Samenvatting
    Add a header to begin generating the table of contents

    Wat is angina pectoris?

    Angina pectoris is een medische term voor pijn op de borst die ontstaat doordat de hartspier tijdelijk onvoldoende zuurstofrijk bloed ontvangt. Dit gebeurt meestal tijdens momenten van lichamelijke inspanning, stress of blootstelling aan koude, omdat het hart dan harder moet werken en meer zuurstof nodig heeft. Wanneer de bloedtoevoer door vernauwingen in de kransslagaders beperkt is, kan dit leiden tot een drukkend of beklemmend gevoel op de borst, soms uitstralend naar de armen, schouders, nek of kaak. Hoewel de klachten vaak kort duren, kan het een teken zijn van onderliggende hartproblemen, zoals slagaderverkalking.

    Angina pectoris wordt vaak verward met een hartinfarct, maar er is een belangrijk verschil: bij angina is de pijn tijdelijk en treedt op bij inspanning of stress, terwijl de pijn bij een hartinfarct aanhoudt en vaak ernstiger is. Het is belangrijk om symptomen van angina pectoris serieus te nemen en tijdig medische hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen.

    In de volgende secties gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen, diagnostiek en behandelopties voor angina pectoris, zodat u een beter begrip krijgt van deze aandoening en wat u kunt doen om de klachten te beheersen of zelfs te voorkomen.

    Praat mee in onze forums

    Hart in Shape Forums Hartklachten bij Vrouwen

    Bekijken van 1 – 5 van 5 discussies

    U moet ingelogd zijn om nieuwe vragen te stellen.

    Oorzaken van angina pectoris

    Angina pectoris wordt veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de hartspier. De belangrijkste oorzaken kunnen worden onderverdeeld in obstructieve en non-obstructieve factoren.

    Obstructieve oorzaken

    De meest voorkomende oorzaak van angina pectoris is een obstructieve vernauwing in de kransslagaders. Dit komt meestal door slagaderverkalking (atherosclerose), waarbij zich vetachtige stoffen, zoals cholesterol, ophopen aan de binnenkant van de bloedvaten. Deze vernauwingen verminderen de bloedtoevoer naar de hartspier, vooral tijdens inspanning of stress, wanneer het hart meer zuurstof nodig heeft. In ernstige gevallen kunnen de vernauwingen leiden tot een volledige blokkade van de bloedstroom, wat resulteert in een hartinfarct.

    Non-obstructieve oorzaken

    Bij sommige patiënten kan angina pectoris optreden zonder duidelijke vernauwingen in de kransslagaders. Dit kan te wijten zijn aan coronair spasmen (vasospastische angina), waarbij de kransslagaders plotseling en tijdelijk samentrekken, waardoor de bloedtoevoer naar het hart wordt verminderd. Stress, roken en blootstelling aan koude kunnen deze spasmen uitlokken. Non-obstructieve oorzaken worden ook geassocieerd met andere aandoeningen, zoals microvasculaire angina, waarbij de kleinste bloedvaten in het hart niet goed functioneren.

    Symptomen van angina pectoris

    Het belangrijkste symptoom van angina pectoris is een gevoel van druk of pijn op de borst. Deze pijn kan variëren van een licht ongemak tot een intense, knijpende pijn die kan uitstralen naar de armen, schouders, nek, kaak of rug. De klachten treden meestal op tijdens lichamelijke inspanning, emotionele stress, of blootstelling aan kou, en verdwijnen vaak na rust of het innemen van medicatie zoals nitroglycerine.

    Andere gerelateerde symptomen

    Naast pijn op de borst kunnen patiënten ook andere symptomen ervaren, zoals een benauwd gevoel, zweten, misselijkheid, vermoeidheid of duizeligheid. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van erectieproblemen als gevolg van de verminderde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen, een minder bekende complicatie van hart- en vaatziekten.

    Typen angina pectoris

    Er zijn verschillende typen angina pectoris, die elk verschillende kenmerken en risicofactoren hebben.

    Stabiele angina pectoris

    Bij stabiele angina pectoris treden de klachten voorspelbaar op, meestal tijdens inspanning of stress. Deze aanvallen zijn meestal kortdurend (minder dan 10 minuten) en verdwijnen na rust of medicatie. Dit type is goed te behandelen met medicatie en levensstijlaanpassingen.

    Instabiele angina pectoris

    Instabiele angina pectoris wordt gekenmerkt door onvoorspelbare aanvallen die in rust kunnen optreden en niet altijd verdwijnen met medicatie. Dit is een ernstiger vorm die vaak een voorbode is van een hartinfarct. Het vereist onmiddellijke medische hulp.

