Erfelijkheid

Erfelijkheid als risicofactor

Vaak denken we bij deze aandoeningen aan risicofactoren als een ongezonde levensstijl, roken en overgewicht. Toch speelt ook erfelijkheid een niet te onderschatten rol. Bepaalde genvarianten kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte of ontstekingsreacties in de bloedvaten. Wanneer deze genetische aanleg wordt gecombineerd met andere risicofactoren, kan dit de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten aanzienlijk verhogen.

Erfelijke factoren kunnen zich op uiteenlopende manieren uiten. Zo zijn er families waarin hart- en vaatziekten op jonge leeftijd voorkomen, terwijl andere families te maken hebben met specifieke, zeldzamere erfelijke aandoeningen zoals erfelijk hoog cholesterol (Familiaire Hypercholesterolemie). Daarnaast kunnen bepaalde erfelijke risicofactoren voor diabetes, overgewicht of stofwisselingsproblemen ook indirect bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Deze genetische predispositie betekent niet dat hart- en vaatziekten onvermijdelijk zijn. Kennis over erfelijkheid kan echter helpen om beter en eerder in te grijpen. Door alert te zijn op bepaalde symptomen, regelmatige controles te laten uitvoeren en een gezonde leefstijl na te streven, is het mogelijk om – ondanks een erfelijke belasting – het risico op hart- en vaatziekten te beperken.

erfelijkheid en generaties

Erfelijkheid Kennisbank