Opening ‘Komt een mens bij de dokter’ in het UMCG

Hoe vooroordelen goede zorg in de weg kunnen zitten

Dat komt alleen bij oudere mensen voor, kreeg Maxine van de cardioloog te horen. Ze was al lang ongerust over klachten die ze had. Misselijk, spierpijn, pijn in kaak en hals… Zeker omdat haar vader jong aan een hartinfarct is overleden. ‘Ik vroeg de cardioloog om onderzoek te doen, maar steeds was het antwoord, ‘Nee, dat is het niet’.
Die aanname had grote gevolgen. Maxine kreeg een hartinfarct. De schade aan haar hart is ook na de levensreddende operatie die zij door een second opinion kreeg, blijvend. Haar verhaal is te zien en lezen in de tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’. Op 24 augustus haalde zij met decaan Marian Joëls en de organisatie, het doek van veel meer verhalen over (onbewuste) vooroordelen, aannames en onwetendheid in de zorg. Ook in onze spreekkamers, colleges en laboratoria.

Open minded het gesprek in

Wat zou Maxine meegeven aan zorgprofessionals na al haar ervaringen? ‘Ga gewoon open minded het gesprek in. In een consult is niet altijd veel tijd, maar stel open vragen, zoals ‘Hoe kunnen we je helpen’? Ik hoor vaak genoeg van de vrouwen uit onze community Hartinshape, dat ze zich dan gehoord voelen, serieus genomen. Zie je patiënt als persoon, kijk verder.’

Gender, seksuele oriëntatie en afkomst bepalend

Zie de mens, zeggen wij als UMCG. In de Fonteinpatio kunnen we tot 14 september allemaal even in het leven van Kai, Sie Pei, Annika, Nanoah, Geert en andere patiënten en zorgverleners kijken. Zij doneren hun verhaal om de zorg, het onderwijs en het onderzoek inclusiever te maken. Want hoe bepalend gender, seksuele oriëntatie en afkomst kunnen zijn voor passende zorg, spat van de panelen. De tentoonstelling reist door Nederlandse zorginstellingen en is een initiatief van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat en Stichting Open Mind. De werkgroep Diversiteit en Inclusie van het UMCG haalde haar naar Groningen. De tentoonstelling is (ook) op het Damsterdiep in Groningen én in de Fonteinpatio van het UMCG te zien en duurt tot 14 september.
  https://www.umcg.nl/s/hoe-vooroordelen-de-zorg-in-de-weg-kunnen-zitten

Share this post