Gegrilde Polenta met Tomaten-Olijvensaus
Benodigdheden:
- Grillpan of barbecue
- Snijplank
- Kookpan
- Leuk voor serveren (bijvoorbeeld een mooie schaal)
Ingrediënten:
- 200g polenta
- 1 liter water
- 50g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 eetlepels olijfolie
- 400g tomatenblokjes (uit blik)
- 100g zwarte olijven (ontpit en in stukjes)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Zout en peper naar smaak
- Verse basilicum (voor garnering, optioneel)
Te nemen stappen:
Stap 1: Polenta Koken (10 minuten)
- Breng in een kookpan het water aan de kook.
- Voeg een snufje zout toe aan het kokende water.
- Voeg langzaam de polenta toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
- Kook de polenta ongeveer 5-7 minuten tot deze dik en romig is.
- Voeg de Parmezaanse kaas en 1 eetlepel olijfolie toe en roer goed door.
- Neem de pan van het vuur en laat de polenta iets afkoelen.
Stap 2: Polenta Gieten en Afkoelen (20 minuten)
- Smeer een snijplank of een bakplaat in met een beetje olijfolie.
- Giet de polenta uit in een gelijkmatige laag en strijk het glad met een spatel.
- Laat de polenta op kamertemperatuur afkoelen, zodat deze steviger wordt (ongeveer 20 minuten).
Stap 3: Tomaten-Olijvensaus Bereiden (15 minuten)
- Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
- Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak deze totdat het aroma vrijkomt (ongeveer 1 minuut).
- Voeg de tomatenblokjes, zwarte olijven en oregano toe aan de pan.
- Kruid met zout en peper en laat de saus 10 minuten sudderen, totdat deze iets is ingedikt.
Stap 4: Polenta Grillen (10 minuten)
- Verhit de grillpan of barbecue voor een paar minuten.
- Snijd de afgekoelde polenta in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Grill de plakken polenta aan beide kanten goudbruin (ongeveer 5 minuten per kant).
Stap 5: Serveren (5 minuten)
- Leg de gegrilde polenta op een schaal.
- Schep de tomaten-olijvensaus eroverheen.
- Garneer met verse basilicum indien gewenst.
Totaalbereidingstijd: 60 minuten
Reacties