    Variant angina (vasospastische angina)

    Variant angina, ook wel vasospastische angina genoemd, wordt veroorzaakt door tijdelijke spasmen in de kransslagaders. Dit type angina kan zowel in rust als tijdens inspanning optreden en veroorzaakt vaak hevige pijn. De aanvallen kunnen variëren in ernst en duur, maar verdwijnen meestal na het innemen van nitroglycerine.

    Diagnostische methoden

    Fysiek onderzoek

    Tijdens een consult zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en het voorkomen van aanvallen. Het meten van de bloeddruk en het luisteren naar het hart zijn standaardprocedures.

    Beeldvormingstechnieken

    Om de diagnose angina pectoris te bevestigen, kunnen verschillende beeldvormingstechnieken worden gebruikt, zoals een hartfilmpje (ECG), een echografie of een hartkatheterisatie. Deze onderzoeken helpen om de bloedtoevoer naar de hartspier te beoordelen en eventuele vernauwingen in de kransslagaders op te sporen.

    Diagnosecriteria

    Angina pectoris wordt gediagnosticeerd op basis van de symptomen, de duur en de frequentie van de pijn, en de resultaten van aanvullende onderzoeken. In sommige gevallen kan een cardioloog beslissen om aanvullende coronaire functietesten uit te voeren om de ernst van de vernauwingen beter te begrijpen.

    Behandelopties

    De behandeling van angina pectoris richt zich op het verminderen van de symptomen en het voorkomen van verdere hartcomplicaties.

    Medicatie

    De meest voorgeschreven medicatie bij angina pectoris zijn bloedverdunners, zoals aspirine, die helpen om bloedstolsels te voorkomen, en bètablokkers, die de hartslag verlagen en de zuurstofbehoefte van het hart verminderen. Nitraten, zoals nitroglycerine, worden vaak gebruikt om de bloedvaten te verwijden en de bloedtoevoer naar het hart te verbeteren.

    Levensstijlaanpassingen

    Aanpassingen in levensstijl kunnen een groot verschil maken bij het beheersen van angina pectoris. Dit omvat het volgen van een gezond dieet, het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging, het vermijden van stress en het beheersen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en cholesterol. Stoppen met roken en het verminderen van alcoholgebruik zijn ook belangrijke stappen om de algehele gezondheid van het hart te verbeteren.

    Invasieve procedures

    Bij ernstige vernauwingen kan een invasieve behandeling nodig zijn, zoals een dotterbehandeling of een bypassoperatie. Deze procedures helpen om de bloedstroom naar het hart te herstellen door de vernauwingen in de kransslagaders te verwijderen of te omzeilen.

    Levensstijl en preventie

    Het aannemen van een gezonde levensstijl kan helpen om de symptomen van angina pectoris te verminderen en verdere complicaties te voorkomen. Een hart-gezond dieet, voldoende beweging en stressmanagement zijn de pijlers van preventie. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan, vooral als u risicofactoren heeft zoals hoge bloeddruk, diabetes of een hoog cholesterolgehalte.

    Gezonde voeding

    Een dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan helpen om de bloedvaten gezond te houden. Vermijd verzadigde vetten en transvetten, die bijdragen aan slagaderverkalking.

    Regelmatige lichaamsbeweging

    Dagelijkse lichamelijke activiteit, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kan de algehele conditie van het hart verbeteren en de kans op nieuwe aanvallen van angina pectoris verminderen.

    Stressmanagement

    Het beheersen van stress door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kan helpen om de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen.

    Wanneer een arts te raadplegen

    Als u symptomen van angina pectoris ervaart, zoals pijn op de borst of een zwaar gevoel in de borststreek, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Dit geldt vooral als de klachten ernstiger worden of niet meer verdwijnen met rust of medicatie.

    Angina pectoris kan een voorbode zijn van een hartinfarct, dus aarzel niet om hulp te zoeken als de klachten veranderen of toenemen in frequentie en intensiteit.

