Het Mediterraan en/of het DASH dieet.
Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer je maar een paar aanpassingen in je huidige eetpatroon maakt, dit je heel veel gezondheidswinst gaat opleveren! Want als je zou eten volgens het DASH of Mediterrane dieet (die 2 verschillen namelijk maar weinig van elkaar) draagt dit enorm bij aan je (hart)gezondheid.
- Het verlaagt je bloeddruk
- Het verlaagt het LDL- cholesterol (de slechte variant) en verhoogt juist je HDL waarden (het goede cholesterol)
- De kans op hartinfarct/ aanval, of beroerte daalt met maar liefst 30%
- Het verkleint de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar heeft ook een positief effect wanneer je al diabetes hebt
Beide diëten (het is in feite geen dieet maar een voedingspatroon) hebben als uitgangspunt dat de nadruk ligt op plantaardige voeding.
Veel groenten en fruit, peulvruchten, noten en bonen (goede vleesvervangers), volkoren granen en in kleinere mate aangevuld met magere zuivel, olijfolie, kruiden, gevogelte en vis.
Producten met suikers, frisdrank, vlees, bewerkte voeding met vaak een hoog verzadigd/ transvet gehalte zou je zoveel mogelijk moeten vermijden. Daarom bevat dit eetpatroon ook aanzienlijk minder zout. Wat voor hart-en vaatpatiënten een gunstig effect op de bloeddruk heeft en het vasthouden van vocht verminderd.
Het hoge vezelgehalte en de vele vitamines en mineralen die deze manier van eten bevatten helpen het verbeteren van vetzuur samenstellingen, de cholesterolwaarden en insulinegevoeligheid. Door minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel voorkom je ook de welbekende dippen die je krijgt na het eten van suikers of verzadigde producten.
In bijgevoegde afbeelding zie je welke voedingsproducten dagelijks aanbevolen worden en welke je wel kan eten, maar minder frequent.
Het voordeel is dat je eigenlijk maar weinig hoeft te veranderen aan je huidige manier van eten waardoor het ook niet zo moeilijk is. Want veel voedingsmiddelen hebben waarschijnlijk al veel overeenkomsten heeft met je vertrouwde voedingspatroon. Hierdoor is het ook goed vol te houden.
Maar tóch hebben die paar aanpassingen, door bv minder vlees te eten, geen gesuikerde producten of kant en klare voeding te eten, al een enorm positief effect op jouw (hart)gezondheid!
Lees hier ook: