Dé Kennisbank voor
Hart- en Vaatziekten

Met ruim 1,7 miljoen hartpatiënten in Nederland en meer dan 523 miljoen wereldwijd, zijn hart- en vaatziekten een snel groeiende epidemie.
Hoewel medische zorg verbetert en minder mensen vroegtijdig overlijden, betekent dit dat steeds meer mensen langer moeten leven met beperkingen en ongezonde jaren.

Hart in Shape speelt een cruciale rol in het bieden van informatie en ondersteuning aan deze groeiende groep.

Dé Kennisbank voor Hart- en Vaatziekten

Met ruim 1,7 miljoen hartpatiënten in Nederland en meer dan 523 miljoen wereldwijd, zijn hart- en vaatziekten een snel groeiende epidemie.

Hart in Shape speelt een cruciale rol in het bieden van informatie en ondersteuning aan deze groeiende groep.

Een Steunende Community Bron voor Adviezen Kennisdeling Platform Ondersteunend Netwerk Inspirerende Community Advies- en Informatiebron Verbonden Gemeenschap Kennisuitwisseling Website Ondersteuningsnetwerk Samenwerkings Platform voor mensen met een hartziekte

Hart in Shape biedt een uitgebreide kennisbank waarin alle informatie over hart- en vaatziekten op één plek te vinden is. Van aandoeningen en behandelingen tot leefstijltips en praktische adviezen voor een beter leven met een hart- of vaataandoening.

Naast ondersteuning voor mensen met een hart- en vaatziekte, ligt er een sterke focus op preventie, in de vorm van veel toegankelijke informatie over het verminderen van risico’s.

Verbonden door Ervaring

Hart in Shape maakt de verbinding tussen kennis, mensen die leven met een hart- of vaatziekte en professionals op dit gebied. Samen bouwen we aan een gezonder leven.

Inzicht in Je Gezondheid

Op ons platform vindt u duidelijke uitleg over hart-en vaatziekten, de symptomen en ontdekt u wat u kunt doen ter preventie. Met betrouwbare en praktische informatie.

Gezond Leven met een Hartziekte

Kleine aanpassingen in de dagelijkse leefstijl kunnen een groot verschil maken voor een betere hartgezondheid en welzijn. Dit is dan ook een belangrijke pijler op dit platform.

Hypertrofische Cardiomyopathie

Het dagelijks leven met een hartziekte

Leven met een hartaandoening kan een grote uitdaging zijn en brengt vaak veel veranderingen met zich mee. Naast de lichamelijke beperkingen heeft een hartaandoening vaak invloed op meerdere aspecten van het dagelijks leven. Denk aan de gevolgen voor werk, gezin, inkomen en sociale contacten.

Hoewel we niet altijd invloed hebben op alle factoren, kunnen we wél controle uitoefenen over hoe we voor onszelf zorgen. Door enkele aanpassingen in onze leefstijl kunnen we de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren, en op die manier leren beter om te gaan met de uitdagingen die een hartaandoening met zich meebrengt.

Samenwerking voor een betere toekomst

Hart in Shape gelooft sterk in samenwerking. We werken graag samen met organisaties en personen die, net als wij, de kwaliteit van leven voor mensen met hart- en vaatziekten én preventie hoog in het vaandel hebben staan.

Ons speerpunt is het bundelen van krachten en kennis te delen, met als doel gezamenlijk meer impact te kunnen maken.

Samenwerking met cardiologen, onderzoekers, en aanverwante organisaties zorgt voor een bredere en effectievere verspreiding van waardevolle informatie en geeft een meer compleet beeld over en voor de doelgroep.

Door gebruik te maken van het snel groeien aantal websitebezoekers van Hart in Shape en de veelgelezen artikelen in onze kennisbank, kunnen we gezamenlijk een grotere impact maken.

Met ons samenwerken? Laten we de handen ineen slaan en samenwerken om de kwaliteit van leven voor hartpatiënten te verbeteren en een gezamenlijke focus op preventie leggen.

Hart en Bloedvaten Aandoeningen

Hart- en vaatziekten omvatten een breed scala aan aandoeningen die het hart en de bloedvaten aantasten. Veelvoorkomende voorbeelden zijn:

Coronaire hartziekten – Verharding of blokkering van de kransslagaders.
Hartritmestoornissen – Onregelmatige hartslag.
Hartfalen – Het hart pompt niet effectief.
Atherosclerose – Vernauwing van de slagaders door plaque.
Beroertes – Een verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen.
Naast medische behandeling is preventie essentieel. Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement spelen een belangrijke rol in het voorkomen en beheren van deze aandoeningen. Omdat mannen, vrouwen en zelfs kinderen hier mee te maken kunnen krijgen, biedt Hart in Shape specifieke adviezen voor elke doelgroep.

Voeding en Beweging
Een gezonde levensstijl kan het risico op deze aandoeningen aanzienlijk verminderen. Voedingsadvies en sportactiviteiten zijn een belangrijk onderdeel van het omgaan met of het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Hartgezond Leven

Lekkere Recepten

Gezond eten wordt vaak geassocieerd met saaie gerechten. Laat je door ons inspireren om toch lekker te blijven eten met recept ideeën die snel en gemakkelijk te bereiden zijn en goed toe te passen in jouw dagelijkse voedings patroon. 

Het ontwikkelen van een hart-of vaataandoening is gerelateerd aan een aantal risicofactoren. Een aantal daarvan heb je helaas zelf niet in de hand, denk aan erfelijke factoren. Maar waar je wél controle over hebt is jouw leefstijl en de keuzes die je hierin maakt. 

Hartklachten bij vrouwen

Herken de symptomen!

Omdat hartklachten bij vrouwen vaak gemist worden verloopt het proces vanaf dat moment al anders dan bij de meeste mannen. 

In veel gevallen presenteren symptomen zich bij vrouwen anders, waardoor hartklachten soms gemist of verkeerd gediagnostiseerd worden. 

Wist je dat ongeveer de helft van de vrouwen niet de klassieke pijn op de borst heeft wanneer ze een hartinfarct heeft?