

Annemiek
Aangemaakte forumantwoorden
-
Ik ben heel benieuwd naar de reacties van anderen op dit onderwerp. Zelf ben ik zo’n anderhalf jaar behandeld voor ‘maagklachten’, die zeer waarschijnlijk geen maagklachten geweest zijn. Ik heb zelf een gastroscopie ondergaan waar weinig op te zien was. Na die anderhalf jaar kreeg ik een hartinfarct, waar nooit een oorzaak voor gevonden is. Dus eigenlijk heb ik niet eens een officiële diagnose gehad. Maar zelf weet ik vrij zeker dat het om INOCA (of eigenlijk ANOCA) ging.
-
Annemiek
Lid27/03/2025 bij 21:50 in antwoord op: Hoe bereid jij je voor op de vakantie naar het buitenland?Bij de documenten is het misschien nog goed om het onderscheid te maken tussen een medicijnenoverzicht en een medicijnenpaspoort. Voor de douane heb je een medicijnenpaspoort nodig. Overigens heb ik dit zelf nog nooit hoeven laten zien.
-
Annemiek
Lid09/04/2025 bij 13:45 in antwoord op: Hoe bereid jij je voor op de vakantie naar het buitenland?Ha fijn, goed dat je het even nagevraagd hebt.
-
Annemiek
Lid01/04/2025 bij 14:43 in antwoord op: Hoe bereid jij je voor op de vakantie naar het buitenland?Ik vind het een vrij normale vraag eigenlijk. En nog even over contact met je arts: ook al is je controle bij de cardioloog pas over een half jaar, zou je deze vraag niet telefonisch (via de assistente) of via email aan je cardioloog kunnen stellen? Je kunt het altijd proberen, lijkt me.
-
Annemiek
Lid01/04/2025 bij 11:42 in antwoord op: Hoe bereid jij je voor op de vakantie naar het buitenland?Hoi Harriët,
Ik heb je vraag even door ChatGPT gehaald. Met vooraf meteen de opmerking dat dit natuurlijk nooit het advies van een arts kan vervangen. Maar het geeft je misschien alvast een indicatie.
Mensen met een kunsthartklep en een aangeboren hartafwijking moeten extra voorzichtig zijn bij verblijf op grotere hoogte, zoals 1400 meter. De effecten van hoogte kunnen per persoon verschillen, maar hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden:
Mogelijke risico’s op 1400 meter hoogte
1. Minder zuurstof
o Op 1400 meter is de zuurstofdruk al iets lager dan op zeeniveau, wat kan leiden tot kortademigheid en vermoeidheid. Mensen met hartproblemen kunnen hier extra gevoelig voor zijn.
2. Verhoogde hartslag en bloeddruk
o Het hart moet harder werken om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Dit kan extra belasting geven, vooral als er al sprake is van een verminderde hartfunctie.
3. Risico op stolsels
o Kunsthartkleppen verhogen het risico op bloedstolsels, vooral bij minder beweging of uitdroging. Hoogte kan dit risico verder verhogen.
4. Medicatie en stollingswaarde (INR)
o Als ze bloedverdunners gebruikt (zoals acenocoumarol of fenprocoumon), kan hoogte invloed hebben op de stollingswaarde (INR). Het is verstandig om dit goed te monitoren.
Waar moet ze rekening mee houden?
• Overleg vooraf met een cardioloog
o Een medische check kan helpen bepalen of haar hart deze hoogte aankan.
• Rustig acclimatiseren
o Niet direct zware inspanning leveren, maar rustig wennen aan de hoogte.
• Voldoende vocht innemen
o Uitdroging kan het bloed verdikken, wat gevaarlijk kan zijn bij een kunstklep.
• Let op klachten
o Symptomen zoals extreme vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid moeten serieus genomen worden.
• Noodplan
o Zorg dat ze weet waar een ziekenhuis of huisarts in de buurt is, voor het geval ze klachten krijgt.
Op 1400 meter hoogte zijn de risico’s vaak nog beperkt, maar iedereen reageert anders. Als ze eerder problemen heeft gehad met inspanning of hoogte, is extra voorzichtigheid geboden. Een medische check vooraf is de veiligste keuze.
-
Herkenbaar verhaal. En het is helemaal niet raar dat je blij bent dat er een bloedonderzoek gedaan moest worden. Ik heb heel veel patiënten met CVD geïnterviewd, en vrijwel iedereen was blij als er verder onderzoek gedaan moest worden of als er een definitieve diagnose gesteld werd, ook al was de uitslag vaak best heftig (namelijk CVD). Liever een akelige diagnose dan dat gevoel van onzekerheid en aan jezelf gaan twijfelen.