In Nederland eten we gemiddeld vrij weinig vis. Het gemiddelde van minimaal 1x per week dat door het Voedingscentrum geadviseerd wordt, wordt door veel mensen niet behaald. Vooral jongeren eten vaak te weinig vis. Maar ook veganisten en vegetariërs missen hierdoor belangrijke onverzadigde vetzuren.
Vette vis is namelijk een bron van goede vetzuren. De omega 3 vetzuren die je haalt uit vette vis en schaal-of schelpdieren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur)
ALA (alfa-linoleenzuur) is ook een essentieel omega 3 vetzuur maar een plantaardige variant die voornamelijk in zaden en noten zit.
Waarom is vis zo goed voor je gezondheid?
Naast dat vis door de onverzadigde vetzuren een goede bron is voor veel vitamines en mineralen, zoals A, D en meerdere B vitamines (zoals b12), zink en jodium bevatten ze ook veel eiwitten.
De omega 3 vetzuren zorgen voor:
- het goed laten functioneren van je hersenen en zenuwen
- het in balans houden van de hormoonhuishouding
- Is het belangrijk voor je ogen (zicht)
- stimuleert het het immuunsysteem
- En is het een belangrijk voedingsmiddel dat goed is voor je cholesterolgehalte en verlaagt het het risico op hart- en vaataandoeningen.
- Haring
- Makreel
- Zalm
- Paling
- Sardines
- Kabeljauw
- Koolvis
- Schelvis
- Tong
- Schol
- Tonijn