Slokdarmspasme Hartaanval

Wat is een Slokdarmspasme Hartaanval?

Slokdarmspasmen worden vaak verward met hartaanvallen vanwege de gelijkenissen in symptomen. Een slokdarmspasme is een plotselinge, krampachtige samentrekking van de spieren in de slokdarm, het kanaal dat voedsel van de keel naar de maag vervoert. Deze spasmen kunnen intense, tijdelijke pijn veroorzaken, die vaak wordt ervaren als een scherpe, hevige pijn achter het borstbeen. Dit kan leiden tot een verontrustend gevoel dat sterk lijkt op dat van een hartaanval, inclusief pijn die uitstraalt naar andere delen van het bovenlichaam.

Deze pijn, ook wel retrosternale pijn genoemd, kan minuten tot uren aanhouden en wordt soms heviger bij het slikken van voedsel of dranken. Anders dan bij een hartaanval, treedt er bij een slokdarmspasme geen daadwerkelijke schade aan het hart op, maar de symptomen kunnen wel ernstig genoeg zijn om medische aandacht te vereisen. Het onderscheid maken tussen een slokdarmspasme en een hartaanval is cruciaal voor zowel de diagnose als de behandeling, wat een grondig medisch onderzoek vereist.

Nader Inzicht in Slokdarmspasmen

Slokdarmspasmen kunnen variëren in zowel frequentie als intensiteit, en de precieze oorzaak is vaak moeilijk vast te stellen. Er zijn echter bepaalde factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening, waaronder stress, het consumeren van zeer hete of koude gerechten en dranken, en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

Symptomen en Typen

Er zijn hoofdzakelijk twee typen slokdarmspasmen:

 1. Diffuse slokdarmspasmen: Deze spasmen komen plotseling op en veroorzaken een onregelmatige contractie van de slokdarm, wat leidt tot hevige pijn en moeilijkheden met het doorslikken van voedsel en vloeistoffen.
 2. Nutcracker-slokdarm: Deze vorm kenmerkt zich door extreem krachtige en langdurige contracties die pijnlijk kunnen zijn, maar over het algemeen effectiever zijn in het voortbewegen van voedsel vergeleken met diffuse spasmen.

Diagnose

De diagnose van slokdarmspasmen vereist vaak het gebruik van gespecialiseerde medische tests, zoals:

 • Endoscopie: Een flexibele slang met een camera die de binnenkant van de slokdarm bekijkt om fysieke afwijkingen uit te sluiten.
 • Manometrie: Hierbij worden de druk en de bewegingen van de slokdarm gemeten tijdens het slikken.
 • Bariumsliktest: Een röntgenonderzoek waarbij de patiënt een bariumoplossing drinkt die helpt bij het zichtbaar maken van de slokdarmstructuur op röntgenbeelden.

Behandelingsopties

De behandeling van slokdarmspasmen kan afhankelijk van de ernst en frequentie van de spasmen variëren:

 • Medicatie: Antispasmodica en calciumkanaalblokkers kunnen helpen om de frequentie en intensiteit van de spasmen te verminderen.
 • Dieetwijzigingen: Het vermijden van triggers zoals zeer hete of koude dranken en voedingsmiddelen kan helpen symptomen te verminderen.
 • Psychologische ondersteuning: Omdat stress een significante trigger kan zijn, kunnen stressmanagementtechnieken en therapie voordelig zijn.

Gerelateerde Aandoeningen en Gezondheidsadvies

Het begrijpen van slokdarmspasmen in relatie tot andere gezondheidsproblemen is essentieel voor het bevorderen van een algeheel welzijn. Deze spasmen zijn niet alleen fysiek pijnlijk, maar kunnen ook wijzen op onderliggende aandoeningen die eveneens aandacht vereisen.

Gerelateerde Gezondheidsproblemen

 1. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Velen die lijden aan slokdarmspasmen hebben ook GERD, waarbij maagzuur terugstroomt naar de slokdarm, wat irritatie en spasmen kan veroorzaken.
 2. Angina Pectoris: Ondanks dat angina en slokdarmspasmen verschillende oorzaken hebben, zijn de symptomen soms vergelijkbaar. Een nauwkeurige diagnose is cruciaal.
 3. Stressgerelateerde Aandoeningen: Chronische stress kan niet alleen slokdarmspasmen triggeren, maar ook andere psychosomatische reacties zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, en hartproblemen.

Leefstijladvies

Het aanpassen van de leefstijl speelt een cruciale rol in zowel de preventie als de behandeling van slokdarmspasmen. Hier volgen enkele nuttige tips:

 • Vermijd Triggerende Voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen en dranken die extreem heet of koud zijn, kunnen spasmen uitlokken. Let ook op zure voedingsmiddelen die GERD kunnen verergeren.
 • Gezonde Voedingsgewoonten: Kleine, regelmatige maaltijden kunnen de druk op de slokdarm verminderen. Het is ook raadzaam om enkele uren voor het slapengaan niet meer te eten.
 • Stressmanagement: Technieken zoals mindfulness, yoga, en meditatie kunnen helpen bij het beheren van stressniveaus.
 • Stoppen met Roken: Roken verslapt de onderste slokdarmsluitspier, wat bijdraagt aan reflux en potentieel slokdarmspasmen.

Voorlichting en Preventie

Het is van belang om regelmatig medisch advies in te winnen, vooral als symptomen van slokdarmspasmen frequent of ernstig zijn. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen ernstige complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast kan educatie over de aandoening patiënten helpen om beter te begrijpen hoe ze hun symptomen effectief kunnen beheren en mogelijke triggers kunnen identificeren.

Door deze gezondheidsadviezen op te volgen en samen te werken met gezondheidsspecialisten, kunnen individuen met slokdarmspasmen een actieve rol spelen in hun gezondheidsbeheer en het risico op gerelateerde aandoeningen verminderen.

Upcoming Events