    				
    					{
      "@context": "https://schema.org",
      "@type": "FAQPage",
      "mainEntity": [
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat zijn de oorzaken van angina pectoris?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "De oorzaak van angina pectoris is een tekort aan zuurstofrijk bloed naar de hartspier. Dit kan worden veroorzaakt door obstructieve vernauwingen in de kransslagaders, meestal als gevolg van slagaderverkalking. In sommige gevallen kunnen coronair spasmen (tijdelijke samentrekkingen van de bloedvaten) of afwijkingen in de kleinste bloedvaten in het hart (microvasculaire angina) ook de oorzaak zijn. Beide situaties leiden tot een verminderde bloedtoevoer en dus een verminderde zuurstoftoevoer naar de hartspier, vooral tijdens momenten van verhoogde inspanning of stress."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat zijn de symptomen van angina pectoris?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Het meest voorkomende symptoom is een drukkend of beklemmend gevoel op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders, nek, kaak of armen. Andere symptomen zijn een benauwd gevoel, vermoeidheid, misselijkheid en overmatig zweten. Bij sommige mensen kunnen de klachten subtieler zijn en slechts bestaan uit kortademigheid of een algemeen gevoel van onwelzijn."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat is het verschil tussen stabiele en instabiele angina pectoris?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Stabiele angina pectoris treedt voorspelbaar op, meestal tijdens lichamelijke inspanning of stress, en de klachten verdwijnen bij rust of met medicatie zoals nitroglycerine. Instabiele angina pectoris is minder voorspelbaar en kan zelfs in rust optreden. Het is vaak een waarschuwing voor een naderend hartinfarct en vereist onmiddellijke medische aandacht."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat moet ik doen als ik een aanval van angina pectoris heb?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Als u een aanval van pijn op de borst ervaart, stop dan onmiddellijk met wat u aan het doen bent en rust uit. Als u medicatie zoals nitroglycerine voorgeschreven hebt gekregen, neem deze dan in volgens de instructies van uw arts. Als de pijn niet binnen enkele minuten verdwijnt, bel dan direct een ambulance, aangezien het mogelijk een teken van een hartinfarct kan zijn."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat zijn de behandelopties voor angina pectoris?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Behandeling hangt af van de ernst van de klachten en de onderliggende oorzaken. Medicatie zoals bloedverdunners, bètablokkers en nitraten kan helpen om de klachten te verminderen. In sommige gevallen zijn invasieve procedures, zoals een dotterbehandeling of een bypassoperatie, nodig om de bloedstroom naar het hart te verbeteren. Levensstijlaanpassingen, zoals gezond eten, regelmatig bewegen, stoppen met roken en het beheersen van stress, spelen ook een belangrijke rol bij de behandeling."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Kan angina pectoris worden voorkomen?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Ja, veel gevallen van angina pectoris kunnen worden voorkomen door risicofactoren te beheersen. Dit omvat het handhaven van een gezonde bloeddruk, het verlagen van het cholesterolgehalte, het vermijden van roken, regelmatig sporten en het eten van een gezond dieet. Het beheersen van stress en het vermijden van triggers zoals blootstelling aan extreme kou kunnen ook helpen om aanvallen te verminderen."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat is het verschil tussen angina pectoris en een hartinfarct?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Hoewel beide aandoeningen worden gekenmerkt door pijn op de borst, is er een belangrijk verschil. Bij angina pectoris is de pijn tijdelijk en treedt deze op tijdens inspanning of stress, omdat de hartspier op dat moment meer zuurstof nodig heeft dan er geleverd kan worden. De pijn verdwijnt meestal met rust of medicatie. Bij een hartinfarct is er sprake van een volledige blokkade van de bloedstroom naar een deel van de hartspier, wat leidt tot blijvende schade. De pijn is meestal heviger en aanhoudender."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat is de rol van de verpleegafdeling en polikliniek cardiologie bij angina pectoris?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Patiënten met angina pectoris kunnen worden doorverwezen naar de Verpleegafdeling Cardiologie of de Polikliniek Cardiologie voor verdere behandeling en begeleiding. De verpleegafdeling kan nodig zijn bij ernstige aanvallen of als er continu hartbewaking nodig is. De polikliniek speelt een belangrijke rol in het monitoren van de voortgang van de behandeling en het aanpassen van medicatie of andere therapieën."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Is het normaal om seksuele problemen te ervaren bij angina pectoris?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Sommige mensen met angina pectoris kunnen erectieproblemen ervaren, vooral als gevolg van de onderliggende hart- en vaatziekten of de medicatie die wordt gebruikt om de aandoening te behandelen. Dit is een vaak besproken onderwerp tijdens consulten bij de medisch specialist. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken met uw arts, die u kan adviseren over veilige behandelingsopties."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Kan ik een normaal leven leiden met angina pectoris?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Met de juiste behandeling en aanpassingen in levensstijl kunnen de meeste mensen met angina pectoris een vrijwel normaal leven leiden. Het beheersen van risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, en het volgen van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal om aanvallen te verminderen. Het is belangrijk om uw klachten onder controle te houden met de hulp van uw arts en op tijd medische hulp te zoeken als de klachten verergeren."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wanneer moet ik medische hulp zoeken?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Als u plotselinge, intense pijn op de borst ervaart die niet verdwijnt na rust of medicatie, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken. Dit kan een teken zijn van een hartinfarct. Ook als uw angina pectoris erger wordt of de aanvallen frequenter worden, is het belangrijk om dit met uw arts te bespreken, zodat de behandeling kan worden aangepast."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Kan angina pectoris worden genezen?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Hoewel angina pectoris meestal een chronische aandoening is, kan het vaak goed onder controle worden gehouden met de juiste behandeling. Een volledige genezing is zeldzaam, maar met een combinatie van medicatie, levensstijlaanpassingen en, indien nodig, invasieve behandelingen, kunnen de klachten sterk verminderen. Het doel van de behandeling is om de aanvallen van pijn te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren."
          }
        },
        {
          "@type": "Question",
          "name": "Wat kan ik doen om mijn klachten te verminderen?",
          "acceptedAnswer": {
            "@type": "Answer",
            "text": "Om angina pectoris onder controle te houden, is het belangrijk om de aanwijzingen van uw arts op te volgen. Dit kan inhouden dat u uw medicatie regelmatig inneemt, uw bloeddruk en cholesterol onder controle houdt, en risicofactoren zoals roken en stress vermijdt. Daarnaast kan een gezonde levensstijl, met voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet, helpen om de frequentie van aanvallen te verminderen. Het is ook belangrijk om regelmatig naar uw cardioloog te gaan voor controle en aanpassing van uw behandeling indien nodig."
          }
        }
      ]
    }
    				
