Recept: Hollandse Snert met Extra Groente
Een verwarmend en hartig gerecht dat perfect is voor koude dagen. Deze variant van de klassieke Hollandse snert bevat extra groenten voor een gezondere twist.
Benodigdheden
- Grote soeppan
- Houtlepel
- Snijplank
- Mes
- Mixstaaf of blender (optioneel)
Ingrediƫnten
- 500 gram spliterwten
- 1,5 liter water
- 250 gram rookworst
- 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
- 3 wortels, in blokjes
- 2 stengels selderij, in kleine stukjes
- 1 prei, in ringen
- 1 grote aardappel, in blokjes
- 1 laurierblad
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: 100 gram geleverd spekblokjes
Stappen
Stap 1: Voorbereiding (10 minuten)
Spoel de spliterwten af onder koud stromend water. Snijd de uien, wortels, selderij, prei en aardappel in de gewenste formaten.
Stap 2: Koken van de basis (30 minuten)
Doe de spliterwten samen met het water en het laurierblad in de soeppan. Breng alles aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door om te voorkomen dat de erwten aan de bodem blijven plakken.
Stap 3: Groenten toevoegen (20 minuten)
Voeg de gesneden uien, wortels, selderij, prei en aardappel toe aan de pan. Laat het geheel nog eens 20 minuten koken tot de groenten gaar zijn.
Stap 4: Rookworst en spekblokjes toevoegen (15 minuten)
Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze samen met eventueel de spekblokjes toe aan de soep. Laat alles nog 15 minuten pruttelen.
Stap 5: Op smaak brengen (5 minuten)
Verwijder het laurierblad. Breng de snert op smaak met zout en peper. Indien je een romigere textuur wilt, kun je de soep met een mixstaaf of blender pureren tot de gewenste consistentie.
Tijdslijn
- Voorbereiding: 10 minuten
- Koken van de basis: 30 minuten
- Groenten toevoegen: 20 minuten
- Rookworst en spekblokjes toevoegen: 15 minuten
- Op smaak brengen: 5 minuten
- Totaal: 80 minuten
Serveertips
Serveer de Hollandse snert warm met roggebrood en katenspek voor een authentieke ervaring. Een heerlijke maaltijd voor koudere dagen!
Reacties