperatuur van de oven niet correct, of is het bakpoeder dat je hebt gebruikt niet meer werkzaam.

Praat mee in onze community

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde Recepten

Wortelsalade met komijn en citroen

Wortelsalade met komijn en citroen

Heerlijke Marokkaanse Wortelsalade met Komijn en Citroen Welkom in de wereld van de Marokkaanse keuken! Deze wortelsalade is niet alleen een feest voor je zintuigen, ...
Bekijk Recept →
Ovenschotel met Spinazie, Ricotta en Tomaten

Ovenschotel met Spinazie, Ricotta en Tomaten

Ovenschotel met Spinazie, Ricotta en Tomaten Deze heerlijke ovenschotel met spinazie, ricotta en tomaten is perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd of als een smaakvol ...
Bekijk Recept →
Gegrilde Aubergineschijfjes met Tomaat en Mozzarella

Gegrilde Aubergineschijfjes met Tomaat en Mozzarella

Gegrilde Aubergineschijfjes met Tomaat en Mozzarella Benodigdheden: Grillpan of barbecue Snijplank Koksmes Keukenpapier Combi-oven of oven Ingrediënten: 1 grote aubergine 2 grote tomaten 200 gram ...
Bekijk Recept →
Content copying is not allowed.