    			
    Bekijken van 1 – 10 van 10 discussies

    FAQ - Wat is angina pectoris?

    Veelgestelde vragen over angina pectoris

    Wat zijn de oorzaken van angina pectoris?

    De oorzaak van angina pectoris is een tekort aan zuurstofrijk bloed naar de hartspier. Dit kan worden veroorzaakt door obstructieve vernauwingen in de kransslagaders, meestal als gevolg van slagaderverkalking. In sommige gevallen kunnen coronair spasmen (tijdelijke samentrekkingen van de bloedvaten) of afwijkingen in de kleinste bloedvaten in het hart (microvasculaire angina) ook de oorzaak zijn. Beide situaties leiden tot een verminderde bloedtoevoer en dus een verminderde zuurstoftoevoer naar de hartspier, vooral tijdens momenten van verhoogde inspanning of stress.

    Wat zijn de symptomen van angina pectoris?

    Het meest voorkomende symptoom is een drukkend of beklemmend gevoel op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders, nek, kaak of armen. Andere symptomen zijn een benauwd gevoel, vermoeidheid, misselijkheid en overmatig zweten. Bij sommige mensen kunnen de klachten subtieler zijn en slechts bestaan uit kortademigheid of een algemeen gevoel van onwelzijn.

    Wat is het verschil tussen stabiele en instabiele angina pectoris?

    Stabiele angina pectoris treedt voorspelbaar op, meestal tijdens lichamelijke inspanning of stress, en de klachten verdwijnen bij rust of met medicatie zoals nitroglycerine. Instabiele angina pectoris is minder voorspelbaar en kan zelfs in rust optreden. Het is vaak een waarschuwing voor een naderend hartinfarct en vereist onmiddellijke medische aandacht.

    Wat moet ik doen als ik een aanval van angina pectoris heb?

    Als u een aanval van pijn op de borst ervaart, stop dan onmiddellijk met wat u aan het doen bent en rust uit. Als u medicatie zoals nitroglycerine voorgeschreven hebt gekregen, neem deze dan in volgens de instructies van uw arts. Als de pijn niet binnen enkele minuten verdwijnt, bel dan direct een ambulance, aangezien het mogelijk een teken van een hartinfarct kan zijn.

    Wat zijn de behandelopties voor angina pectoris?

    Behandeling hangt af van de ernst van de klachten en de onderliggende oorzaken. Medicatie zoals bloedverdunners, bètablokkers en nitraten kan helpen om de klachten te verminderen. In sommige gevallen zijn invasieve procedures, zoals een dotterbehandeling of een bypassoperatie, nodig om de bloedstroom naar het hart te verbeteren. Levensstijlaanpassingen, zoals gezond eten, regelmatig bewegen, stoppen met roken en het beheersen van stress, spelen ook een belangrijke rol bij de behandeling.

