Het grote belang van een goede arts-patiënt relatie

De band en communicatie met jouw arts en andere zorgverleners zijn van onschatbare waarde in het leven met een ziekte!

Wanneer je leeft met een chronische of ongeneeslijke ziekte, worden jouw arts(en) en andere zorgverleners automatisch meestal de belangrijkste personen in je leven, omdat jouw gezondheid en welzijn in grote mate afhangen van de zorg en begeleiding die je ontvangt. Zie een goede arts-patiënt relatie als een samenwerkingsverband dat wederzijds begrip en respect vereist. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld werk-  of sociale relaties die je hebt. Alleen gaat het hierbij wel om jouw gezondheid. En soms zelfs letterlijk over leven en dood!

Een goede band met je arts kan ook het grote verschil maken tussen een gevoel van steun of een gevoel van spanning en onbegrip. Wat misschien zelfs problematisch kan worden in jouw medische traject.

Een goede communicatie is key

Een prettige en open communicatie met je arts is essentieel. Je zou je comfortabel genoeg moeten voelen om eerlijk te spreken over je wensen, zorgen, angsten en verwachtingen. Je moet het gevoel hebben dat je met al je vragen terecht kunt en dat er actief wordt meegedacht aan oplossingen die voor jouw persoonlijke situatie het best passend zijn.

In een goede arts-patiënt-relatie zou er een laagdrempelige benadering moeten zijn waarin je niet terughoudend hoeft te zijn. Je de ruimte zou moeten hebben om alles te zeggen en te vragen, waardoor je niet na het consult weer buiten staat en eigenlijk bepaalde vragen niet hebt durven of kunnen stellen. Met een beetje pech krijg je maar 1 of 2 keer per jaar de kans om je arts/ specialist hierover te spreken. Jouw consult en de tijd die je dan krijgt zou je daarom zo goed en efficiënt mogelijk moeten kunnen benutten. Jouw leven ligt feitelijk letterlijk in de handen van jouw arts en de zorg die je krijgt. Niet geheel onbelangrijk dus..

Maar als de relatie niet prettig loopt, wat dan?

Het is ontzettend moeilijk en frustrerend wanneer je tegen drempels oploopt om bepaalde onderwerpen tijdens een consult te bespreken of wanneer je niet genoeg de ruimte krijgt om je vragen te stellen. Of erger nog.. misschien worden bepaalde zorgen die je hebt weggewuifd of als niet belangrijk afgedaan. Dit kan een groot gevoel van frustratie geven, maar ook gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven met de ziekte. De kwaliteit van jouw leven. Want jij moet er dagelijks mee dealen. Hoe frustrerend is het wanneer je niet serieus genomen wordt, of onderwerpen die voor jou ontzettend belangrijk zijn als futiliteit worden afgedaan? Een consult is vaak al best beperkt qua tijd. Hoe zorg je ervoor dat je met een goed en tevreden gevoel weer naar huis gaat?

Verloopt de relatie met jouw arts niet lekker? Deze stappen zou je kunnen ondernemen om de band te verbeteren:

