Vegetarische Moussaka met Linzen
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal
- Koekenpan
- Spatel
- Mes
- Snijplank
Ingrediënten
- 2 aubergines, in plakken van ½ cm
- 2 uien, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 200 gram groene linzen
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 100 gram geraspte kaas (optioneel)
- Verse peterselie voor garnering
Bereidingstijd
Totale tijd: ± 1 uur en 30 minuten
Te nemen stappen
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie en grilleer ze in een hete grillpan of bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de gekookte linzen, tomatenblokjes, kaneel, nootmuskaat, zout en peper toe. Laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
- Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer tot een roux. Voeg geleidelijk de melk toe, blijf roeren tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Leg in een ovenschaal een laag van de helft van de aubergineplakken. Schep het linzenmengsel eroverheen. Dek af met de resterende aubergineplakken.
- Giet de bechamelsaus over de top en bestrooi eventueel met geraspte kaas.
- Bak de moussaka 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin en bubbelend is.
- Garneer met verse peterselie voordat je serveert.