    Kan angina pectoris worden voorkomen?

    Ja, veel gevallen van angina pectoris kunnen worden voorkomen door risicofactoren te beheersen. Dit omvat het handhaven van een gezonde bloeddruk, het verlagen van het cholesterolgehalte, het vermijden van roken, regelmatig sporten en het eten van een gezond dieet. Het beheersen van stress en het vermijden van triggers zoals blootstelling aan extreme kou kunnen ook helpen om aanvallen te verminderen.

    Wat is het verschil tussen angina pectoris en een hartinfarct?

    Hoewel beide aandoeningen worden gekenmerkt door pijn op de borst, is er een belangrijk verschil. Bij angina pectoris is de pijn tijdelijk en treedt deze op tijdens inspanning of stress, omdat de hartspier op dat moment meer zuurstof nodig heeft dan er geleverd kan worden. De pijn verdwijnt meestal met rust of medicatie. Bij een hartinfarct is er sprake van een volledige blokkade van de bloedstroom naar een deel van de hartspier, wat leidt tot blijvende schade. De pijn is meestal heviger en aanhoudender.

    Wat is de rol van de verpleegafdeling en polikliniek cardiologie bij angina pectoris?

    Patiënten met angina pectoris kunnen worden doorverwezen naar de Verpleegafdeling Cardiologie of de Polikliniek Cardiologie voor verdere behandeling en begeleiding. De verpleegafdeling kan nodig zijn bij ernstige aanvallen of als er continu hartbewaking nodig is. De polikliniek speelt een belangrijke rol in het monitoren van de voortgang van de behandeling en het aanpassen van medicatie of andere therapieën.

    Is het normaal om seksuele problemen te ervaren bij angina pectoris?

    Sommige mensen met angina pectoris kunnen erectieproblemen ervaren, vooral als gevolg van de onderliggende hart- en vaatziekten of de medicatie die wordt gebruikt om de aandoening te behandelen. Dit is een vaak besproken onderwerp tijdens consulten bij de medisch specialist. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken met uw arts, die u kan adviseren over veilige behandelingsopties.

    Kan ik een normaal leven leiden met angina pectoris?

    Met de juiste behandeling en aanpassingen in levensstijl kunnen de meeste mensen met angina pectoris een vrijwel normaal leven leiden. Het beheersen van risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, en het volgen van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal om aanvallen te verminderen. Het is belangrijk om uw klachten onder controle te houden met de hulp van uw arts en op tijd medische hulp te zoeken als de klachten verergeren.

    Wanneer moet ik medische hulp zoeken?

    Als u plotselinge, intense pijn op de borst ervaart die niet verdwijnt na rust of medicatie, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken. Dit kan een teken zijn van een hartinfarct. Ook als uw angina pectoris erger wordt of de aanvallen frequenter worden, is het belangrijk om dit met uw arts te bespreken, zodat de behandeling kan worden aangepast.

    Kan angina pectoris worden genezen?

    Hoewel angina pectoris meestal een chronische aandoening is, kan het vaak goed onder controle worden gehouden met de juiste behandeling. Een volledige genezing is zeldzaam, maar met een combinatie van medicatie, levensstijlaanpassingen en, indien nodig, invasieve behandelingen, kunnen de klachten sterk verminderen. Het doel van de behandeling is om de aanvallen van pijn te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

    Wat kan ik doen om mijn klachten te verminderen?

    Om angina pectoris onder controle te houden, is het belangrijk om de aanwijzingen van uw arts op te volgen. Dit kan inhouden dat u uw medicatie regelmatig inneemt, uw bloeddruk en cholesterol onder controle houdt, en risicofactoren zoals roken en stress vermijdt. Daarnaast kan een gezonde levensstijl, met voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet, helpen om de frequentie van aanvallen te verminderen. Het is ook belangrijk om regelmatig naar uw cardioloog te gaan voor controle en aanpassing van uw behandeling indien nodig.

    Met de juiste begeleiding en behandeling is het mogelijk om de symptomen van angina pectoris goed te beheersen en een volwaardig, actief leven te leiden.

    Word lid van onze groepen

    Bekijk alle groepen die Hart zijn

    Bekijken van 1 – 7 van 7 groepen

    Bekijken van 1 – 7 van 7 groepen