  • Ga het gesprek aan: Probeer een open en eerlijk gesprek aan te gaan met je arts. Leg uit dat je bepaalde drempels voelt en bespreek specifiek waar je tegenaan loopt. Wees duidelijk over wat je wel en niet prettig vindt in de communicatie en samenwerking. Geef aan waarom je het zo belangrijk vindt een gelijkwaardige relatie te hebben en zelf actief mee wil beslissen en betrokken te zijn bij jouw behandeling. En geef feedback: wat gaat er wel goed en wat zou je graag veranderd willen zien. Maak het concreet, eventueel met voorbeelden. Op deze manier voorkom je miscommunicatie. En geef het ook aan wanneer je iets niet helemaal begrijpt. Vraag door en zo nodig om een uitgebreidere uitleg. Tip: Vind je het moeilijk om dit zelf ter sprake te brengen of het moeilijk jezelf goed te verwoorden? Neem dan iemand mee naar het gesprek. Iemand die jou zo nodig kan aanvullen in het gesprek. Dit kan jou morele steun geven en twee horen meer dan een. En maak van tevoren een lijstje van de onderwerpen en vragen. Dan weet je zeker dat je niet achteraf iets vergeten bent.
  • Samenwerken aan verbetering: Bespreek hoe jullie samen aan een betere verstandhouding kunnen werken. Dit kan betekenen dat je afspreekt om regelmatiger updates te krijgen, of dat er meer ruimte komt voor jouw input tijdens consulten. En dat de onderwerpen die voor jouw van belang zijn in het leven met jouw ziekte besproken kunnen worden. Is het mogelijk om digitaal tussen de fysieke consulten in contact te krijgen met de arts wanneer dit nodig is. Geef aan dat je de ruimte wilt hebben om al jouw vragen te kunnen stellen en om begrip voor de aspecten waar je je onzeker of angstig over voelt. In een goede relatie zou er ook empathie en begrip moeten zijn voor de situatie waarin jij zit.
  • Zoeken naar alternatieven of zelfs een andere arts: Natuurlijk switch je liever niet van specialist en doe je er eerst alles aan om de communicatie en de band te verbeteren. Maar wanneer je ondanks meerdere pogingen echt geen verbetering ervaart, dan is het overwegen een andere specialist te zoeken wellicht de juiste oplossing. Want wanneer je leeft met een chronische en/of ongeneeslijke ziekte ben je de rest van jouw leven overgeleverd aan jouw art(en) mbt de zorg die je krijgt. En daarmee gepaard gaat ook jouw welzijn. Niet geheel onbelangrijk dus! Je hebt het recht en de keuze om te kiezen voor een arts waarbij je je wel op je gemak voelt en die je het vertrouwen geeft dat hij of zij het beste met je voorheeft. En hoewel dit moeilijk kan zijn, je wilt bijvoorbeeld niet jouw arts tegen het hoofd stoten, is het wel belangrijk je te realiseren dat door iemand te pleasen of ontevreden te blijven uit angst of schaamte, dit tekort gaat van jezelf. En misschien zelfs ook van jouw gezondheid.

Jouw gezondheid en welbevinden moet centraal staan! Door dit goed uit te leggen aan jouw arts zal deze daar ongetwijfeld begrip voor hebben.

Multidisciplinaire Aanpak

In sommige gevallen is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk, waarbij verschillende specialisten samenwerken om jou de best mogelijke zorg te bieden. Dit vereist dat je arts openstaat voor samenwerking en goed communiceert met andere zorgverleners.

Het belang van een gelijkwaardige en goede band met jouw arts

Een goede relatie met je arts is van onschatbare waarde wanneer je leeft met een chronische of ongeneeslijke ziekte. Het is belangrijk dat je je gehoord voelt, dat er ruimte is voor je vragen en zorgen, en dat je arts samen met jou naar oplossingen zoekt. Mocht de relatie niet naar wens verlopen, aarzel dan niet om het gesprek aan te gaan en, indien nodig, een andere specialist te zoeken. Jouw gezondheid en welzijn staan voorop, en een goede band met je arts is daarbij onmisbaar.

In de arts-patiënt-relatie is het ook belangrijk dat de verhoudingen evenredig zijn en dat er geen hiërarchie is om verschillende redenen. Want een gelijkwaardige relatie draagt bij aan betere gezondheidsuitkomsten, verhoogde patiënttevredenheid en een effectiever zorgproces.

Het is jouw journey, jouw leven dus houdt grip op jouw eigen gezondheid!

Maxine

Praat mee in onze forums

Hart in Shape Forums Hartklachten bij Vrouwen

Viewing 1 – 5 of 5 discussions

U moet ingelogd zijn om nieuwe vragen te stellen.

Populaire Posts

Bloedverdunners en Voeding

Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen. Niet bij iedereen is bekend dat de

Lees verder »

Leven met bloedverdunners

Blauwe plekken, kleine wondjes die maar blijven bloeden en op je voeding letten. Veel hartpatiënten zullen het herkennen; het zijn bijwerkingen van antistollingsmedicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd. Goed dat ze er zijn, want ze beschermen tegen stolsels in het bloed. Maar bijwerkingen leveren soms bizarre of vervelende situaties op. En

Lees verder »
Viewing 1 – 10 of 10 discussions

Word lid van onze groepen

Viewing all groups that are Hart

Viewing 1 – 7 of 7 groups

Viewing 1 – 7 of 7 groups