Hartklachten bij vrouwen terugdringen vereist dringend actie!

Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.

In een uitgebreid internationaal paper van de Lancet-Commissie over hart- en vaatziekten bij vrouwen roepen onderzoekers op tot dringende actie om de zorg en preventie te verbeteren, meer onderzoek te doen en het bewustzijn te vergroten.

Cardioloog en hoogleraar Angela Maas werkte mee aan het onderzoek. Ze vertelt er meer over in dit nieuwsbericht.

Bron: Radboudumc
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/actie-nodig-om-toename-hart-en-vaatziekten-bij-vrouwen-wereldwijd-terug-te-dringen-in-2030

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de belangrijkste verschillen in hartklachten tussen mannen en vrouwen?

Bij vrouwen zijn hartklachten vaak minder typisch. Ze kunnen last hebben van vermoeidheid, kortademigheid, misselijkheid of pijn in de rug of kaak in plaats van de klassieke drukkende pijn op de borst die bij mannen vaker voorkomt. Dit maakt het herkennen van hartklachten bij vrouwen soms moeilijker.

Naast algemene risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken, spelen bij vrouwen hormonale veranderingen (zoals tijdens de overgang), zwangerschapscomplicaties (zoals zwangerschapsdiabetes of pre-eclampsie), en stress een grotere rol.

Omdat de symptomen bij vrouwen minder bekend zijn en vaker worden toegeschreven aan stress of andere oorzaken. Ook kunnen vrouwen zelf minder snel geneigd zijn om medische hulp te zoeken.

Naast pijn op de borst kunnen vrouwen last hebben van symptomen zoals extreme vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, pijn in de rug, nek of kaak, en misselijkheid. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Een gezonde leefstijl is cruciaal. Stop met roken, eet een gevarieerd en gezond dieet, blijf fysiek actief en zorg voor voldoende ontspanning. Op onze website hartinshape.nl vind je recepten en tips om gezond te blijven.

Ja, erfelijkheid kan een rol spelen. Als hart- en vaatziekten in de familie voorkomen, is het belangrijk om je risicofactoren goed te laten controleren door een arts.

Regelmatige controle bij de huisarts is belangrijk, vooral als je risicofactoren hebt zoals diabetes, hoge bloeddruk of een familiaire aanleg. Bloedonderzoek, een ECG of inspanningstesten kunnen vroege signalen opsporen.

Langdurige stress kan je bloeddruk verhogen en leidt vaak tot ongezonde gewoonten zoals roken, slecht eten of weinig bewegen. Het is daarom belangrijk om stress te herkennen en actief te verminderen.

Zorg voor een zoutarm dieet, voldoende lichaamsbeweging, en probeer stress te vermijden. Raadpleeg je arts voor aanvullende medicatie indien nodig.

Tijdens de overgang verandert de hormoonbalans, wat kan leiden tot hogere bloeddruk en cholesterol. Dit vergroot het risico op hartklachten. Let extra op klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen, of kortademigheid.

Behandelingen variëren van leefstijlveranderingen en medicatie tot ingrepen zoals een dotterbehandeling of bypassoperatie. Bespreek met je arts wat het beste bij jouw situatie past.

Praat mee in onze forums

Privé

Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.

Word lid van onze groepen

Bekijk alle groepen die Hart zijn

Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen

Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen